Kinderboekenweek 2021: worden wat je wil

Vandaag gaat de Kinderboekenweek van start! Het thema van de kinderboeknweek 2021 is ‘worden wat je wil’, en moedigt kinderen aan om via boeken te fantaseren over beroepen. Uiteraard is er ook weer een themalied van Kinderen voor Kinderen, en er is een Kinderboekenweekgeschenk en een speciaal prentenboek binnen het thema ‘worden wat je wil’.

Het Kinderboeknweekgeschenk (gratis bij besteding van minimaal 12,50 aan kinderboeken) is dit jaar geschreven door Bette Westera, en klinkt als een soort sprookje, al noemt Broese het op hun site een heldenepos:

Tiril en de toverdrank

Rond haar tiende verjaardag ontdekt Tiril dat ze iets heel bijzonders kan: van gedaante veranderen, net als haar lievelingsgod Loki. Om haar dorpsgenoten te verrassen van de goedheid van koning Harald Haardos, onderneemt Tiril samen met haar vriend Thialfi een spannende reis op zoek naar een toverdrank die zelfs de eerste de beste schapenboer in staat stelt een klinkend heldendicht te maken. Tijdens haar reis door de onherbergzame wereld van de Joekels heeft ze haar snel nodig.

https://www.broese.nl/agenda/interview-met-kinderboekenauteur-bette-westera

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het verhaal wat complex vind klinken voor de omvang van het Kinderboekenweekgeschenk (en ik vind het verhaal ook niet echt binnen het thema passen), maar misschien weet Westera te verrassen. Ik ben benieuwd.

Het prentenboek van de Kinderboekenweek (7,25, zolang de voorraad strekt) is Dromer van Mark Janssen.

Aron is op weg van school naar huis. Hij piekert. In de klas hebben ze het gehad over wat iedereen worden wil. Maar hij weet het nog niet… Papa vertelt Aron dat er Denkers zijn, kinderen die nadenken het leukste vinden wat er bestaat. En dan zijn er Doeners, die kunnen geen moment stilzitten, die worden brandweerman, huizenbouwer, en dan heb je… Aron kijkt om zich heen, de takken, de wolken, de geluiden – alles verandert in één grote wonderlijke wereld.
En dan heb je de Dromers.

https://kinderboekenweek.nl/prentenboek-2021/

Daarnaast zijn er ook een aantal themaboeken. Daarvan lijken mij Ada Dapper Wetenschapper van Andrea Beaty (groep 1 & 2), Tim de kleine boswachter van Jan Paul Schutten (groep 3 & 4), Te gekke beroepen die echt bestaan van Natalie Labarre (groep 5 & 6) en Rekenen voor je leven van Edward van de Vendel & Ionica Smeets erg leuk (groep 7 & 8). Van De Zweetvoetenman van Annet Huizing (groep 7 & 8) weet ik dat het een aanrader is.

Voor het eerst zie ik dit jaar ook Makkelijk Lezen-boeken centraal staan. Deze zijn speciaal voor kinderen die, om wat voor reden dan ook, moeite hebben met lezen hebben. Van deze selectie lijken mij Hoe ik een detective werd van Ulf Stark (groep 5 & 6) en Wie wil er nou geen violist worden van Erna Sassen (groep 7 & 8) het leukste. Daarnaast vind ik het erg fijn dat er ook aandacht is voor kinderen die moeite hebben met lezen, zodat ook zij mee kunnen doen.

Wat is jouw favoriete kinderboek over beroepen?

4 gedachtes over “Kinderboekenweek 2021: worden wat je wil

 1. Naomi zegt:

  Zo fijn én goed dat er ook aandacht is voor de Makkelijk Lezen-boeken. De Kinderboekenweek zou namelijk voor iedereen leuk moeten zijn en dit kan daar zeker aan meehelpen.

  Like

 2. Lalagè zegt:

  Zaterdag was ik bij een lezing van Bette Westera. Ze vertelde dat ze eerst had besloten om niet aan te sluiten bij het thema (want dat is niet verplicht), maar op de eerste bladzijde staat al een zinnetje als ‘alles wat je worden wil’. En haar boek ‘Ik wil een wiegje worden, zei de wilg’ gaat over bomen die later iets willen worden. Dus het thema komt stiekem wel terug.

  Like

  • booksometea zegt:

   Oké, stiekem mag 😉. Al zou ik dat ook een mooi thema vinden: stiekem!

   Ik blijf het bijzonder vinden dat het niet verplicht is om iets over het thema te schrijven, maar goed, ik maak de regels niet. Er zal vast een goede reden voor zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.