De BookSomeTea kerstliedjes-boekentag!

De kerst komt eraan, en dat houdt in dat je ook steeds meer kerstliedjes hoort. En toen dacht ik: hoe leuk zou het zijn als je een paar van die kerstliedjes zou kunnen koppelen aan een boek? Dus bedacht ik de BookSomeTea kerstliedjes-boekentag!

Het idee is simpel: ik heb zes kerstliedjes uitgekozen (drie uit de christelijke traditie, drie die wat neutraler zijn) en daarbij een vraag/opdracht bedacht. Uiteraard vul ik de vragen zelf ook in, maar collega-bloggers zijn van harte uitgenodigd om de tag ook in te vullen! Verwijs je wel even naar mijn blog als je besluit om mee te doen?

Er is een kindeke geboren op aard: noem de leukste/liefste/grappigste hervertelling van het kerstverhaal.

Dat is natuurlijk Geen Stille Nacht van Nicolas Allan. We maken kennis met de herbergier van de herberg waar Jozef en Maria een slaapplek zoeken. Maar de herbergier heeft niet door wat voor bijzonders er in de stal gebeurt: hij is namelijk nogal gesteld op een goede nachtrust 😉 De herbergier raakt steeds meer opgefokt door alle mensen die maar blijven vragen naar Jozef en Maria, terwijl hij gewoon wil slapen! Maar dan ontdekt hij het wonder dat in zijn stal heeft plaatsgevonden, en draait hij helemaal bij.

O Denneboom, O Denneboom, wat zijn je takken wonderschoon: noem een boek met een groene kaft

Een boek met een hele mooie groene kaft is Smaragdgroen van Kerstin Gier. Dit is het tweede deel van de Edelsteen-trilogie, een serie die heel geschikt is om te bingen in de kerstvakantie. Gwendolyn blijkt een tijdreisgen te hebben, terwijl iedereen in haar familie dacht dat haar nichtje Charlotte dat gen zou hebben. Gwendolyn moet dus compleet onvoorbereid haar tijdsprongen maken, en ook nog zien te ontcijferen wat het geheim van de Wachters is. En dat moet ze samen met Gideon doen, die ontzettend bazig en irritant en knap is… Ook de cover van het nieuwste boek uit de Nevermoor-serie is heel mooi groen, maar dat heb ik nog niet gelezen.

Er is een roos ontloken, uit koude wintergrond: noem een verhaal (boek/film/serie) waar jij hoop van krijgt

Hier ga ik een paar films noemen (ik weet dat ik gewoonlijk niet over films blog, maar met deze tag ben ik bereid om een keer een uitstapje te maken). De eerste film is een feelgood-film, gebaseerd op waargebeurde feiten: Hidden Figures. Een verhaal over het geheime wapen van NASA: zwarte vrouwen die uit het hoofd (ik herhaal: uit het hoofd!) uitrekenden wat de baan van de raket zou zijn en hoe de astronaut veilig zou kunnen landen. De tweede film is The Help, over een blanke en een zwarte vrouw die samen proberen om een verandering te weeg te brengen in een klein stadje in het zuiden van Amerika ten tijde van de segregatie. En tot slot een echte tranentrekker, maar wel een hele mooie film: Pay it Foward. In deze film verzint een klein jongetje een manier om de wereld te verbeteren: hij doet voor drie mensen iets goeds, iets wat ze zelf niet kunnen doen. In plaats van een wederdienst te vragen, vraagt hij of ze hetzelfde voor een ander willen doen: help 3 mensen met iets wat zij op dat moment niet zelf kunnen. Die drie mensen vragen hetzelfde aan de mensen die zij helpen, enzovoort.

Jingle Bells, Jingle Bells, Jingle al the way: noem een boek met een echt gezellige kerst

Hier ga ik twee boeken noemen: een om voor te lezen en een om zelf te lezen. Het voorleesboek is O Denneboom van Jacques Vriens. In dit boek beleven Mieke van vijf en Wouter van drie het kerstfeest: ze gaan naar de kerststal, versieren de kerstboom en eten kerstbrood. Aan het eind van het boekje vieren ze ook nog Driekoningen. Het zelfleesboek is het eerste deel van de Nevermoor-serie. Hierin is een andere draai gegeven aan kerstmis: het is een strijd tussen de Kerstman en de Winterkoningin. Morrigan maakt dit feest en de strijd voor het eerst mee, en het is (letterlijk) een magische ervaring.

De herdertjes lagen bij nachte, zij lagen bij nacht in het veld: noem een boek waar jij mooie dromen van krijgt.

Ik slaap altijd heerlijk met Harry Potter-boeken in mijn hoofd. Uiteraard zoek ik de stukjes er wel op uit, bijvoorbeeld een fragment over Zweinsveld of hoe Fred en George Omber te grazen nemen. Sterretjes die vieze woorden schrijven, vuurwerk-draken en een verplaatsbaar moeras. Dat wil ik ook wel!

We wish you a merry christmas, we wish you a merry christmas: deel je leukste kerstplaatje/kerstmeme/kerstfilmpje

Ook de Os en de Ezel hadden niet meteen door wat voor bijzonders er gebeurde 😉

5 gedachtes over “De BookSomeTea kerstliedjes-boekentag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.