Eten tijdens het lezen, doen of niet?

Ken je dit probleem? Je zit lekker te lezen, en opeens merk je dat je eigenlijk best trek hebt. Of je zit zo lekker te lezen, dat je je boek eigenlijk niet weg wil leggen om te gaan lunchen/dineren. Dan sta je voor de ingewikkelde keuze: eten tijdens het lezen, ja of nee?

NB: ja, ik weet dat het beter en gezonder is om met je volle aandacht bij het eten op je bord te zijn en dat gedachteloos eten niet per se het beste is voor je. Maar eehm… Soms is het gewoon erg fijn om even in je boek te blijven. Niet alles hoeft altijd met volle aandacht 😉

Hoewel ik best af en toe iets wil snoepen of snaaien tijdens het lezen, en er doorgaans echt wel een kopje thee binnen handbereik is, zit ik niet vaak een volledige maaltijd te eten tijdens het lezen. Dit heeft een heel simpele reden: tijdens het eten steeds bladzijdes omslaan is gewoon niet echt handig. Bestek neer, bladzijde omslaan, bestek pakken, hap eten, o he ik prik naast mijn eten, even kijken op mijn bord waar mijn eten ligt, he waar was ik nu ook weer gebleven, o ja daar, kauw kauw, o bladzijde uit, slik, bestek neer, bladzijde omslaan… Een broodje of boterham lukt me soms wel, met name als ik onderweg ben. Maar eten waar je echt bestek bij nodig hebt of wat voor vlekken/spetters kan zorgen… nee, dat doe ik niet.

Maar ik ben dus wel van het snoepen en snaaien tijdens het lezen. Dat hoeft overigens niet ongezond te zijn: ik snaai ook nootjes en snoep ook fruit tijdens het lezen. Wel merk ik dat het mijn voorkeur heeft als iets in een keer in mijn mond past (afhappen vraagt wat extra coordinatie en dat is dus minder aandacht voor mijn boek. Ik heb dus het liefste iets in een kommetje/schaaltje, wat ik zonder dat m’n handen vies, vettig of nat worden kan opeten.

Mijn ideale leesvoer (pun intended) bestaat dus onder andere uit nootjes, fruit, chocola, rauwkost, toastjes, popcorn en soms een koekje of iets te snoepen. En wat betreft snoep heb ik dan ook nog voorkeuren: ik heb het liefste ‘sabbelsnoep’: lolly’s, zuurtjes, zuurstokjes, drop- of salmiakkogels, dat soort dingen. Waarom? Omdat ik dan a) lekker lang doe met 1 snoepje en b) omdat ik me dan beter kan concentreren op het boek.

Natuurlijk zit ik niet altijd te snoepen of te snaaien als ik een boek lees. Vaker niet dan wel, zou ik zeggen. 9 van de 10 keer staat er wel een kopje thee (of een potje thee) bij me in de buurt. Maar soms, je weet wel, op zondagmiddag, dan kies ik er wel eens voor om iets te eten tijdens het lezen. Of, beter gezegd, om iets te snoepen of te snaaien tijdens het lezen. He, moet kunnen toch?

Eet, snoep of snaai jij wel eens tijdens het lezen?

12 gedachtes over “Eten tijdens het lezen, doen of niet?

 1. Tiernnadrui zegt:

  Ik neem er wel heel soms iets bij om te krabbelen, maar als het een echt goed boek is blijft het gewoon staan. Wat ik wel doe (deed toen we nog in de hoofdzetel konden gaan werken) is van de trein stappen en gewoon al stappend verder lezen. Nog nooit iets ernstig tegengekomen, behalve die ene paal die ineens verscheen. Mooi geschreven.

  Like

  • booksometea zegt:

   Klopt, als je aan het binge-lezen bent, vergeet je alles om je heen. Ik heb een keer gehad dat ik de tramhalte waar ik uit moest stappen miste, omdat ik zo in het boek zat. Pas bij het eindpunt kwam ik erachter…

   Geliked door 1 persoon

 2. Naomi zegt:

  Zó herkenbaar dat een complete maaltijd tijdens het lezen niet lukt. Maar chocola, zuurtjes of een lolly erbij: ja, graag!
  Ik mocht trouwens vroeger niet aan tafel lezen. Vond ik toen heel stom (want hallo, net een spannend stuk o.i.d.), maar nu heel logisch;).

  Geliked door 1 persoon

 3. Rob zegt:

  Ben gestopt met tussendoortjes, maar tijdens het eten – ontbijt, lunch en avondeten – heb ik altijd een boek op tafel liggen. Tenzij ik bezoek heb 🙂

  Ontbijten doe ik ook vaak achter m’n laptop, als ik een deadline heb bijvoorbeeld, met extra dikke havermoutpap: die druipt tenminste niet van je lepel, zoals Brinta.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.