Medicijnen en lezen

Er zijn de nodige medicijnen die invloed kunnen hebben op je leesgedrag. Vaak vallen deze medicijnen onder de Opiumwet, en slik je ze niet voor de lol. Denk hierbij aan benzodiazepinen (ook wel bekend als ‘benzo’s’ of ‘pammetjes’, alle middelen die eindigen op ‘pam’ vallen hieronder), morfine-achtige pijnstillers (tramadol en oxycondon bijvoorbeeld) en antipsychotica. Ook sommige antidepressiva kan invloed hebben op je leesgedrag, zeker de eerste weken. Dit zijn altijd medicijnen die door een arts worden voorgeschreven, en nogmaals: dat is meestal niet voor niets. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat lezen een (nog grotere) uitdaging wordt. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Ik heb inmiddels de nodige ervaring met medicijnen en lezen, dus ik deel vandaag mijn tips. Voor de goede orde: als je heel veel last hebt van het feit dat je niet kan lezen en mijn tips & tricks zijn niet voldoende: ga dan naar je behandelend arts of je huisarts en leg het probleem voor. Ga niet zelf rommelen met je medicatie!

Kies een makkelijk te lezen boek

Ja, normaal gesproken lees je graag zware kost, maatschappelijk geëngageerde boeken en heel erg woke. Ik weet het. Maar luister nou even naar mij, goed? Je slikt zware medicatie, en die slik je niet voor niets. Dus gun jezelf een break en kies voor iets makkelijks. Een boek waar je makkelijk in komt en een boek waarbij het niet erg is als je even een stukje niet meekrijgt omdat het niet door de mist in je hersenen komt. Een beetje voorspelbaar, niet te ingewikkeld en met wat humor en/of een happy end. Je weet wel, die dingen die je nu even niet van de rest van de wereld krijgt.

Overweeg een tijdschrift of een strip

Tijdschriften zijn vaak makkelijker dan boeken, omdat ze minder concentratie en meer plaatjes kijken vragen. Ook strips zijn een goede optie. Daarnaast wegen tijdschriften en strips niet veel, waardoor je ze makkelijker mee kunt nemen naar het ziekenhuis of je afspraak met een therapeut. Bijkomend voordeel is dat ze ook makkelijk per post te versturen zijn, dus als je iemand een klein opfleurpakketje wil sturen, zijn tijdschriften erg fijn. En tot slot kun je tijdschriften ook makkelijk ‘achterlaten’ in een wachtkamer, en er zo weer iemand anders blij mee maken.

Luisteren is ook lezen

Het luisteren van boeken heeft in je hersenen hetzelfde effect als het lezen van boeken, dus een luisterboek luisteren behoort zeker tot de mogelijkheden. Als je weinig concentratie hebt, zou ik voor columns of korte verhalen gaan. Het voordeel van een luisterboek is dat je het ook kunt lezen met je ogen dicht. Ik vind luisterboeken zelf erg fijn om wat rust in mijn hoofd te krijgen als ik veel spanning heb of als er veel chaos om mij heen of in mijn hoofd is. Merk je dat je de focus niet op het boek kunt houden? Combineer het luisteren dan met iets creatiefs of een lichte sportieve activiteit.

Wees mild voor jezelf

De kans is groot dat je nu niet zo snel, zo veel of dezelfde kwaliteit als ‘normaal’ leest. Dat is volkomen begrijpelijk en helemaal niet erg. Wees mild voor jezelf en gun jezelf de tijd om door deze periode te komen. Haal lekker makkelijke boeken in huis, of kies voor een luisterboek, een tijdschrift of een strip. Lezen is heel goed voor je, maar als het je nu even niet lukt om te lezen zoals je dat normaal doet, dan is dat heel begrijpelijk.

8 gedachtes over “Medicijnen en lezen

 1. Naomi zegt:

  Hm, nooit over nagedacht dat mijn medicijnen mijn leesgedrag kunnen beïnvloeden, maar het zou me niet verbazen als het ook bij mij een rol speelt. Stripboeken vind ik trouwens héél erg moeilijk, altijd. Constant schakelen tussen plaatjes en tekst. Op de één of andere manier ‘kan ik het niet’, een stripboek lezen. Mocht je een les stripboeken lezen in een blog willen verwerken, zou ik dat razend interessant vinden overigens:).
  Tijdschrift vind ik een goed idee voor dit soort dagen, want die korte stukjes lezen dan inderdaad vaak makkelijker.

  Like

 2. Niek zegt:

  Denk ook dat het ontdekken is wat bij jou werkt. Bij strips hangt het er bij mij af hoe druk ook de plaatjes zijn. Nu ben ik al niet van de Marvel strips maar die zouden gewoon te druk zijn, er gebeurt te veel in 1 afbeelding. Een Suske en Wiske zou dan al beter gaan.
  Luisterboeken lukt mij totaal niet, ik verlies snel de draad omdat ik door de omgeving afgeleid word.
  Dus inderdaad iets makkelijkers, een jeugdboek bijvoorbeeld, liefst iets wat ik al eens gelezen heb of jong volwassen. En merk ik dat ik na een kwartier de concentratie niet meer heb dan is dat maar zo. Misschien later op de dag weer een kwartier. Inderdaad lief zacht in voor jezelf en jezelf niet veroordelen dat het niet lukt om 2 hoofdstukken achter elkaar te lezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.