Friday Five: boeken met goden

Welkom bij de nieuwe Friday Five! Het thema van vandaag is bedacht door Laurie (www.laurieleest.nl) boeken met goden. Omdat ik niet heel veel boeken lees waarin verschillende goden een rol spelen, heb ik vooral boeken die vertellen over de goden uit de mythologie. Dat kunnen boeken zijn die de originele verhalen vertellen, maar ook boeken die wat inspiratie gehaald hebben uit de verhalen van de Grieken en de Romeinen. Lees je mee met mijn Friday Five?

De eerste twee boeken zijn bijna inkoppertjes: Odysseus en Illios van Homerus, in de bewerking van Imme Dros. Dit is het verhaal van de tienjarige oorlog tegen Troje. Helena, de vrouw van Odysseus, is geschaakt (lees: vrijwillig ontvoerd) en de Grieken proberen haar terug te krijgen. Maar de Romeinen zijn sterk, en weten bijna elke aanval te winnen. Tot die ene list van Odysseus: het paard van Troje. In deze bewerking lees je zowel het verhaal van de Romeinen (Illios) als dat van de Grieken (Odysseus). Daarnaast heeft Odysseus ook nog eens zo’n 20 jaar over de wereld gezworven, en in die tijd ontstonden er veel verhalen over hem. En hij beleefde de nodige avonturen. Naast de belegering van Troje staan ook al die verhalen opgetekend in het boek Odysseus.

Van de klassieken naar de moderne boeken: Muse Academy van Morgan Blade. Immogen krijgt een wonderlijke uitnodiging: ze mag naar Muse Academy, in Griekenland. Dat is nogal verwonderlijk, want Immogen heeft zich nooit ingeschreven voor deze school. En als ze de brief weggooit, blijft hij maar terugkomen. Uiteindelijk gaat ze naar deze school, en komt erachter dat de Griekse Goden nogal wat invloed hebben op de school – letterlijk! Zo zijn de brieven bezorgd door Apollo, en wordt de school geleid door de Muzen, de godinnen van de inspiratie. En er zitten allemaal jonge, talentvolle kunstenaars op de school. Immogen sluit vriendschap met een aantal van hen, en al snel blijkt zelfs hun vriendschap niet helemaal toevallig. De vrienden krijgen een serie uitdagingen te verstouwen waarbij de werken van Hercules nog eenvoudig lijken.

De Muzen in de Disney-versie van het verhaal van Hercules

De Percy Jackson-serie van Rick Riordan heeft ook een aantal goden. Percy is namelijk een halfgod, met een sterfelijke moeder en een god als vader (Poseidon). Hierdoor heeft Percy bijzondere krachten, en die komen hem goed van pas, want hij krijgt nogal wat voor zijn kiezen. Zo moet hij de bliksemschicht van Zeus terug zien te brengen naar de Olympus, moet hij Kamp Halfbloed redden van de gevaarlijke wezens die op de halfbloed-jongeren jagen en moet hij de vloek van de Titaan zien te verbreken.

En tot slot Polleke van Guus Kuijer. Een verhaal over een Nederlands meisje, Polleke, met een moslim-vriendje, Mimoen. Door de ogen van Polleke leer je de moslim-cultuur kennen, en later ook de Mexicaanse cultuur. Inclusief de verschillende geloven die daarbij horen en de verschillende Goden. Maar zijn die Goden wel zo verschillend? En mag je wel vrienden zijn met iemand die in een andere God gelooft dan jij? En wat nou als jij niet in een God gelooft, maar je vriendje wel? Mag je dan wel samen zijn?

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

8 gedachtes over “Friday Five: boeken met goden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.