Friday Five: Zeg eens Q!

We gaan weer verder met de lettertag! Deze week hebben we de letter Q. Ken je dat gevoel dat je heel enthousiast je hand op stak bij een taak, en nu pas ziet hoe veel werk het is? Nou, dat gevoel heb ik vandaag bij de lettertag. Want jemig de pemig, hoe kom ik aan vijf boeken met de letter Q?

In andere weken verschillen de lijstjes in de lettertag best flink. Ik denk dat dat vandaag een stuk minder zal zijn, aangezien er maar weinig boektitels met de letter Q beginnen. Gelukkig tellen lidwoorden niet mee, anders was het helemaal een onmogelijke opdracht.

Het eerste boek schoot me gelukkig vrij snel te binnen: Quotum van Marloes Morshuis. Dit is een dystopie van Nederlandse bodem. De aarde is te vol, en daarom is er een quotum ingesteld om het aantal mensen per stad te bepalen. Er moeten dus mensen weg, waaronder ook Axel en Tommy. Ze worden in een slinkerstad geplaatst, en hebben weinig rechten omdat ze maar half meetellen. Zo mogen ze niet naar school, moeten leven van een klein beetje voedsel en ze moeten werken in slinkersdienst. Maar als hun ouders worden opgepakt, moeten Tommy en Axel vluchten. En dan ontdekken ze langzaamaan dat er meer achter het project schuilgaat dan ze hadden verwacht…

Ik ga met het tweede item een klein beetje smokkelen: de Serie Q van Jussi Adler-Olsen. In deze serie worden een aantal onopgeloste zaken op het bordje van Carl Mork gelegd. Hij is namelijk hoofd van afdeling Q, de afdeling voor onopgeloste zaken. De serie bestaat inmiddels uit 8 delen.

Boek nummer 3 is Queen of Jetlags van Noor de Groot. Dit boek is eigenlijk een soort handleiding, Noor deelt namelijk al haar ervaringen rondom bloggen, vloggen, instagram en andere social media. Hoe zorg je dat je authentiek blijft als iedereen het perfecte plaatje laat zien? Waar haalt ze inspiratie vandaan? En hoe maak en bewerk je foto’s? Op al deze vragen krijg je een eerlijk antwoord.

Het vierde boek is Queen Halloween van Steve van Bael, het derde deel in de Nachtwacht-serie. Dit is een serie strips/graphic novels, voor iedereen vanaf 10 jaar. Wat ik ervan kan vinden (ja, ik heb google aangeslingerd om deze Friday Five te kunnen invullen) zijn ze vooral in Vlaanderen erg populair, en is de inhoud fantasy-achtig.

En het laatste boek is The Queen of Katwe van Tim Crothers. Dit boek verscheen eerder als Het Schaakmeisje, en gaat over een arm en anafabeet meisje uit Uganda, Phiona Mutesi . Ze kan niet lezen of schrijven, maar wel schaken. Op haar elfde was ze al nationaal schaakkampioen, en op haar 15e wint ze, tegen alle verwachtingen in, het jeugdschaakkampioenschap van Afrika. Hierdoor krijgt ze de kans om naar Rusland te gaan voor een toernooi. Dit verhaal wordt nu verfilmd door Disney.

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

8 gedachtes over “Friday Five: Zeg eens Q!

  1. Naomi zegt:

    Wauw, respect dat je er vijf hebt gevonden! Ik zag vanmorgen al in m’n mail dat dit het onderwerp was en heb sindsdien nagedacht, maar kwam tot nul. Het boek over sociale media lijkt me wel wat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.