Waarom ik meerdere boeken tegelijk lees

Ik lees eigenlijk altijd meerdere boeken tegelijk. Altijd tenminste twee leesboeken en tenminste een a twee luisterboeken. Uiteraard niet allemaal op hetzelfde moment, maar wel in dezelfde periode, en vaak wisselen de boeken elkaar af gedurende de dag. Maar waarom doe ik dat?

De leesboeken

Ik lees altijd meerdere boeken tegelijk. Meestal is dat een boek voor overdag, en een boek wat op mijn nachtkastje ligt. Het boek op mijn nachtkastje is altijd zo’n ouderwets kostschoolromannetje, zo’n boekje wat ik al honderd keer uitgelezen heb. Lezen helpt me namelijk om wat rustiger te worden, maar het is wel handig als ik het boek ook weg kan leggen. Daar heb ik met mijn gewone boeken soms wat moeite mee, dus vandaar dat ik een boekje kies wat ik al tig keer gelezen heb.

Als ik niet in bed lig, lees ik meestal mijn ‘gewone’ leesboek van dat moment. Soms is dat iets voor mijn blog, soms iets voor mezelf. Ik bespreek namelijk niet alle boeken die ik lees op mijn blog. Wel komt het voor dat ik weet dat een boek voor mijn blog even ‘tussendoor’ moet, omdat het gereserveerd is bij de bieb en mijn leesboek te dik is om ‘even snel’ uit te lezen. Dan lees ik dus nog een tweede boek overdag, naast het boek voor mezelf.

De luisterboeken

Ik ben meestal ook in meerdere luisterboeken tegelijk bezig. Doorgaans is dat een luisterboek voor tijdens het wandelen (momenteel luister ik die vooral onderweg van en naar mijn werk), want als ik wandel willen mijn gedachten nog wel eens op hol gaan. Soms is dat goed, omdat ik bijvoorbeeld ergens over na moet denken, maar vaak is het niet handig. Ook heb ik een luisterboek voor tijdens het koken en/of huishoudelijke klusjes .Dit zijn ook momenten dat mijn hoofd kan gaan malen, en dat is niet goed voor mijn mentale welzijn. En als ik heel erg geneigd ben om te gaan piekeren heb ik ook een luisterboek met korte verhaaltjes voor de loze momenten waarbij ik anders verzuip in mijn eigen gedachten.

Ik zei vroeger altijd: wanneer een ander muziek of de radio aanzet, zet ik een luisterboek aan. Met de opkomst van de podcast is het min of meer hetzelfde: ik luister luisterboeken als een ander een podcast aanzet. Voor mij werkt dat, en het scheelt in tijden van spanning of stress een hoop medicatie. En het levert me een flink aantal gelezen en geluisterde boeken op aan het eind van het jaar 😉

Hoeveel boeken lees jij tegelijk?

8 gedachtes over “Waarom ik meerdere boeken tegelijk lees

 1. Naomi zegt:

  Ik snap niet dat boeken nog niet ingediend kunnen worden bij de zorgverzekering. Deze blog is weer een bewijs dat boeken echt zorgkosten kunnen voorkomen, dus hop, werk aan de winkel in Den Haag;).
  Ik vind het knap trouwens, meerdere boeken tegelijk. Ik heb wel altijd fictie en non-fictie tegelijk, maar meerder boeken non-fictie vind ik ingewikkeld.

  Like

 2. Yvonne zegt:

  Meestal lees ik maar 1 boek. Ik ga situaties en personages namelijk door elkaar heen halen. Ik had dat onlangs weer bij een serie op tv, daar dacht ik ineens: “hoe kan dat nou, ze is toch gescheiden van haar man?” Na even denken, bedacht ik mij dat de hoofdpersoon in het boek dat ik aan het lezen ben, gescheiden is!! 😂😂

  Like

 3. Adriaantje zegt:

  Grappig, je hebt dezelfde gewoonte als ik: luchtige en vooral handzame boeken in bed,
  Overdag mijn biebboeken, dat zijn er op dit moment 2: De wereld van mijn vader, die lees, nee worstel ik door voor de minibieb challenge (steeds een klein stukje) en de “gewone” boeken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.