Het zal niemand hier verbazen dat ik veel lees. Maar welk boek heb ik op mijn nachtkastje liggen? Dat is iets anders dan wat jij verwacht, dat kan ik je alvast wel verklappen 😉
Slaapprobleem
Ik heb van baby af aan al een vrij stevig slaapprobleem. Als in: ik slaap heel slecht tot niet. Dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn autisme, en is eigenlijk alleen onder controle te houden met een combinatie van medicatie en heel streng zijn voor mezelf wat betreft cafeïne, schermgebruik en routine. Daarom lees ik altijd voor het slapengaan. Liefst begin ik daar al mee voor ik me klaar ga maken voor de nacht, want dan slaap ik vaak beter. Maar als dat me niet lukt, weet ik dat de kans groot is dat ik sowieso wat overprikkeld ben en dus een mindere nacht heb. Voor ik naar mijn slaapkamer vertrek lees ik graag mijn gewone boeken, maar eenmaal in bed lees ik wat anders.
Zo hersenloos mogelijk
Ik wil dan namelijk niet hoeven na te denken over wat ik lees. Ik lees dan dingen die ik ‘hersenloos noem, dus iets wat me geen enkele inspanning kost. Vaak zijn dat ofwel tijdschriften, ofwel, geloof het of niet, van die ouderwetse kostschoolromannetjes van Enid Blyton. Ik ken die boekjes inmiddels bijna uit mijn hoofd, maar juist daarom zijn ze fijn. Door de herhaling en het vertrouwde patroon word ik rustig, en het geeft mijn hersenen net genoeg te doen om niet te focussen op mijn stressfactoren, maar ook weer niet zo veel dat ik het boek diezelfde nacht nog uit wil lezen. Op die manier kan ik mijn hersenen wel de rust gunnen die lezen geeft, zonder dat ik last krijg van het ‘dit boek moet uit -syndroom.
Bijkomend voordeel is dat de sociale regels in die boekjes duidelijk zijn. Een van de redenen waarom ik zo dol ben op detectives (naast de puzzel, uiteraard) is dat de sociale regels vaak duidelijk zijn (zeker bij politiedetectives) en als daar van wordt afgeweken is dat vaak een aanwijzing. Ook in fantasy zijn de sociale verhoudingen meestal duidelijk, en zo niet, dan lost wat magie dat probleem wel op. Maar dan wil ik door blijven lezen, en dat is nou net niet handig als ik eigenlijk moet slapen. Dus kies ik iets wat ik a) al door en door ken en b) waarin alles duidelijk is qua sociale regels. Want dat is anders iets om over te piekeren, en dan lig ik weer wakker, en dat is dus niet de bedoeling.
Ik kies dus bewust voor wat hersenloos leesvoer in bed, zodat ik zo goed mogelijk slaap. Dat is wat voor mij het beste werkt. Op mijn nachtkastje liggen dus tijdschriften of een kostschoolromannetje, want daar slaap ik het beste op.
Welk boek ligt er op jouw nachtkastje?
Dat had ik inderdaad niet verwacht! Enid Blyton heb ik vroeger wel gelezen, vond ik toen heerlijk. Nu liggen er een paar gedichtenbundels op mijn nachtkastje, die ik eerder al wel gelezen heb. En ook ligt er ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle, dat ik voor de tweede keer lees.
LikeLike
Jij slaapt dus ook beter bij herhaling van het bekende? 😉
LikeLike
Dit is voor mij heel herkenbaar: op mijn nachtkastje liggen dus meidenboeken als Babs en Duiventil van Gerda Ronhaar, of de boeken van Mirjam Schippers, sanne van Havelte en Maarje de Wit door Jan de Vries.
Ook Schoolidyllen komt nog wel eens terug….
LikeLike
Schoolidyllen en Duiventil ken ik van titel, en een paar van de auteurs doen in mijn achterhoofd een belletje rinkelen.
LikeLike
Hm, bij mij nooit non-fictie op het nachtkastje, maar verder altijd het boek waar ik op dat moment in bezig ben. Dus ja, ook thrillers… En ik herken het: dan krijg je last van het dit-boek-moet-nu-uit-syndroom. Misschien toch eens anders doen. Krijg nu overigens ook spontaan zin in kostschoolromannetjes;).
LikeLike
Tip: het schijnt dat er van de Pitty-serie een bundel bestaat met alle zes de boekjes in 1 band. Scheelt weer in je reserveringen en het aantal geleende materialen 😉
LikeLike
Zo herkenbaar, ik lees eigenlijk altijd twee boeken tegelijk en voor het slapen gaan dus het ook het liefst zo suf mogelijk om fijn in te slapen.
LikeLike
Precies! Het slaapt gewoon niet lekker met een onopgeloste moord naast je kussen.
LikeLike
Meestal een non fictie zelfverbeter boek. Die zijn doorgaans nogal saai en dus goede slaaplektuur.
LikeLike
Bij mij activeren die (door jarenlang psychologenbezoek) eerder wat hersencellen dan dat die in slaap gesust worden. Maar fijn dat het voor jou werkt!
LikeLike