Koningsdag: Oranje Boven!

Vandaag is het Koningsdag, en dus zet ik vandaag al mijn ‘oranje’- en vrijmarktgerelateerde blogposts nog eens voor je op een rijtje. Wat ik vandaag verder doe? Nou, meestal ga ik naar mijn ouders, om daar samen met in ieder geval mijn vader een tompouce te eten en naar Koningsdag op tv te kijken. Mijn moeder moet vaak voor haar werk op de vrijmarkt staan, dus zodra ons Koningshuis een beetje uitgewandeld is en wij de lunch op hebben, gaan we naar de vrijmarkt om in ieder geval mijn moeder gedag te zeggen en te vertellen wat Maxima en alle prinsessen droegen.

Mijn oma was erg Koningsgezind, en we hebben de traditie een beetje van haar overgenomen. Ze woonde ook tegenover een van de paleizen, dus we zijn daar wel eens langs gelopen. En mijn oma kon als een van de weinige Nederlanders zeggen dat ze de overbuurvrouw van de koningin was!

Laten we nu eens beginnen op de vrijmarkt, voor veel mensen toch echt het symbool van Koningsdag (en onze Hollandse handels- en ondernemersgeest). Vaak worden er ook boeken verkocht op de vrijmarkt. Dat kan flink wat geld schelen, maar je moet wel realistisch zijn in wat je zoekt. Dit jaar verwacht ik dat mensen meer te verkopen hebben, omdat ze twee jaar niet hebben kunnen verkopen op de vrijmarkt. Ik hoop dat daar ook boeken tussen zitten, en wellicht zitten er pareltjes tussen. In coronatijd hebben namelijk veel mensen het lezen herontdekt (gelukkig maar!).

En je kunt uiteraard op zoek naar oranje boeken! Er was een aantal jaar terug een Friday Five met het thema ‘oranje boeken’, dus boeken waarbij de kaft oranje was of oranje in de titel zat. Voor ons Friday Five’ers was het altijd een uitdaging om genoeg boeken met de juiste kleur te vinden.
Onlangs heb ik vernomen dat de organisator van de Friday Five, Joost van NerdyGeekyFanBoy, onverwacht en op jonge leeftijd is overleden. Joost was een grote naam in de YA-wereld. Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte toe.

Wil je meer weten over onze toekomstige koningin, Amalia? Dan raad ik je aan om de biografie die Claudia de Breij over haar geschreven heeft te lezen. Het is geen dik boek, dus je hebt het zo uit. Maar het is wel een kennismaking met degene die Nederland straks gaat vertegenwoordigen in het buitenland, en het is toch fijn om diegene een beetje te leren kennen.

En over Claudia de Breij gesproken… Weet je dat ze een heel leuk liedje heeft gemaakt over het Wilhelmus? Ook dat past goed bij deze dag, dus vandaar dat ik het hieronder even link.

Fijne koningsdag!

3 gedachtes over “Koningsdag: Oranje Boven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.