Boekenkast opruimen: wat te doen met boeken die je niet wil houden?

Voor de meeste boekenliefhebbers is het een zware taak: de boekenkast (of boekenplanken) opruimen en dan vooral: boeken wegdoen. Want jij wil het boek dan misschien niet meer hebben, maar je wil ze ook niet zomaar weggooien (want zonde en niet zo goed voor het milieu). Dus wat kun je doen om de boeken die je niet meer wil houden toch goed terecht te laten komen?

Weggeven

Allereerst is er natuurlijk de optie weggeven. Weet jij bijvoorbeeld heel zeker dat iemand in jouw omgeving blij wordt van dat ene boek, dan kun je het uiteraard aan die persoon geven. Dit is (als het goed is) voor beide partijen een goede deal: jij hebt een boek minder (en dus ruimte voor een nieuw boek) en die ander heeft een boek meer (en kan dus lekker lezen).

Verkopen

Je kunt je boeken verkopen. Dat kan via de bekende verkoopsites (marktplaats, bol), maar ook via Facebook, Instagram of tijdens een braderie/vlooienmarkt/boekenmarkt/Koningsdag-vrijmarkt. In de wijk waar ik woon wordt ook eens per jaar (als de wereld niet in de fik staat) een ‘rommelroute’ georganiseerd, waarbij iedereen zich kan aanmelden en in eigen voortuin een kraampje op kan zetten met spullen en boeken. Mensen kunnen dan door de wijk lopen en aan de hand van een kaart zien waar er iemand een kraampje heeft. Het vergt wat organisatie, maar het is wel legaal en gratis. Hou er rekening mee dat je voor tweedehands boeken geen enorme bedragen krijgt, tenzij het zeldzame, bijzondere of gewilde boeken zijn.

Ruilen

Je kunt de boeken ook ruilen tegen andere boeken. Dat kan bijvoorbeeld op een boekenruil-event, via de site van ruilen.nl of gewoon met vrienden, familie of mensen in je buurt/wijk/dorp/stad/regio. Ook hiervoor kun je social media inzetten. Het voordeel van ruilen is dat je ook weer boeken terug krijgt. Het nadeel van ruilen is dat de ruimte voor nieuwe boeken meteen in beslag wordt genomen.

Doneren

En tot slot is er de optie doneren. Dat kan natuurlijk gewoon bij de kringloop, maar je kunt de boeken ook doneren aan een goed doel (bijvoorbeeld Books4life, De Boeken van Wouter of De Leeszaal) of de boeken naar een mini-bieb brengen. Een minibieb is een klein kastje met boeken. Vaak staat het bij iemand in de tuin of in het portiek van een flat. De boeken die in het kastje staan, mag je gratis meenemen. Soms moet je ze ook weer terugbrengen, maar lang niet altijd. En je mag er ook boeken inzetten zonder dat je boeken meeneemt.

11 gedachtes over “Boekenkast opruimen: wat te doen met boeken die je niet wil houden?

 1. Naomi zegt:

  Die rommelroute lijkt me een geweldige manier om wat spullen ‘op te ruimen’. Ik heb sinds kort de minibieb in de regio ontdekt en ben sindsdien donateur. Ligt toch op één van mijn ‘vaste’ fietsroutes, dus ja;). Niet te vaak hoor, trouwens, want ja, een boek het huis uit doen? Tja, het is moeilijk…

  Like

 2. Lalagè zegt:

  Minibiebs zijn leuk 🙂 ik heb tegenwoordig een heel fijne bij mij in de buurt, daar zet ik af en toe wat in. Of ik fiets een rondje langs verschillende minibiebjes om boeken kwijt te raken en misschien wat leuks mee te nemen.

  Like

 3. Adriaantje zegt:

  Ja mijn boeken (of dubbele, ) breng ik naar de minibiebs hier in de buurt.
  Ook liggen er een paar in m’n auto, voor het geval dat…
  Dubbele boeken heb ik door de boeken van mijn overleden schoonzus.
  Fijn dat je die “goede doelen” noemt, dat vind ik ook een goed idee.

  Like

 4. Riannew zegt:

  Ja, heel leuk! Ik probeer ook wat boeken op te ruimen en ben langs wat mini-biebs in de buurt gegaan om wat af te leveren. Zo’n rommelroute klinkt wel heel leuk!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.