De leukste boekverfilmingen voor het hele gezin (deel 1)

Ik hoef waarschijnlijk niemand hier te overtuigen van het feit dat ik dol ben op lezen. En met het hele gezin hetzelfde boek beleven kan ontzettend leuk zijn. Uiteraard kun je gaan voorlezen of samen een luisterboek luisteren, maar het kan ook gezellig zijn om als gezin een filmavond te houden. Gordijnen dicht, kaarsjes aan, popcorn erbij, en dan met het hele gezin 1 film kijken die voor iedereen leuk is. Ja, dat laatste kan een uitdaging zijn, maar daar heb je BookSomeTea voor: ik heb de … leukste boekverfilmingen voor het hele gezin al op een rijtje gezet voor je!

Omdat deze blogpost erg lang dreigde te worden, heb ik besloten om twee delen te maken. Dit deel gaat over boekverfilmingen die geschikt zijn om te kijken met kinderen in de basischoolleeftijd, het volgende deel zal gaan over boekverfimlingen die geschikt zijn om te kijken met jongeren in de middelbareschool-leeftijd.

Films geschikt voor iedereen met kinderen op de basisschool

Pluk van de Petteflet

Pluk zoekt een huisje, en vindt dat in de Petteflet. Hij maakt daar ook nieuwe vrienden. Aagje, de Stampertjes, Meneer Pen, Zaza de Kakkerlak en Dolly de Duif. Maar de Burgemeester en de Parkopzichter willen de Torteltuin, waar veel dieren wonen en waar Pluk en zijn vrienden graag spelen, slopen en er een pakeerterrein van maken. Gelukkig heeft de broer van Meneer Pen een goed plan: Hasselbramen…
Familiefilm, musical, alle leeftijden. Nederlands gesproken en gezongen.

Abeltje

Abeltje wordt door zijn moeder van school gehaald nadat de meester niet gelooft dat hij niets te aken heeft met het meest recente incident. Ze regelt een baantje als liftjongen voor hem bij een groot warenhuis. Abeltje drukt op een dag op het groene knopje, en de lift schiet door het dak van het warenhuis de lucht in. Samen met Meneer Tump, Juffrouw Klaterhoen en zijn ex-vriendinnetje Laura belandt hij in New York, waar blijkt dat hij als twee druppels water lijkt op het verdwenen zoontje van een rijke Amerikaanse dame. Abeltje besluit op zoek te gaan naar het verdwenen jongetje.
Avonturenfilm, alle leeftijden. Nederlands gesproken.

The fantastic Mr. Fox/De Fantastische Meneer Vos

Meneer Vos woont op het platteland, onder het terrein van drie boze boeren. Hij steelt hun lekkerste eten, en dat vinden de boeren natuurlijk niet leuk. Dus proberen ze Meneer Vos te verjagen. Maar Meneer Vos is de boeren te slim af: hij gaat ondergronds, samen met de andere dieren.
Animatiefilm, 6 jaar en ouder. Engels gesproken, Nederlandse ondertiteling.

Harry Potter en De Steen der Wijzen

Harry ontdekt dat hij een tovenaar is en gaar naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hokus Pokus om daar magie te studeren. Maar al snel komt hij erachter dat niet alle docenten te vertrouwen zijn, en Zweinstein meer geheimen kent dan Harry ooit had kunnen vermoeden. En niet alle geheimen zijn leuk om te weten…
Fantasy, 6 jaar en ouder. Zowel Nederlands als Engels gesproken (met Nederlandse ondertiteling) beschikbaar.

Harry Potter en De Geheime Kamer

Tijdens zijn tweede jaar op Zweinstein zijn Harry en zijn vrienden niet veilig… Eerst kunnen ze niet mee met de schooltrein, en als ze dan op school aankomen worden ze aangevallen door een boom. Tijdens het schooljaar worden er leerlingen aangevallen door een mysterieuze kracht. Veel leerlingen denken dat Harry erachter zit…
Fantasy, 6 jaar en ouder. Zowel Nederlands als Engels gesproken (met Nederlandse ondertiteling) beschikbaar.

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

Tijdens zijn derde jaar op Zweinstein komt Harry meer te weten over de dood van zijn ouders, en hij verkent de toverwereld verder. Derdejaars en ouder mogen af en toe naar een dorpje in de buurt, mits ze toestemming hebben van een ouder of voogd. Maar de Duffelingen hebben het toestemmingsformulier niet getekend… En hoe kan Hermelien al die lessen volgen? Ze kan onmogelijk op twee plekken tegelijk zijn… Toch?
Fantasy, 9 jaar en ouder. Zowel Nederlands als Engels gesproken (met Nederlandse ondertiteling) beschikbaar.

Sjakie en de Chocoladefabriek

Sjakie is een jongetje uit een arm gezin dat dol is op de chocola uit de fabriek van Willy Wonka. Als er een wedstrijd wordt uitgeschreven waarmee 5 kinderen een rondleiding door de fabriek en genoeg snoep voor de rest van hun leven kunnen winnen, denkt Sjakie dat hij geen schijn van kans maakt. Maar tegen alle verwachtingen in vindt hij een gouden ticket en mag hij, samen met zijn opa, naar de fabriek van Willy Wonka. Daar blijkt de fabriek niet allen fantastisch, maar ook vol verrassingen te zitten. Verrassingen die niet iedereen even leuk vindt…
Familiefilm, 6 jaar en ouder, zowel Nederlands als Engels gesproken (met Nederlandse ondertiteling) beschikbaar.

Matilda

Als boekenwurm moet ik natuurlijk wel de film over de grootste boekenwurm ooit noemen hè? Matilda is een jong hoogbegaafd meisje dat het voor elkaar krijgt om alle gemene volwassenen in haar leven een lesje te leren. Eerst nog met gewone streken, maar later ontdekt ze haar persoonlijke superkracht, waardoor ze eindeloos veel meer kan doen… Inclusief het gemene schoolhoofd te grazen nemen!
Feelgood, 6 jaar en ouder, zowel Nederlands als Engels gesproken (met Nederlandse ondertiteling) beschikbaar.

8 gedachtes over “De leukste boekverfilmingen voor het hele gezin (deel 1)

  1. Naomi zegt:

    Jaaaaa, Matilda! Ik dacht de hele tijd: die gaat ze toch zeker wel noemen? Hoe heb ik er ooit aan kunnen twijfelen:). Sjakie en de chocoladefabriek heb ik nooit gezien, maar dat lijkt me ook wel een fijne om nog eens te kijken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.