Friday Five: Zeg eens P!

Vrijdag, tijd voor de Friday Five. Deze week gaan we weer verder met de lettertag. Vandaag zetten we vijf titels die beginnen met de letter P centraal (lidwoorden tellen niet mee voor de lettertag 😉 ).

Vandaag een boeken uit twee categorieën: detectives/thrillers en kinderboeken.

Het eerste boek is Postscriptum van Pieter Aspe. In dit verhaal raakt Van In betrokken bij een moord op een pelgrim die onderweg was naar Santiago de Compostela. Het onderzoek leidt naar een rijke Brugse familie die in het koloniale tijdperk veel geld heeft verdiend met het aansturen van het huurlingenleger. En dan zijn er ook nog geruchten over een grote hoeveelheid goud…

Boek nummer twee is een klassieker, namelijk Poirot speelt bridge van Agatha Christie. Eigenlijk moet iedere liefhebber van detectives/thrillers wel eens iets van haar gelezen hebben. In dit verhaal ‘verzamelt’ de heer Shaitana onontdekte moordenaars. De grote speurder Poirot is bij hem op bezoek op de avond dat meneer Shaitana vermoord wordt. Poirot probeert door middel van de manier waarop de verschillende gasten bridge spelen te achterhalen wie hun gastheer vermoord heeft.

Het derde boek is Polleke van Guus Kuijer. Dit is een kinderboek, maar het is ook geschikt voor grote mensen. Polleke is een meisje, en ze heeft een vriendje, Mimoen. Mimoen is moslim, en dat zorgt soms voor ingewikkelde situaties. In het boek komen diverse aspecten van zowel de Islamitische als de Nederlandse cultuur naar voren, en hoe die wel (of niet) samen gaan. Mimoen en Polleke zoeken regelmatig samen naar een oplossing voor de verschillen, en gaan ook veel met elkaar in gesprek over hun verschillende achtergrond.

Boek nummer vier is eigenlijk een serie, en een met enorm veel jeugdsentiment: Pitty van Enid Blyton. Ja, deze boekjes waren al ouderwets toen ik jong was, en toch heb ik ervan genoten. Waarom? Omdat de wereld in deze boekjes lekker overzichtelijk is. Pitty is een meisje dat op haar twaalfde naar Malory Towers gaat. Je volgt haar ieder jaar een trimester op kostschool, samen met haar klasgenootjes. Er komen regelmatig nieuwe leerlingen in de klas, en dat zorgt altijd voor een shifting in de verhoudingen tussen de meisjes. Maar (spoiler alert): uiteindelijk komt alles weer goed.

En tot slot een echte adrenalinethriller: Piep zei de muis van M. J. Arlidge. In het tweede deel van de Helen Grace-serie krijgen Helen en haar team opnieuw te maken met een seriemoordenaar die zijn slachtoffers op gruwelijke wijze vermoord en verminkt. Zal het Helen lukken om te achterhalen waarom de moordenaar dit doet, en vooral: lukt het haar om de moordenaar te pakken?

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

6 gedachtes over “Friday Five: Zeg eens P!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.