De nieuwe Bibliotheek-app

De Online Bibliotheek, de overkoepelende organisatie van bibliotheken in Nederland, heeft een nieuwe app. Deze app vervangt LuisterBieb en de app om ebooks in te lezen. Online Bibliotheek, zo heet de nieuwe app, is LuisterBieb en Ebooks in een.

Hoewel de app pas vanaf deze maand echt gelanceerd wordt, kon je de app al wel eerder downloaden en ermee spelen/oefenen/proberen. Uiteraard heb ik dat gedaan, en ik zie zowel positieve als negatieve punten aan de app.

Wat is er positief?

Ten eerste is het heel positief dat je nu niet alleen de titels van de boeken ziet, maar ook de covers. Weliswaar zijn de covers heel klein, maar ze zijn wel te zien. Dit is handig, omdat het nog wel eens voorkomt dat boeken dezelfde titel hebben maar over iets totaal anders gaan. Dan is een plaatje handig. Ook vind ik het prettig dat er symbooltjes bij de covers staan, zodat je kunt zien of het boek als ebook of als luisterboek beschikbaar is. Het is ook makkelijker om ‘gewoon te dwalen’ door de boeken, waardoor je makkelijker nieuwe boeken kunt vinden. Daarnaast zijn de nieuwe boeken ook uitgelicht, beter dan bij LuisterBieb. Je kunt ook van het algoritme advies krijgen over welke boeken je waarschijnlijk leuk gaat vinden op basis van je eerder geleende boeken, dat kon niet bij de vorige apps. En voor kinderen en jongeren is er een speciaal abonnement, waarbij ze alleen die boeken zien die voor hun leeftijd geschikt zijn (en die ze mogen Lezen voor de Lijst). Ook mag je tien ebooks en tien luisterboeken tegelijk lenen, wat dus 20 materialen in totaal is en het dubbele van wat ik aan fysieke boeken mag lenen in de bieb.

Ik heb ook (uiteraard alleen maar voor mijn blog, niet omdat ik het zelf ook wou 😉 ) een paar boeken gedownload. Dit gaat snel en makkelijk, en het is overzichtelijker te zien hoe ver het downloadproces gevorderd is. Ook kun je de downloads stoppen. Het is dus mogelijk om lekker in de app te neuzen en interessante boeken (of een tip van iemand) op je boekenplank te zetten, zonder dat al je data gebruikt wordt voor het downloaden en zonder dat je openbare wifi moet gebruiken. Dat scheelt in de kosten, dus dat is een voordeel.

Wat is er negatief?

De zoekfunctie werkt niet echt handig: je moet precies weten wat je zoekt, of je krijgt bijna eindeloos de mogelijkheid om je zoekopdracht te specificeren. Dat je om echt te kunnen zoeken met dat wat je hebt ingevoerd op een pijltje linksboven moet klikken, dat staat nergens vermeld en is ook niet logisch. Een duidelijke knop ‘zoek!’ ontbreekt nog, of een duidelijke uitleg hoe je moet zoeken en wat er nodig is om de zoekopdracht uit te kunnen voeren. Daarnaast had de app op mijn telefoon wat moeite met het laden van de afbeeldingen van een aantal boeken, wat het positieve van ‘de covers zijn beschikbaar’ toch een beetje onderuit haalt. En voor de mensen die LuisterBieb gewend waren gaat dit nieuwe systeem ‘echt even wennen’ zijn, het is namelijk heel anders dan het systeem van LuisterBieb. Ook zijn er geen gratis luisterboeken meer, en die waren er wel in Luisterbieb. Je hebt nu een abonnement nodig om te kunnen luisteren.

