Boeken herlezen is juist goed!

Boeken herlezen. Sommige mensen zijn er dol op, andere mensen doen het nooit. Ik behoor tot de mensen die graag boeken herleest, en ik ben van mening dat het herlezen van boeken goed is. Sterker nog: ik vind dat meer mensen boeken zouden moet herlezen.

Maar waarom vind ik dat? Daar heb ik een aantal redenen voor. Ten eerste is het zo dat je bij herlezen dingen kunt ontdekken die je de eerste keer niet zag. Een grapje, een hint naar de ontknoping of bijvoorbeeld een patroon door meerdere boeken heen. Dingen die je bij de eerste keer lezen niet opvallen, omdat je dan nog bezig bent met het verhaal en de personages. Je kunt bij de eerste keer lezen dus dingen missen die je bij een tweede lezing wél opvallen. Daardoor kun je het verhaal beter begrijpen en meer genieten van het verhaal.

Daarnaast kan het herlezen van boeken je helpen om uit een eventuele leesdip te komen. Als het lezen van nieuwe boeken even niet lukt, kan het helpen om een boek te pakken wat je al kent. Juist omdat je al weet wat je kunt verwachten en het verhaal al kent, is het makkelijker om in het verhaal te komen. Een bekend boek bevat geen verrassingen, en dat kan enorm fijn zijn als de wereld al chaotisch is en je leven stressvol is. Verwachtingsmanagement, zeg maar 😉

Nog een reden waarom het herlezen van boeken goed is voor je: het kan voor een nieuw perspectief zorgen. Met name als het gaat om een boek wat je vroeger heel erg goed of heel erg slecht vond, kan een herlezing je helpen om te begrijpen waarom je dat boek zo goed of slecht vond. Het interessante hieraan is dat het niet iets hoeft te zeggen over de kwaliteit van het boek, maar dat het het ook iets kan zeggen over jou. Over hoe jij je toen voelde, of over hoe jij je ontwikkeld hebt.

Van het herlezen van boeken kun je dus heel veel leren, zowel over het boek als over jezelf. Daarnaast kan het je helpen om het lezen weer op te pakken, en dat is natuurlijk altijd goed.

Herlees jij wel eens een boek? Waarom wel/niet?

12 gedachtes over “Boeken herlezen is juist goed!

 1. Jeroen Kellermann zegt:

  Ik herlees boeken omdat ik dat mooie verhaal nòg een keer wil beleven, omdat het me zoveel deed de eerste keer. En inderdaad, ik ontdek dan ook veel nuances die ik de eerste keer niet zag. Of begrijp ik beter hoe het verhaal in elkaar zit. Iets van rust geven, dat zit er ook wel in.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hessel Posthuma zegt:

  Goed idee. Herlezen is inderdaad goed voor het waarderen van literatuur. Dat is eigenlijk wat het (vroegere?) vak letterkunde doet. Ik dacht er over om de detectives van Dorothy Sayers weer te gaan lezen. Liefs, Hessel.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Geliked door 1 persoon

 3. Naomi zegt:

  Ik heb jaren heel veel boeken minstens twee keer gelezen. De laatste tijd doe ik het bijna niet meer, maar dat komt vooral omdat er te veel leuks verschijnt. Dat wil ik ook allemaal lezen;).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.