8 boeken en auteurs die je een kans moet geven in 2022

Vandaag een lijstje met 8 boeken en auteurs die je een kans moet geven in 2022. Auteurs om te ontdekken. Boeken om eens te proberen. Niet voor iets of iemand, maar gewoon voor jezelf. Omdat je alle leuke boeken al gelezen denkt te hebben. Omdat je eens iets nieuws wil proberen. Of omdat je graag over een aspect van je leven controle hebt terwijl de wereld in de fik staat. Ik heb een lijstje voor je gemaakt (scheelt jou weer werk 😉 ) en het enige wat jij hoeft te doen is een of meerdere boeken kiezen en reserveren bij de bieb of kopen in de boekwinkel. Weet je niet wat je moet kiezen? Print dan dit lijstje uit en gooi er dartpijltjes naar, net zolang tot je een boek geraakt hebt. Of knip de titels uit en gooi ze in een grabbelton. Of reserveer ze gewoon allemaal. Kan ook!

Boeken

De Understudy van B.A. Paris, Sophie Hannah, Holly Brown & Clare Mackintosh. Dit is een boek wat geschreven is door vier auteurs. Gewoonlijk ben ik daar geen fan van, maar in dit verhaal pakt het goed uit. De auteurs hebben namelijk ieder hun eigen verhaallijn, die ze regelmatig samenbrengen. Op een speciale en exclusieve musicalopleiding in Londen zitten vier tienermeiden, en je volgt hun moeders in de strijd om het beste voor hun eigen kind te bereiken. De moeders moeten af en toe samenwerken, want de meiden zijn vriendinnen, maar het succes van het ene meisje is de ondergang van het andere meisje. Het fijne van dit boek is dat je meteen vier auteurs kunt uitproberen, waardoor je dus ook goed kunt bepalen van welke auteur je meer wil lezen. Win-win dus!

Cormoran Strike-serie van Robert Galbraith. Een detective, maar dan een zonder (al te veel) bloed en gruwelijke details, van een auteur die veel tijd neemt voor de puzzel en het verhaal. Er staan uitgebreide situatiebeschrijvingen in, en de oplossing zit in de kleinste details. Ik heb zelf recent het eerste deel uitgelezen (Koekoeksjong), en ik ben ontzettend benieuwd naar de rest van de serie. De stijl is, ondanks de uiterst gedetailleerde omschrijvingen, pakkend, en je wil blijven doorlezen. Heel geschikte boeken voor lange avonden of rustige weekeindes.

Een jeugdboek of YA-boek zou je eigenlijk ook op je lijstje moeten zetten. Er zijn namelijk ontzettend veel mooie jeugdboeken en YA-boeken, ook voor volwassenen. Mijn aanraders zie je hier regelmatig op mijn blog verschijnen, maar voor wie graag nog even een extra lijstje heeft: Koning van Katoren en Zoektocht in Katoren van Jan Terlouw, Mijn broer heet Jessica van John Boyne, In de ruimte is het stil van Nicole Panteleacos, Adres Onbekend van Susin Nielsen, Love, Simon van Becky Albertalli, Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman, Een groene bloem van Floortje Zwigtman, Harry Potter van J. K. Rowling, Nevermoor van Jessica Townsend, De Zweetvoetenman van Annet Huizing… Volgens mij kun je wel even vooruit zo 😉

De Cirkel van Dave Eggers. Dit is een boek wat iedereen zou moeten lezen, omdat er vrij duidelijk in beschreven wordt welke macht techbedrijven in handen hebben. Het enige wat ze op dit moment nog tegenhoudt zijn wetten. En na het lezen van dit boek doe je sowieso 1 ding: je cookies standaard uitzetten. Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij De Cirkel, het grootste en meest innovatieve techbedrijf van Amerika. Alles is met elkaar verbonden: rekeningen, mails, sociale media en alles wat je online koopt. Daardoor heeft iedereen slechts 1 online identiteit, en daarmee is een einde gemaakt aan de online trollen en de oneerlijke reviews. Mae raakt in vervoering door de prachtige campus en de toffe feestjes. Maar op de achtergrond is De Cirkel minder onschuldig dan je zou denken…