Mijn mening

De nieuwe app is mooi en heeft een aantal voordelen, maar er zitten ook nog wat kinderziektes in het systeem. Ik hoop dat die er nog uitgehaald worden, dat zou de app namelijk nog veel bruikbaarder maken en een groot voordeel opleveren. Wel denk ik dat de bibliotheken wat tijd moeten inruimen om mensen te helpen met zoeken en vinden in de app, omdat dat dus niet helemaal logisch werkt (of de overkoepelende organisatie moet even een handiger zoekfunctie maken 😉 ). Ik hoop daarnaast dat er een mogelijkheid komt om toch een paar boeken per maand gratis beschikbaar te stellen, voor de mensen die moeten rondkomen van een klein budget. Lezen moet tenslotte voor iedereen toegankelijk zijn, toch?

Al met al zie ik de voordelen van de nieuwe app, maar ik ben nog niet onverdeeld enthousiast. Ik hoop dat ik dat wel snel ga worden!

Benieuwd naar de app van de bibliotheek? Je kunt hem via deze site downloaden!

14 gedachtes over “De nieuwe Bibliotheek-app

 1. Lisa zegt:

  Wat een fijne review. Ik heb de app wel gedownload, maar nog niet verder bekeken omdat mijn ebook nog op de oude stond. Wel handig dat ebooks en luisterboeken gecombineerd worden. En misschien doen ze wat met je tips.

  Like

 2. Naomi zegt:

  Bij mij staat de nieuwe app nog niet op mijn telefoon, maar ik ga ‘m toch maar snel downloaden. Ik hoop wel dat vooral de kinderziekte van het ontbreken van de zoekfunctie snel wordt ‘genezen’, want dat vind ik belangrijk.

  Like

 3. Marja Snoek zegt:

  Ik ben van de luisterboeken. Ik vind de covers erg fijn.
  Maar wat een gezoek…
  Er zijn weinig filters die je in kunt stellen, en dan krijg je dus heeeeeel veeeeel boeken. En een boek dat voorheen in de categorie Biografie viel, valt daar nu niet meer onder. Dat is gek. Ik hou erg van biografieën, maar de meeste die er nu in staan zijn van sporters. Dus hoe vind ik die anderen, als ik de titel niet weet? Jammer, ik vind juist het scrollen door een lijst leuk. Dan kom je onverwachte dingen tegen.
  Wat vreemd is, is dat je boeken niet kunt inleveren. Soms is het boek niet wat je ervan verwacht. Dan wil je een andere. Dat kan wel, tot 10 boeken. Maar ze blijven dan wel geheugenruimte innemen.
  Ik ben wel blij met de LuisterBieb. Veel mooie boeken!

  Geliked door 1 persoon

 4. Giovanna Jansen zegt:

  Helemaal met je eens, er zitten zeker voordelen aan deze app. Ik gebruik ‘m dan ook al even. De covers zien is heel fijn inderdaad, net als dat je favorieten aan kunt maken voor als je later wilt lenen. Dat vind ik echt een enorm pluspunt. En ook dat je nu maar één app nodig hebt voor de e-books en luisterboeken is fijn.
  Maar loop wel ook tegen de kinderziektes aan. De zoekfunctie met kuren inderdaad, maar ook dat hij nog al een kuren heeft als je een boek luistert, dan hapert ‘ie ineens of gaat terug naar het hoofdstuk ervoor. Helemaal afsluiten en opnieuw starten is dan het enige wat helpt. En erg jammer dat je dat wat je uit hebt niet kunt verwijderen zoals in de luisterbieb wel het geval was. Het wordt erg onoverzichtelijk als je een hele lijst hebt met wat je wel gelezen hebt en wat nog niet door elkaar…

  Like

 5. Paul Stil zegt:

  Misschien ben ik erg laat met mijn opmerking over deze app. Wat ik heel erg mis is de terugzoek functie in het boek zelf. Het kan aan de leeftijd liggen maar soms kom ik namen in het boek tegen van een paar hoofdstukken terug waarvan ik niet precies meer weet wie dat ook alweer was. Dat typte ik bij zoeken de naam in en kreeg ik een overzicht in welke situatie die naam voor kwam. Nu moet ik het tijdens het lezen weer ontdekken en blijft het soms vaag rondom die persoon. Erg jammer dat dit niet meer kan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.