Waarom ik geen ereader heb (en die ook niet wil)

Ik heb geen ereader. En die wil ik ook niet. Wie mij kent, weet dat ik enorm van lezen hou, en wie wel eens bij mij thuis is geweest weet dat ik een vrij gigantische boekenkast heb. Maar ik wil geen ereader. Absoluut niet. En in deze blogpost leg ik je uit waarom.

Allereerst: ik hou van papieren boeken. Ik hou van de stapel biebboeken in de vensterbank, ik hou van de boeken in mijn boekenkast en ik hou ervan om met een papieren boek op de bank te zitten en dat te lezen. Voor mij is papier onderdeel van de ervaring. Ik vind het namelijk ook fijn om te zien hoeveel bladzijdes ik gelezen heb, en om mijn boekenlegger een heel stuk verder in mijn boek te zien liggen dan de laatste keer dat ik het boek oppakte. Dat zijn echt dingen die ik zou missen als ik met een ereader zou lezen.

Daarnaast vind ik het fijn als ik makkelijk even terug kan bladeren, zodat ik even kan teruglezen hoe het ook alweer zit. Dat gaat met een ereader gewoon een stuk minder makkelijk. Tel daarbij op dat je bij lezen van papier beter onthoudt wat je leest dan bij lezen van een schermpje, en je snapt dat ook dit voor mij een argument is om geen ereader te willen.

Nog zoiets: dat schermpje. Ik vind het fantastisch om covers in kleur te zien, en weet dat veel uitgeverijen en uitgevers een hoop aandacht besteden aan de covers van de boeken. Wil ik dan een slap zwart-wit aftreksel daarvan? Nee, ik wil de volledige ervaring van het boek. Inclusief gekleurde kaft. Sowieso vind ik dat ik al genoeg tijd op een schermpje doorbreng, dus daar hoeft niet nog een schermpje bij.

Maar het milieu dan? Geprinte boeken zijn toch slecht voor het milieu? Nou, ik leen heel veel boeken bij de bibliotheek, ik ben echt grootverbruiker daar. Dus dat valt wel mee. De boeken die ik in mijn boekenkast heb staan, zijn boeken die ik echt heel graag wil hebben en/of die ik cadeau heb gekregen (en waar dus een speciale herinnering aan zit). Ik ben zuinig op mijn boeken, en als ik al eens een boek weg wil doen dan verkoop ik het, doneer ik het of geef ik het weg. Het boek krijgt dus altijd een tweede leven. Kijk, dat is al een stuk minder slecht voor het milieu.

Iets anders wat me tegenstaat bij een ereader: er kan van alles mee misgaan. Het downloaden van ebooks gaat bij iedere leverancier en iedere ereader anders, je moet altijd zorgen dat je batterij is opgeladen (lege batterij = niet lezen) en als dat schermpje stuk gaat of er is iets met de software heb je een probleem. Een papieren boek kent al die problemen niet.

En tot slot staat ook het illegale circuit me tegen. Heb je een ereader, dan is het heel normaal om boeken illegaal te lezen. Sterker nog, veel lezers weten niet eens dat ze iets illegaals doen. Maar er wordt dan wel van je verwacht dat je er aan meedoet. En ik wil graag de auteurs en de boekhandels steunen, dus ik wil niet illegaal aan mijn boeken komen. Dus ook daarom: geen ereader voor mij.

Bron: pinterest.

13 gedachtes over “Waarom ik geen ereader heb (en die ook niet wil)

 1. Hessel Posthuma zegt:

  Lieve Nienke,

  Zojuist heb ik je post aan Inge voorgelezen. Ze vindt die ook leuk, maar mist nog de geur van boeken. Ik zou daar aan toe willen voegen: het vasthouden en voelen van boeken, het bladeren en al die andere zintuiglijke genoegens.

  Liefs, Hessel.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Geliked door 1 persoon

 2. johanna zegt:

  Helemaal mee eens. Inkl. dan de geur van het papier, vooral van nieuwe boeken. En zonder fysieke boeken geen boekwinkels, en waar moet ik dan mijn tijd doorbrengen. Geldt ook voor de boekenkast en de daarvoor liggende stapels ongelezen boeken. Verder merk ik, dat ik gedrukte dingen meer onthoud, als dingen die ik op het beeldscherm lees. Verder zitten we al zoveel achter een schermpje, dan is een analoog boek veel beter voor je ogen. Vermoedelijk kan ik nog 100+ argumenten bedenken. Gelukkig sterft het boek niet uit, in tegenstelling tot eerder verwachtingen. Veel analoog leesplezier.

  Geliked door 1 persoon

 3. celinezoalszeis.be zegt:

  Waarom is het als je een e-reader hebt ‘normaal om illegaal te downloaden’. Ik koop altijd heel braafjes mijn e-books en betaal ook maandelijks af voor een legaal abonnement (Sribd + Kobo+) . Het komt vaak voor maar het is zeker geen normaliteit. Ik heb in vijf jaar tijd ook nog nooit problemen gehad met downloaden van een epub want alles wordt super gemakkelijk gesynchroniseerd. Mijn batterij gaat na 5 jaar ook nog steeds 2 maanden mee, en ik lees er iedere dag op. Dus om de twee maanden opladen vind ik niet zo veel eigenlijk. Sommigen doen er maar een maand mee, en zelfs dat vind ik heel erg aanvaardbaar. En wat het beter onthouden betreft: een e-reader heeft een speciaal scherm waardoor je exact hetzelfde leest als op papier. Het is geen tablet of GSM-scherm. Het is natuurlijk een eerlijk persoonlijke mening maar je valt de e-reader wel heel erg aan zo 😉 Zelf ben ik fan van beide trouwens.

