Booktrailers

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: trailers van boeken. Net zoals de filmindustrie gebruik maakt van trailers om hun films te promoten, zetten uitgeverijen nu ook korte filmpjes in om hun boeken aan te prijzen. Maar bij welke boeken doen uitgeverijen dit, en waarom? En wat is mijn mening over deze booktrailers?

Welke boeken krijgen een trailer?

Die vraag is simpel te beantwoorden: het zijn voor het overgrote deel de Young Adult-boeken die een trailer krijgen. Het waarom is iets lastiger te beantwoorden. Weet je nog dat ik een blogpost schreef over waarom je niet neer moet kijken op Young Adult-boeken? Een van de dingen waar de huidige literaire wereld geen controle op heeft, is social media. YouTube valt onder de social media, en daarmee buiten het controlegebied van ‘de oude garde’, die neerkijkt op de Young Adult-boeken. Dus als jij als uitgeverij een boek wil promoten en je wil niet dat het boek afgewezen wordt ‘omdat het een Young Adult-boek is’, dan is het slim om te zorgen dat je jouw boek promoot op twee plekken: daar waar de huidige literaire kliek geen invloed heeft en daar waar veel jongeren/jongvolwassenen zitten. Juist: op social media dus. Twee vliegen in een klap.

Uitgeverijen doen dit, omdat ze door het maken van een trailer niet alleen de vaste lezers attenderen op het boek, maar ook nieuwe lezers kunnen aanspreken. Lezers die nog geen lezers zijn, maar die dat wel kunnen worden, als het boek maar goed genoeg is. En daarnaast natuurlijk lezers die lezers waren, totdat het vorige supergoede boek uit was, waarna ze in een diep diep dal van ‘geen boek’ vielen. Door al deze lezers op de hoogte te brengen van het nieuwe boek, is de kans groot dat je meer boeken verkoopt. En raad eens wat uitgeverijen graag willen? Juist, boeken verkopen. Daarbij: filmpjes uploaden op YouTube, Facebook of Instagram is gratis, je hoeft enkel te betalen om hoger in de tijdlijn te komen.

Mijn mening over booktrailers

Ik heb zelf een beetje een dubbel gevoel bij booktrailers. Aan de ene kant vind ik het super dat uitgeverijen meegaan in de moderne tijd en hun boeken rechtstreeks bij de doelgroep promoten, aan de andere kant zie ik ook nadelen. Ten eerste kan een trailer je enorm beïnvloeden over hoe jij het boek beleeft (in mijn hoofd ziet de omgeving en zien de personages er altijd anders uit dan in zo’n trailer) en tweede merk ik wel dat uitgeverijen deze manier van promoten alleen inzetten bij de boeken waarvan ze al op voorhand inschatten dat het een succes gaat worden. Uiteraard snap ik dat het duur is om zo’n trailer te maken, maar ik zou het wel tof vinden als ook de minder bekende auteurs eens op deze manier gepromoot werden. Op die manier krijgen zij ook een kans, waardoor zij ook een bestseller-auteur zouden kunnen worden.

Lang verhaal kort: ik vind booktrailers op zich een goede manier om boeken te promoten, waarmee je direct de doelgroep aanspreekt en de ‘literaire kliek’ omzeilt. Tegelijkertijd zou ik graag zien dat er een manier wordt gevonden om de lezer wel zelf het boek te laten beleven, en zou ik graag zien dat een uitgeverij dit medium bij meer auteurs inzet dan alleen bij de bestsellers.

Wat is jouw mening over booktrailers?

8 gedachtes over “Booktrailers

 1. Naomi zegt:

  Ik kijk booktrailers eigenlijk nooit (helemaal). Het past niet, in mijn hoofd. Doe mij bij een boek maar een fijne aankondiging met letters. Zo’n trailer doet me te veel aan een film denken. Maar goed, zal ook wel een kwestie van wennen zijn…

  Like

 2. johanna zegt:

  Ik heb nog nooit een booktrailer gezein. Ben er nog nooit een tegengekomen of heb ik ze met succes ontlopen? Voor mij hoeft dat niet.

  Like

 3. loesjezaakjes zegt:

  Oh ik heb er nog nooit van gehoord. Maar misschien omdat ik tot de ‘literaire kliek’ hoor, al lees ik wel eens buiten mijn comfortzone 🙂 Wel idd een nadeel dat je dan al een beeld vormt van het boek, terwijl ik dat liever zelf doe.

  Like

 4. Laura Alblas zegt:

  Oeh, dit vind ik interessant! Want eerlijk is eerlijk: ik kijk ook eigenlijk nooit naar boektrailers, maar toch zou ik als selfpubber wel een trailer van mijn boek willen maken. Ik had eerlijk gezegd ook het idee dat deze boektrailers veel populairder zouden zijn 🙂

  Ik vind het dan ook best verhelderend om te lezen dat eigenlijk niemand op een boektrailer zit te wachten. Wil ik er dan nog steeds één maken? Ja, toch nog wel. Met als goede reden dat bestaande locaties (Berlijn, Liverpool, New York) een belangrijke rol spelen in het verhaal en dat het juist wél leuk kan zijn om deze in beeld te brengen. Maar ik zou geen personages erin voor laten komen – in ieder geval niet degene die ik bedacht heb. Er komen namelijk ook historische personen in voor.

  Maar goed, ik hoef er in ieder geval geen haast mee te maken lees ik hier 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.