Lezen voor de lijst: mijn aanraders (15-18 jaar) – herziene versie

Een van de meest gegooglede blogposts hier zijn de Lezen voor de Lijst-posts. Omdat de lijst met aanraders inmiddels al een paar jaar oud is, dacht ik: laat ik eens een geupdate versie plaatsen. Welke boeken van de huidige leeslijst (zoals die te vinden is bij de bibliotheek) moet je volgens mij echt lezen? Bonus: bij sommige boeken geef ik ook tips voor je boekverslag!

Een aantal boeken zijn als luisterboek of ebook beschikbaar in Online Bibliotheek en/of Storytel. Online Bibliotheek zit gratis bij je bibliotheekabonnement in (en dat is weer gratis voor iedereen tot 18 jaar), Storytel is een betaalde app.

De eetclub van Saskia Noort, niveau 1
Waarom moet je dit boek lezen: Dit boek leest heel makkelijk, en er is een luisterboek van. Daardoor is het ook geschikt voor mensen die bijvoorbeeld dyslexie hebben. Luisteren heeft namelijk in je hersenen hetzelfde effect als lezen, wist je dat? Dit boek geeft je een adempauze van alle zware kost, en laat je tegelijkertijd kennis maken met een genre wat bijna nooit voor de lijst mag maar wel razend populair is: de (literaire) thriller.
Handig om te weten: het ebook van dit boek staat in Online Bibliotheek. Je vindt daarnaast zowel het ebook als het luisterboek in Storytel.

De reunie van Simone van der Vlugt, niveau 1
Waarom moet je dit boek lezen: Eigenlijk geldt voor dit boek een beetje hetzelfde als voor De Eetclub: het is een relatief makkelijk verhaal wat je ook lekker kunt luisteren. Mocht de thematiek van De Eetclub je dus niet aanspreken (wat ik me voor kan stellen, want in De Eetclub ligt de focus op relaties), dan is dit een goed alternatief.
Handig om te weten: Dit boek is als luisterboek beschikbaar bij Online Bibliotheek en Storytel. Let wel op, want het kan zijn dat je de verkorte versie te pakken hebt. Zeg het dus altijd tegen je docent als je het luisterboek gelezen hebt.

Het Achterhuis van Anne Frank, niveau 2
Waarom moet je dit boek lezen: Omdat je, als je in Nederland woont, moet weten wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. En omdat je, als tiener, je wellicht wat makkelijker kunt verplaatsen in het leven van een andere tiener, een meisje dat eigenlijk ook gewoon wil leven, maar dat niet mag, omdat ze toevallig Joods is.
Handig om te weten: Dit boek is als luisterboek beschikbaar bij Storytel. Zoek even uit welke versie dit is, want Otto Frank, de vader van Anne, heeft 5 pagina’s achtergehouden tot na zijn dood, omdat hij niet wilde dat mensen dat over hem lazen.

Het gym van Karin Amatmoekrim, niveau 2
Waarom moet je dit boek lezen: Omdat het een van de weinige boeken op de lijst is die geschreven zijn door een vrouw van kleur. Omdat het een van de weinige boeken is die beschrijft hoe het is om een persoon van kleur te zijn in een verder volledig witte omgeving. Als je The Hate U Give een goed boek vond, gaat dit boek je ook wel bevallen.
Tip voor je boekverslag: Denk eens na over wat belangrijker is: uit welke omgeving je komt of hoe slim je zelf bent. Heb jij, zonder dat je je er bewust van was, voordeel of nadeel van een van die twee factoren?

PAAZ van Myrthe van der Meer, niveau 2
Waarom moet je dit boek lezen: Nou, heel simpel: als jij wil bijdragen aan het doorbreken van taboes en lekker woke wil zijn, dan moet je dit boek wel gelezen hebben. Het gaat namelijk over mentale gezondheid, iets waar in de woke-wereld nog best een taboe op rust. Als jij dus wil bijdragen aan het doorbreken van het taboe, dan moet je dit boek lezen.
Context bij dit boek: de auteur is zelf opgenomen geweest op een PAAZ, en spreekt dus uit ervaring.

Schilderslief van Simone van der Vlugt, niveau 2
Waarom moet je dit boek lezen: Omdat het een andere kant van de schilder Rembrandt laat zien. Een kant die men liever verborgen hield, want het paste niet zo goed bij zijn imago als held, en we hadden kort na de Tweede Wereldoorlog helden nodig. Inmiddels kunnen we best met wat nuance kijken, en daar is dit boek heel geschikt voor. #teamgeertje
Handig om te weten: dit boek staat als luisterboek in Online Bibliotheek en Storytel.

De klucht van de koe van G. A. Bredero, niveau 3
Waarom moet je dit lezen: Dit is een klucht, oftewel een komisch toneelstuk. Met een hoop domme mensen, misverstanden en mensen die precies op het goede moment op of af gaan. Naast domheid zijn er nog een aantal ‘menselijke zwakheden’ te zien in het stuk, onder andere luiheid en gulzigheid. Aan het einde volgt op grappige wijze een les.
Historische context: kluchten en blijspelen werden in het begin niet los opgevoerd, maar na een zwaar en dramatisch stuk waarin dezelfde thema’s een rol speelden.

