Zelf luxe theespecialiteiten maken

Voor de koffiedrinkers zijn er allerlei machines, cups, zakjes en pads om speciale koffie te maken. Maar voor de theedrinkers zijn die er niet, en daardoor worden de theedrinkers vaak vergeten. En dat is jammer, juist in deze tijd, waarin we onszelf en elkaar graag een beetje extra luxe gunnen.

Daarom deel ik vandaag met jullie de lekkerste theespecialiteiten om zelf te maken. Het is niet ingewikkeld, het vraagt vooral wat zorg en aandacht.

Chai (Tea) Latte

Chai betekent thee, dus ‘chai tea’ is eigenlijk ‘thee thee’. Chai is een sterke en kruidige thee, afkomstig uit India. Vaak is deze thee gemengd met specerijen, en wordt de thee aangelengd met melk (en soms gezoet met honing of suiker).

Je kunt Chai Latte op twee manieren maken. De eerste manier is de makkelijkste manier, de tweede manier is iets complexer, maar die kun je dan wel aanpassen op je eigen smaak.

Chai Latte op de makkelijke manier

Wat heb je nodig:
2 zakjes chai tea (merk naar keuze)
melk (koemelk of plantaardig, dat maakt niet uit)
optioneel: honing of (vanille)suiker

Wat je moet doen:
Zet de chai tea met hele sterke thee, laat deze thee minstens 5-10 minuten trekken (ja, de thee moet echt goed sterk zijn en flink donker van kleur). Warm de melk op, en indien gewenst kun je de melk ook opschuimen/opkloppen. Meng de melk met de hele sterke thee en voeg (als je dat wil) honing of wat vanillesuiker toe.

Chai Latte op de iets complexere manier

Wat heb je nodig:
2 zakjes zwarte thee
1 kaneelstokje
Kardemompeulen
Nootmuskaat
Peperkorrels
Kruidnagels
Melk (koemelk of plantaardige melk, dat mag je zelf kiezen)
Optioneel: steranijs, gember, vanille, honing, suiker

Wat je moet doen:
Rooster de specerijen in een droge koekenpan. Zet daarna thee van de theezakjes en doe de geroosterde specerijen erbij, en laat dit een flinke poos (minimaal 5-10 minuten) trekken. Warm de melk op, en indien gewenst kun je de melk ook opschuimen. Meng de melk en de thee in de bekers, en voeg naar smaak honing of suiker toe.

Je kunt dit recept dus aanpassen naar je eigen smaak: meer of minder van een bepaalde specerij is mogelijk. Ook als iemand bijvoorbeeld allergieën heeft, kun je deze thee daar makkelijk op aanpassen.

Verse Muntthee

Verse muntthee is makkelijk te maken en lekker na een zware (kerst)maaltijd. Munt is namelijk goed voor je maag. Zelf verse muntthee maken doe je zo:

Verse muntthee

Per persoon heb je nodig:
4 takjes verse munt
1 hoog theeglas
Optioneel: gember en/of honing

Wat je moet doen:
– Kneus de takjes munt. Dit doe je door ze op je handen te slaan of door ze een beetje fijn te stampen in het glas.
– Doe de takjes munt in het glas en giet er kokend water overheen. Voeg gember en/of honing naar smaak toe.

Theebloem

Een theebloem is een mooie afsluiter van een (kerst)diner, maar je kunt dit ook inzetten bij de high tea of de brunch. Theebloemen zijn erg mooi om te zien, en zorgen zeker voor een klein spektakel aan tafel. Theebloemen zijn te koop bij theespeciaalzaken (zowel fysieke winkels als online winkels.

Thee zetten met een theebloem

Wat heb je nodig:
– Glazen theepot
– Theebloem

Wat je moet doen:
– Kook water, maar laat het een klein beetje afkoelen voor je het in de theepot schenkt.
– Breng de theepot naar de tafel, en doe daar de theebloem in het water. De theebloem zal zich nu langzaam en rustig ontvouwen, terwijl de thee trekt. Tegen de tijd dat de theebloem geheel ontvouwen is, is de thee klaar.

Voorbeeld van een theebloem.

Losse thee

Goede losse thee kan een enorme verwennerij zijn. Je kunt per persoon een losse thee kiezen, maar ook voor het hele gezin/de hele tafel 1 soort thee maken. Kies in dat laatste geval een theesoort die alle tafelgenoten lekker zullen vinden. Er zijn diverse theezakjes, theezeefjes, thee-eieren en theepotten voor losse thee te koop. Wil je per persoon iets kunnen aanbieden, dan zou ik aanraden om voor een theezakje voor losse thee (oa te koop bij supermarkt en winkels waar ze losse thee verkopen) of een thee-ei te kiezen. Theezakjes zijn iets makkelijker, thee-eieren iets beter voor het milieu.

Maak je voor meerdere mensen dezelfde thee of zelfs voor het hele gezin, dan zou ik een theepot aanraden. Je kunt kiezen voor een theepot waar al een zeefje in zit, maar ook voor een percolator of gewoon je normale theepot. In het laatste geval zou ik er wel even een theezeefje bij pakken, want anders krijgen je gasten (of jijzelf) losse thee in hun kopje en dat is vaak minder lekker.

Let in alle gevallen op wat voor thee je kiest: zwarte thee en kruidenthee kun je prima met kokend water zetten, maar groene thee, witte thee en oolong komen beter tot hun recht bij een lagere temperatuur. Dat kleine beetje extra aandacht kan jouw kopje thee maken of breken. Kost niets, levert je wel heel veel op.

5 gedachtes over “Zelf luxe theespecialiteiten maken

 1. Naomi zegt:

  Krijg spontaan zin in verse muntthee. Wel grappig trouwens. Nu het winter is én ik veel thuis ben, heb ik ’s avonds een heerlijk theemomentje. Gewoon uit een zakje geslingerd, maar ik betrap mezelf er nu steeds op dat ik op zoek ga naar verse thee. Dus als jij een fijne winkel weet waar ik dat online kan bestellen…

  Like

  • booksometea zegt:

   Aangezien je nog aan het ontdekken bent wat je lekker vindt qua thee, zou ik theexpress willen aanraden. Die verkopen namelijk ook proefzakjes 😉 En ja, je kunt ook alleen maar proefzakjes bestellen. Wel even de tijd nemen om de site uit te pluizen en goed te bedenken wat je lekker vindt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.