Friday Five: Zeg eens D!

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanboy de Friday Five, een tag waarbij verschillende boekenbloggers 5 boeken noemen binnen een thema. Deze keer is het thema door mij bedacht: vijf boeken die beginnen met de letter D.

En nu is het natuurlijk het allersimpelste om allemaal titels op te noemen die beginnen met ‘de’, maar ik ga proberen om dat een beetje te vermijden. Alleen boeken waarvan het tweede woord in de titel ook met een D begint of het eerste woord wel met een D begint maar niet ‘de’ is, tellen mee. Kijk je mee of dat me lukt?

Het eerste boek wat ik ga noemen: Daglicht van Marion Pauw. Een thriller, en de winnaar van de Gouden Strop 2009. De autistische Ray zit in een TBS-instelling voor de moord op zijn buurvrouw en haar dochtertje, maar hij beweert onschuldig te zijn. Jonge en ambitieuze advocate Iris besluit zijn zaak te heropenen, maar moet ondertussen dealen met een dominante moeder die het niet eens is met deze keuze en een kind met flink wat symptomen van autisme. Je leest om en om het perspectief van Iris en van Ray.
Dit boek is ook beschikbaar in LuisterBieb.

Boek nummer twee is een bundeltje korte verhalen: De Dinsdagavondclub van Agatha Christie. Een gezelschap komt iedere dinsdagavond bij elkaar, en iedere avond vertelt iemand anders een mysterie waarvan alleen hij of zij de oplossing kent. Miss Marple weet alle zaken op te lossen, door ze te vergelijken met de gebeurtenissen uit haar dorpje. Dit is een boek wat makkelijk weg leest, en door de korte verhalen is het ook geschikt voor mensen die wat minder concentratie hebben.

Na twee detective/thrillerboeken zijn we wel toe aan een beetje fantasy. De Donkere Kroon (deel twee van de serie De Glazen Troon) van Sarah J. Maas is dan ook boek nummer drie. Celaena heeft het toernooi gewonnen en moet nu voor de koning allemaal klussen opknappen. Ze woont nog steeds in het paleis van de koning, maar mag zich iets vrijer door de stad begeven. Ondertussen wordt ook duidelijk dat Celaena geheimen heeft, niet alleen voor de anderen, maar ook voor zichzelf…

Uiteraard moeten we ook aandacht besteden aan de Young Adult-boeken. En in de Maand van het Spannende Boek is een YA-thriller dan ook passend. Dance or Die van Chinouk Thijssen, het laatste deel in de Truth or Dance-trilogie is boek nummer vier. In dit boek zit India in haar laatste jaar van de dansopleiding en bereid ze zich voor op haar auditie voor het Nationale Ballet, haar grote droom. Maar Truth or Dance neemt steeds meer en meer haar leven over. Wie is Truth or Dance, en waarom wil ToD India haar leven verwoesten?

En het laatste boek is een YA-dystopie: Divergent van Veronica Roth. Tris woont in een wereld die is opgedeeld in vijf facties. Op je zestiende moet je een factie kiezen, en om je te helpen krijg je een soort test om te bepalen wat het beste bij je past. Bij Tris is er iets raars aan de hand: ze past bij meerdere facties, iets wat niet zou moeten kunnen. Tris is een Divergent, en al snel komt ze erachter dat dit als iets heel gevaarlijks wordt gezien, een bedreiging voor de wereld. Tris moet zien te overleven in een wereld die haar als een bedreiging ziet, en moet kiezen tussen zichzelf en haar familie. Haar keuze is allesbepalend en verrast iedereen, inclusief haarzelf.

PS: kijk ook eens bij de andere Friday Five’ers!

3 gedachtes over “Friday Five: Zeg eens D!

  1. Naomi zegt:

    Altijd gevaarlijk om hier op vrijdag te komen lezen, vanwege de groeiende leeslijst, maar gelukkig stond een deel hiervan al op mijn lijstje;). Daglicht heb ik vorig jaar ook gelezen. Vond het een interessant, boeiend boek.

    Geliked door 1 persoon

  2. vixenswedding zegt:

    Ik ben zo blij dat er ineens zoveel boeken van Agatha Christie opnieuw uitgegeven worden! Voorheen moest ik ze overal en nergens vandaan zien te halen, maar nu zijn ze een stuk gemakkelijker te vinden. Ik zou zelf Dracula toevoegen, evenals het boek waar ik nu in bezig ben, De Naam van de Roos. Mooi lijstje, en bedankt dat mijn tbr-stapel weer een stukje groter is geworden (hij was namelijk nog niet groot genoeg… :’) ).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.