De Tweeling van Tessa de Loo, niveau 3
Waarom moet je dit boek lezen: Dit boek was het eerste boek wat maakte dat mensen in Nederland ook konden kijken naar de kant van ‘de gewone Duitser’ tijdens de oorlog. Dit boek maakte dat mensen snapten dat ‘wir haben es nicht gewust’ geen loze kreet was, maar een oprechte uitspraak. En dit boek maakte dat men niet meer iedere Duitser verweet dat er een oorlog was geweest. Dat boek moet je eigenlijk wel gelezen hebben, toch?
Handig om te weten: Dit boek is als ebook beschikbaar bij Online Bibliotheek en als luisterboek bij Storytel.

Oeroeg van Hella Haasse, niveau 3
Waarom moet je dit boek lezen: Ten eerste omdat het geen dik boek is, zeker niet voor een niveau 3-boek. Ten tweede omdat ons verleden in Nederlands-Indië tot op de dag van vandaag nog steeds een rol speelt in ons leven (de rijsttafel is bijvoorbeeld in Indië bedacht voor de Hollanders, en je hebt ook vast wel eens pindasaus gegeten). En ten derde omdat het verhaal een bijzondere vriendschap beschrijft, een vriendschap die tegenwoordig zou slagen maar toen gedoemd was om te mislukken.
Handig om te weten: Dit boek is als luisterboek en ebook beschikbaar bij Online Bibliotheek en Storytel. De luisterversie is ingelezen door Hella Haasse zelf.

Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman, niveau 3
Waarom moet je dit boek lezen: Omdat het verhaal gaat over een jongeman die net als jij is: hij wil een supergaaf leven, maar dat is niet zo makkelijk. En voor hem is het nog moeilijker, want hij is homo en dat is in de tijd waarin hij leeft nog verboden. Dan komt hij terecht in de vriendenkring van Oscar Wilde, vlak voor het proces tegen Wilde. Hoe voelt het als jouw vorm van liefde verboden, slecht en tegennatuurlijk wordt genoemd?
Handig om te weten: dit is het eerste deel van een trilogie.

Beatrijs, niveau 4
Waarom moet je dit lezen: Met dit boek sla je twee vliegen in een klap: en een (niet al te dik) boek gelezen (tip: kies de vertaling van Willem Wilmink, die wordt ook op de universiteit gebruikt en is heel leesbaar) en het is een boek van voor 1880/1900, dus je hebt meteen nog een eis van je lijst te pakken. Dit middeleeuwse verhaal is een aanrader voor iedereen die van romantische verhalen houdt, want in feite is dit gewoon een liefdesverhaal. Dit was de chicklit van de middeleeuwen, en dus een aanrader voor iedereen die van luchtige boeken houdt.
Tip voor je boekverslag: zoek uit wat ‘Doppelwegstruktur’ is en verwerk dat in je boekverslag.

Camera Obscura van Hildebrandt, niveau 4
Waarom moet je dit boek lezen: Dit is weliswaar een oud boek, maar doordat het uit allemaal korte verhalen bestaat, is het toch heel goed leesbaar. Daarnaast is het een heel grappig boek, en is het een van de weinige boeken die niet bol staan van de ellende en problemen. En omdat het dus allemaal losse verhalen zijn, kun je ook gewoon iedere week (of iedere avond) een of twee verhalen lezen. Dat is ook nog eens behapbaar qua huiswerk. Vaak mag je ook nog een paar verhalen kiezen, en hoef je dus niet het hele boek te lezen.
Tip voor je boekverslag: zoek uit wat biedermeier-romantiek is, en verwerk dat in je boekverslag.

De Historie van MeJuffrouw Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken, niveau 5
Waarom moet je dit boek lezen: dit is het schoolvoorbeeld van een briefroman. Zo ontzettend een schoolvoorbeeld dat ik het tijdens mijn colleges Nederlands heb gelezen. Desondanks is het een redelijk leesbaar boek (al is het niet voor niets niveau 5). Daarnaast is het geschreven door twee vrouwen, wat in die tijd uniek was. Als je dus een diverse leeslijst wil hebben, is dit boek, gezien de tijd waarin het geschreven is, een mooie aanvulling.
Tip voor je boekverslag: de naam Burgerhart is niet voor niets gekozen. Denk hier eens goed over na.

Deze lijst is samengesteld op basis van Lezen voor de Lijst van de Online Bibliotheek.

5 gedachtes over “Lezen voor de lijst: mijn aanraders (15-18 jaar) – herziene versie

  1. Naomi zegt:

    Leuk, een aanvulling op je eerdere tips. Ik denk overigens dat het voor veel scholieren echt een enorm voordeel is dat je boeken nu ook makkelijk(er) kunt luisteren dan een aantal jaar geleden. Ik las graag, maar ik anders op de fiets had geluisterd. Ik zat twee uur per dag op de fiets destijds, dus dan kom je al snel een eind als je je ritjes van en naar school combineert met je boek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.