Auteurs

Ruth Ware. Ruth Ware schrijft Agatha Christie-achtige thrillers, maar dan in een moderne setting. De titels doen ook aan boeken van Agatha Christie denken: De vrouw in Suite 10, De dood van Mevrouw Westaway, Een voor een, In een donker donker bos, Het Leugenspel, Door het sleutelgat… Het zijn boeken zonder (al te veel) bloed, maar met veel spanning en veel puzzel. Meestal zijn het boeken die zich afspelen in een redelijk afgesloten setting, en weet je dat er iets mis gaat of is gegaan, maar je weet niet hoe, wat, waarom of wie. Echte oestrogeenthrillers dus.

Cara Hunter. Cara Hunter is in Nederland niet heel bekend, maar ze schrijft heel snel leesbare boeken, die lezen als een aflevering van een goede Britse detective. Denk aan Lewis of Linley, dat niveau. In haar boeken laat ze niet alleen de personages aan het woord, maar je leest ook de berichten op sociale media over de zaak en de politieverslagen. Op die manier wordt je constant heen en weer geslingerd tussen je vermoedens, en blijf je puzzelen, ook als je het boek even weglegt (iets wat sowieso bijna onmogelijk is).

Nicola Moriarty. Deze auteur schrijft boeken die tussen een detective en een roman in zitten. Laten we het ‘romans met thriller-accenten’ noemen. Veel verhaal, kleine stukjes puzzel, en ruimte voor kleine gezellige momentjes. Omdat deze auteur Australisch is en niet Amerikaans, krijgt ze aan onze kant van de evenaar een stuk minder aandacht dan bijvoorbeeld Elizabeth Day, maar het zijn niet minder goede boeken.

Rachel Wells. Totaal ander genre, want enorm feelgood, en met een kat in de hoofdrol. Alfie is een klein grijs katje met de bijzondere gave om iedereen te verbinden. Het is heerlijk leesvoer, zeer geschikt voor de momenten dat je wat zieliger bent of iets nodig hebt waar je lekker snel in zit. Als zijn oude eigenaar overlijdt, besluit Alfie om zelf op zoek te gaan naar een nieuw huis. En omdat hij niet weer het risico wil lopen dat hij iemand verliest, besluit hij om maar meteen meerdere huizen te zoeken. In ieder huisje wonen mensen, met hun eigen problemen. Alfie brengt ze, op zijn eigen wijze, bij elkaar, en verbetert zo hun levens – en dat van zichzelf.

10 gedachtes over “8 boeken en auteurs die je een kans moet geven in 2022

 1. Naomi zegt:

  Nu krijg ik zin om met dartpijltjes te gooien, maar ja, dan kies ik er straks maar één en ik wil er meer;). Nicola Moriarty ken ik nog niet, maar ik houd van romans met een vleugje detective of thriller, dus die komt op de lijst. Voor ‘Koekoeksjong’ geldt hetzelfde. Dank voor de tips weer.

  Like

  • booksometea zegt:

   Mag ik van Nicola Moriarty ‘de vijfde brief’ aanraden? En let even op, want deze auteur heeft ook schrijvende familieleden met dezelfde achternaam 😉 Voor Koekoeksjong moet je wel de tijd nemen (dik boek), maar het leest wel heel lekker.

   Like

 2. Jan zegt:

  Ik neem aan dat jullie weten dat Robert Galbraith een pseudoniem van J.K. Rowling is? Het tweede deel van de serie, “The Silkworm”, is overigens wel bepaald bloederig en tamelijk gruwelijk. Ik heb de vijf delen overigens al een paar keer gelezen.

  Like

  • booksometea zegt:

   Wat dat eerste betreft: ja, daar ben ik van op de hoogte. Maar omdat de boeken in de bibliotheek en boekhandel staan bij Galbraith, noem ik het pseudoniem. Dat doe ik overigens met meer auteurs, onder andere Floortje Zwigtman is een auteur die onder een pseudoniem werkt. Ik heb zelf net het eerste deel uit de serie gelezen, dus wellicht ben ik wat te voorbarig geweest met mijn conclusie. Zo ja, dan zal ik het aanpassen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.