ZomerLezen: wie doet er mee?

Over twee maanden gaat mijn serie ZomerLezen weer van start, en daarom een oproep aan al mijn collega-(boek)bloggers: wie heeft er zin om mee te doen? Ik zou het erg leuk vinden als er wat mensen mee zouden doen. Niet alleen omdat het gezellig is, maar ook omdat ZomerLezen volgens mij echt belangrijk is.

Wat is het?

ZomerLezen is een serie die ik ieder jaar organiseer op mijn blog. Gedurende de zomer komt er 9 weken lang iedere week een blogpost vol boekentips online, steeds met een ander thema. Het eerste en het laatste thema zijn ieder jaar hetzelfde, namelijk iets rondom spannende boeken (want juni is Maand van het Spannende Boek) en ‘Back to school/work’ (want aan het einde van de zomer gaat iedereen weer naar school en/of werk’. Ik verzin ieder jaar dus zeven nieuwe thema’s.

Bij ieder thema geef ik boekentips voor verschillende leeftijden. Basisschool (4-12 jaar), onderbouw middelbare (12-15 jaar), bovenbouw middelbare (15-18 jaar), volwassenen en boeken om voor te lezen. Voor iedere leeftijdsgroep geef ik meestal 3 boekentips, maar 2 of 4 komt ook voor. Het streven is dus minimaal 2 (en maximaal 4) boekentips per leeftijdscategorie. Deze blogposts komen op de maandagen online, en de eerste aflevering staat in de planning voor 27 juni.

Waarom ZomerLezen?

ZomerLezen is ooit bedacht om te voorkomen dat kinderen met een lager leesniveau terug komen van vakantie dan waar ze voor de vakantie waren geëindigd. Als je namelijk een lange tijd (bijvoorbeeld: de hele zomervakantie) niet leest, dan zakt je leesniveau. Omdat de leesvaardigheid onder jongeren ook schrikbarend laag is (volgens het PISA-onderzoek is ongeveer een kwart van de jongeren laaggeletterd, en kan dus geen bijsluiters lezen of een nieuwsbericht begrijpen) besteden we ook aandacht aan boeken voor jongeren. En omdat goed voorbeeld (hopelijk) doet volgen, geven we ook boekentips voor volwassenen. Daarnaast ook voorleestips, zodat de associatie met boeken positief blijft (voorlezen is gezellig, fijn, dus lezen is ook gezellig en fijn). Voorlezen is ook heel goed voor oudere kinderen die moeite hebben met lezen, dus vaak zitten er ook een of twee boeken voor wat oudere kinderen tussen de voorleesboeken.

Hoe doe je mee?

Lijkt het je leuk om mee te doen? Super! Stuur mij een mailtje (booksometea@gmail.com), dan stuur ik je de thema’s. Ik stuur later ook een lijstje van alle bloggers die meedoen, want het is natuurlijk wel leuk om naar elkaar te linken.

Opgeven kan tot 20 juni (nogmaals, de eerste aflevering komt 27 juni online) en als je mee wil doen, zou ik je aanraden om je zo snel mogelijk op te geven, want een aflevering ZomerLezen kan best veel tijd kosten.

5 gedachtes over “ZomerLezen: wie doet er mee?

  1. Laurie zegt:

    Ik ben nog steeds een grote twijfelkont, want met voorlezen en jeugdboeken kan ik niks omdat ik daar niet in thuis ben. YA en volwassenen gaan makkelijk lukken, al hangt het wel van het thema af.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.