Waarom je boekenwurmen niet boos moet maken

De bibliotheek in mijn woonplaats nam onlangs een beslissing waar, laat ik het zo zeggen, niet veel boekenwurmen zich in zouden kunnen vinden. Hoe en wat, dat laat ik even in het midden, want ik wil de bieb graag de kans geven om terug te komen op hun beslissing. Maar ik realiseerde me wel heel snel: je moet boekenwurmen niet boosmaken, en wel hierom.

  1. Wij kunnen ons (over het algemeen) verbaal heel goed verdedigen. Maak je ruzie met een boekenwurm, dan kun je een stevige discussie en lange mails/brieven verwachten, met complexe zinnen en inhoudelijke (en vaak ook steekhoudende) argumenten. Hierdoor praten of schrijven we je zo onder tafel. Dus maak maar geen ruzie met ons, dan boren wij jou niet verbaal de grond in, goed?
  2. Omdat we erg belezen zijn, kunnen we je ook om de oren slaan met citaten en verwijzingen die jouw hele verhaal onderuit halen. Uiteraard verwachten we dat jij die citaten en verwijzingen begrijpt. Zo niet, dan hebben we je in een seconde door, en haal je daarmee je complete positie onderuit.
  3. We mobiliseren ons vrij snel. En de meeste boekenwurmen redeneren, zeker als het om boek-gerelateerde zaken gaat, ‘een voor allen, allen voor een’. Dus als je een van ons tegen je hebt, heb je ons allemaal tegen je. En dan haal ik punt 1, 2 en 3 er toch nog maar even bij: je wil ons niet tegen je hebben.
  4. We hebben vrij snel medestanders gevonden. Er zijn maar weinig mensen die tegen ‘lezen’ of ‘boekenwurmen’ zijn. We zijn namelijk over het algemeen best meegaand, rustig en (soms) gezellig. Dat maakt dat we makkelijk bondgenoten verzamelen, ook buiten de bookworm-community. Zodoende hebben we in no time een leger opgezet. Dus als jij geen zin hebt om tegen een leger te vechten, is het misschien wel zo verstandig om geen ruzie met ons te maken.
  5. We zijn (over het algemeen) nog al goed in vastbijten en niet meer loslaten. Bedenk: wij hebben in ons om complete series te lezen, om te wachten op het nieuwe boek van onze favoriete auteur en/of om alles binnen en genre/onderwerp te lezen wat er geschreven is. Dat vraagt geduld, toewijding, discipline en soms een dosis hyperfocus. Wil je echt dat wij die vaardigheden aan de dag gaan leggen om jou aan het verstand te peuteren waarom je verkeerd bezig bent? Nee? Dacht ik al.
  6. We weten dat ‘de goeden’ altijd winnen. Dat gebeurt namelijk in boeken ook. En dus knokken we door, tot het bittere einde. Waarom? Omdat we weten dat wij aan de goede kant staan. En ooit, ooit zal jij dat ook inzien. Maar liever vandaag dan morgen. Is voor jou ook fijner.

Dus: ik stel voor dat je nooit meer een boekenwurm boos maakt. Gewoon doen wat wij zeggen, oké? Dan kunnen wij tenminste rustig blijven lezen.

Deze post is geschreven om te lezen met een knipoog.

10 gedachtes over “Waarom je boekenwurmen niet boos moet maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.