Help! Mijn bibliotheekboek is gereserveerd!

Een probleem waar veel frequente bibliotheekgebruikers regelmatig tegenaan lopen: het boek dat jij hebt geleend en graag wil lezen (of nu aan het lezen bent) is gereserveerd door iemand anders, en nu moet jij racen om je boek uit te krijgen of nog erger: het boek ongelezen terugbrengen naar de bieb. Mij overkomt het regelmatig, en ik heb inmiddels een paar strategieën om met dit probleem om te gaan.

Strategie 1: zo snel mogelijk uitlezen

Het komt regelmatig voor dat ik mijn leeskeuzes baseer op de inleverdata, dus als een boek gereserveerd is probeer ik het zo snel mogelijk uit te lezen en terug te brengen naar de bibliotheek. Als ik zelf een boek gereserveerd heb wil ik het ook graag zo snel mogelijk lezen, dus ik probeer er (meestal 😉 ) ook voor te zorgen dat een ander zo snel mogelijk het boek heeft.

Strategie 2: zijn er meer exemplaren en/of is er een ander exemplaar wat eerder terug moet?

Dit doe ik als ik eerst nog een paar andere boeken uit moet lezen (want ja, soms staat er ook voor mijn boeken een wachtrij) of als ik in een heel dik boek bezig ben (wat dus niet in een dag of een paar dagen uit is): ik kijk in de catalogus van de bieb of er nog meer exemplaren zijn, en zo ja, of die ofwel gewoon beschikbaar zijn (dan hoef ik niet te race-lezen) ofwel of een van die exemplaren toevallig eerder ingeleverd moet worden dan het boek wat ik in huis heb. Zo ja, dan gok ik er op dat ik mijn exemplaar niet zsm moet inleveren.

Strategie 3: het boek gaat ongelezen terug naar de bieb

Dit doe ik als ik merk dat ik toch niet ‘toe’ ben aan dit boek, of als ik weet dat ik het lezen ervan vrij makkelijk uit kan stellen. Boeken waarvoor zelden een wachtlijst staat, of boeken die voor mij best een aantal weken kunnen wachten. Het laatste deel van een serie bijvoorbeeld, omdat ik weet dat ik daarna niet meer verder kan in die serie. Of het laatste boek van een overleden auteur. Soms ben ik nog niet klaar om afscheid te nemen, en dan stel ik dat even uit. In zulke gevallen kan het zelfs helpend zijn als een boek gereserveerd is, dan heb ik namelijk een excuus om nog even geen afscheid te nemen.

Strategie 4: dan is het boek maar te laat

Dit is mijn minst favoriete strategie, maar heel soms, als ik me bijvoorbeeld enorm verheugd had op een boek of als ik weet dat ik anders weer weken moet wachten voor ik het kan lenen, dan is het boek maar eens een beetje te laat. Soms wil je een boek gewoon (uit)lezen, en dat gaat nou eenmaal stukken makkelijker als je dat boek in huis hebt. En ja, ik besef heel goed dat dat voor de andere klanten van de bieb niet leuk is. Maar ik ben niet Roomser dan de paus, en als ik een boek echt per se wil lezen of uit wil lezen, dan heb ik het er voor over. Soms.

Welke strategie gebruik jij bij gereserveerde boeken?

7 gedachtes over “Help! Mijn bibliotheekboek is gereserveerd!

 1. Lalagè zegt:

  Hier de reserveerkampioen van Amersfoort 😉 Ik houd ook altijd goed in de gaten of mijn geleende boeken gereserveerd worden, om die voorrang te kunnen geven. Meestal kan je wel goed inschatten of dat gaat gebeuren, als het een vrij nieuw en/of bekend boek is of als je zelf een tijd heb moeten wachten. Soms kies ik ervoor om het dan over een tijdje nog eens te proberen, als de hype voorbij is.

  De online bibliotheek biedt vaak een goed alternatief, want die e-books kan je lenen op het moment dat je in het boek wilt gaan beginnen en dan heb je aan drie weken vrijwel altijd wel genoeg. Anders kan je het altijd nog eens digitaal lenen, al moet je dan wel onthouden waar je was en zijn je markeringen kwijt, dus dat probeer ik te voorkomen.

  Like

 2. Naomi zegt:

  Hier ongeveer dezelfde strategieën. Ik probeer ook altijd zo snel mogelijk in te leveren, want ik weet hoe irritant het is als je lang moet wachten. En verder zeg ik niet te veel, want er staat bij mij een blog over klaar voor aanstaande dinsdag;).

  Like

 3. Stien den Braber zegt:

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik alle 4 de strategieën wel eens toepas. Dat is afhankelijk van hoe graag ik het boek wil lezen. Regelmatig gaat er een boek ongelezen terug, soms lees ik het toch gauw uit. Enja, soms ben ik gewoon te laat met inleveren.

  Like

 4. Giovanna Jansen zegt:

  Herkenbaar! Ik pas meestal strategie 1 toe en heb helaas ook 3 wel eens moeten toepassen, of erger nog, half gelezen (en dan opschrijven op welke pagina je gebleven was en meteen weer reserveren om dan weer verder te kunnen gaan) terug moeten brengen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.