IJsthee: de makkelijke manier

Oké, je kunt het maken van ijsthee net zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wil. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar hoe warmer het wordt, hoe minder gedoe ik wil. En dus maak ik dan ijsthee op de makkelijke manier. Niet minder lekker, wel supersimpel. Kind kan de was… eehm de thee maken 😉

Cold brew ijsthee

Laten we beginnen met de methode: het is al warm zat, dus we gaan niet nog meer onnodige warmte produceren. Oftewel: we kiezen voor de zogenaamde ‘cold brew methode’. Dit wil zeggen dat je thee (of koffie, maar daar gaat het nu niet over) met koud water zet, en niet met warm/heet water. De basis hiervan is heel simpel: je hebt een kan water nodig en een paar theezakjes of een paar theelepels losse thee. Doe de thee in de kan met water en zet deze een nacht in de koelkast om af te koelen. De volgende dag heb je ijsthee.
(Ik zei toch dat het simpel was?)

Maar ik snap ook dat je soms iets meer moeite wil doen. Omdat je gasten krijgt, of gewoon voor jezelf. Dat kan in de vorm van extra lekkere thee, maar ook door de thee een klein beetje op te fleuren. Of allebei.

Lekkere thee voor cold brew ijsthee

Voor cold brew ijsthee kun je het beste een groene thee, witte thee of een melange van kruiden en/of fruit gebruiken. Een paar van mijn persoonlijke aanraders zijn:

 • Aardbeien(d)room van Simon Levelt. Smaakt naar aardbeien met slagroom!
 • Fruit Melange Limoen Aardbei van Thee van de Markt. Zoet en fris tegelijk, een goede dorstlesser op een warme dag.
 • Sun of Heaven van Tea of Tree. Groene thee (sencha) met mango en gedroogde bloemen. Fris en aromatisch van smaak, heel geschikt voor een high icetea.
 • Goji bessen vruchtenmelange van Theexpress. Bessen en bloemen, zonder toegevoegde suikers.

Cold brew ijsthee opfleuren

Kijk, het oog wil ook wat. Zeker als je met je kan ijsthee in de tuin of op het balkon zit. Dus soms is het leuk om je ijsthee ene beetje op te fleuren. Zelf gebruik ik dan meestal zakjes thee en voeg daar wat extraatjes aan toe. Een paar ideetjes:

 • Fruit. Ik denk dat dit de bekendste optie is: fruit toevoegen aan je ijsthee. Wat schijfjes citroen aan je groene ijsthee citroen, of wat rood fruit bij de fruitthee. Zelf gebruik ik hier het liefste diepvriesfruit voor, dat geeft op de een of andere manier meer smaak af dan vers fruit. Daarbij kun je het verse fruit dan bewaren als snack voor naast je glas ijsthee. Win-win 😉
 • Kruiden. Ook dit is een heel bekende optie: wat munt in de ijsthee. Maar je kunt ook andere kruiden gebruiken, bijvoorbeeld citroengras of basilicum. Vergeet niet de kruiden een beetje te kneuzen (kapot te slaan dus) voor je ze in de thee gooit. Anders heb je maar de helft van de smaaksensatie.
 • Specerijen: dit is een gewaagde optie, en je moet wel zeker weten dat jij (en je gasten) hier van houden. De meest gebruikte specerij in ijsthee is gember, maar je kunt ook kruidnagel of zelfs peper toevoegen aan de thee. Zelf hou ik hier niet van, maar wie weet is het jouw nieuwe favoriet.
 • Bloemen: dit ziet er vooral mooi uit, al zijn er ook bloemen die de nodige smaak afgeven aan je thee. Vlierbloesem, kamille en lavendel zijn denk ik wel de bekendste (en vaak gratis te plukken). Let er bij bloemen goed op dat ze geen bestrijdingsmiddelen bevatten (vaak staat er dan bij dat ze geschikt zijn voor menselijke consumptie) en pluk geen bloemen die langs de autowegen staan (want dan smaken je bloemen naar uitlaatgas).

En dat is hoe je de simpelste ijsthee maakt en eventueel opfleurt! Maak jij wel eens zelf ijsthee? Wat zijn jouw favoriete recepten? Deel het bij de comments!

9 gedachtes over “IJsthee: de makkelijke manier

 1. Mevrouw Marloes zegt:

  Ik heb ijsthee nog nooit zelfgemaakt. Wel verkopen ze hier bij het theewinkeltje ook zakjes losse thee die zijn bedoeld voor ijsthee. Daar ga ik er binnenkort eentje van kopen. Mijn moeder maakt wel vaak zelf ijsthee: Liter thee zetten met 2 zakjes citroenthee, zakjes eruit, kleine eetlepel honing erin oplossen, sap van halve citroen. Laten afkoelen, nachtje in de koelkast. Klaar!

  Like

  • booksometea zegt:

   Ja, die methode ken ik ook. Die staat ook wel bekend als ‘hot brew’. Nadeel vind ik dat die met groene thee een heel bittere smaak heeft en met veel fruitthee een heel zure. Je moet er dan veel suiker/honing bij doen om dat in balans te brengen. Bij ‘cold brew’, zoals hierboven beschreven staat, is dat niet nodig.

   Maar ik heb (volgens mij vorig jaar) ook een recept voor ‘hot brew’-ijsthee op mijn blog gezet!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.