  Like

  • booksometea zegt:

   Wat betreft het illegaal downloaden: uiteraard zijn er mensen die het netjes en legaal doen, en ik ben blij dat jij daar een van bent :-). Maar als je klikt op de link in de blogpost, dan zie je wat ik bedoel. Qua downloaden en synchroniseren hoor ik regelmatig verhalen dat dat niet zo makkelijk gaat, of dat er gedoe mee is. Wat betreft de schermpjes: het is wetenschappelijk bewezen dat lezen van een scherm, ook van een ereader, ervoor zorgt dat je minder goed onthoudt wat je leest. In deze blogpost leg ik uit wat mijn persoonlijke redenen zijn om geen ereader te willen. Een ander mag natuurlijk een andere keuze maken. Dit is mijn keuze en daar sta ik achter, net als achter de blogpost.

   Geliked door 1 persoon

 4. Naomi zegt:

  Voor mij ook nog steeds het liefst papier, hoewel ik steeds meer (zeker nu) de charmes van digitaal lezen ga zien. Gisteren nog gekeken naar een abonnement bij KoboPlus, maar het aanbod viel me echt tegen. Ik heb mijn ‘verlanglijst’ van de bieb ernaast gelegd. Ze hadden nog niet de helft, bij KoboPlus. Dat vind ik dus niet de moeite waard. Ik blijf trouw aan de bibliotheek;).

  Geliked door 1 persoon

 5. lezendstreepje zegt:

  Ik ben heel erg fan van het papieren boek, maar ik ben zuinig op wat ik koop en ik ben niet zo gek op onze bib (hun openingsuren komen niet overeen met mijn vrije momenten, gigantische focus op thrillers en zo bij hun aanwinsten en ook hun jeugdaanbod kon beter, alhoewel dat steeds beter wordt). Ik koop probeer elke maand minstens één papieren boek te kopen bij mijn favoriete boekhandel en laat me dan vaak leiden door hun tips. Voor prentenboeken en zo zoek ik wat meer op.
  Maar ik heb ook twee digitale abonnementen: ik leende de e-reader van mijn zus zodat ik een Kobo+ abonnement kon uitproberen en sinds kort heb ik een abonnement op het Franse Boobox (daar koop je de boeken ipv ongelimiteerd te huren). Ik moet zeggen: ik lees gewoon veel méér nu de e-reader er is. Vooral in bed, want dan hoeft het nachtlampje niet aan (al lees ik liever mét, maar dan raakt mijn man niet in slaap) en het is minder vermoeiend om vast te houden – ik kan vlotter van houding wisselen en dat helpt met het minder ergonomische aspect van lezen in bed. Een groot voordeel vind ik dat ik ongegeneerd interesses kan verkennen zonder er mijn broek aan te scheuren.
  Maar het gebrek aan kleur vind ik soms ook wel een gemis. Prentenboeken en veel informatieve boeken moeten het toch hebben van hun afbeeldingen. (ik heb overigens ook nog nooit illegaal gelezen 😉 )

  Like

 6. Niek zegt:

  Het meest hou ik ook van het papieren boek. Ik heb een e-reader omdat deze voor mij ook grote voordelen heeft. Ik lees meestal behoorlijk dikke pillen en als je onderweg bent met het OV is een e-reader een stuk beter hanteerbaar. Komt nog bij dat ik dyslectisch ben en dan komt het echt grote voordeel van een e-reader: je kan de lettergrootte aanpassen. Iets wat toch heel lastig is bij een papieren boek. Ik heb wel eens een boek weggelegd omdat het allemaal te klein was, ik daardoor mijn ogen niet op de plek kon houden waar ik aan het lezen was. Super zonde, zeker als het boek wel leuk of spannend is

  Like

 7. Flavie zegt:

  Ik lees het liefst papieren boeken, maar heb ook een e-reader. En daar ben ik nu heel blij mee. Sinds de corona zijn onze bibliotheken gesloten en lees ik meer ebooks dan ooit. Gelukkig heb ik ook al meer dan een jaar een abonnement bij Bookchoice, dus nog genoeg boeken te lezen ;-). Hier en daar koop ik ook eens een ebook die in promotie staat.

  Like

 8. Melissa zegt:

  Ik vind het lezen op een e-reader juist heerlijk, al begrijp ik heel goed dat niet iedereen dit aanspreekt. Voor mij zijn de voordelen dat het gemakkelijk meenemen is, licht en milieuvriendelijk. Wel moet ik zeggen dat het lezen van een papierenboek wel een andere sfeer geeft dan het lezen via een schermpje. Leuk artikel!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.