Friday Five: Zeg eens J!

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanboy de Friday Five, een tag waarbij verschillende boekenbloggers 5 boeken noemen binnen een thema. Deze keer is het thema door mij bedacht: vijf boeken die beginnen met de letter J.

Het eerste boek is Jij, jij en jij van Per Nilsson. In deze roman maken we kennis met drie personen: Anon van twaalf, Niels van twintig en Zarah van zeventien. Zo op het eerste gezicht hebben ze niets met elkaar te maken, maar toch raken hun levens op de een of andere manier verstrengeld met elkaar. Een literaire roman voor jongeren, vertaald uit het Zweeds (en mag dus gelezen worden voor de lijst 😉 ).

Het tweede boek is een detective, een die ik al vaker heb genoemd op mijn blog: De Jachtpartij van Lucy Foley. Een herkenbaar boek met een knalgele kaft. Het verhaal gaat over een vriendengroep die samen oud en nieuw gaat vieren in een afgelegen huis. Maar niet iedereen overleeft dit feestje… Wie is er dood en wie heeft er een aandeel in het overlijden van de ander? En hoe goed ken je je vrienden eigenlijk?

Boek nummer drie is Het Janussyndroom van Pieter Aspe. Dit is het 33e deel in de serie van Pieter van In en Hannelore Martens, en Van In wordt ingeschakeld om onderzoek te doen naar een groepsverkrachting. Maar het bewijs tegen de eerste dader is niet voldoende en de tweede dader wordt vermoord aangetroffen in zijn woning. Is deze zaak nog tot een goed einde te brengen?

Het vierde boek is non-fictie, en gaat over Omdenken. Ja maar… Huh?! van Berthold Gunster legt de techniek van het Omdenken uit. Kort gezegd: voor een optimist is het glas halfvol, voor een pessimist is het glas half leeg. Omdenken gaat op zoek: waar is de kraan? Middels verschillende technieken leer je op een andere, creatieve manier naar problemen en oplossingen te kijken.

En tot slot: Jip en Janneke van Annie M. G. Schmidt. Ik bedoel: deze Friday Five zou niet compleet zijn zonder dit boek. Jip en Janneke zijn twee kleuters die naast elkaar wonen. Samen met Takkie (de hond), Siepie (de poes) en hun pop en beer beleven ze allemaal avonturen. En hoewel sommige verhalen gedateerd zijn (over de schillenboer en de voddenman), zijn er ook genoeg verhaaltjes die je nog prima voor kunt lezen: over de herfst, over ijsjes eten, over buiten spelen, opa’s en oma’s en over springen op de bank (foei!).

3 gedachtes over “Friday Five: Zeg eens J!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.