In welke omgeving lees jij het fijnste?

Iedere lezer heeft zijn/haar/diens eigen favoriete leesmomenten en favoriete leesplekjes. Ik wel in ieder geval, en jij waarschijnlijk ook, al dan niet onbewust. Vandaag bespreek ik waar ik het fijnste kan lezen én hoe je jouw ideale leesplekje kunt vinden.

Binnen, in en om huis

Ik lees sowieso binnen het allerfijnste. Mijn huis is mijn veilige plek, en daar mag niemand ongevraagd binnenkomen. In mijn huis kan ik dus veilig lezen over moordenaars, gigantische spinnen en draken, zonder dat ik ooit bang hoef te zijn dat ze daadwerkelijk langskomen. Buiten mijn huis, zelfs op mijn balkon, lees ik toch minder prettig. Ik vermoed dat dat deels is omdat ik daar een stuk minder controle heb over de prikkels. Binnenshuis heb ik die controle wel, dat is fijn.

In mijn woonkamer heb ik twee plekjes waar ik fijn kan lezen, afhankelijk van welk licht ik kan en wil gebruiken. Op de ene bank kan ik goed lezen bij daglicht, bij de andere bank staat een fijne leeslamp. Ik weet het, ik moet eigenlijk een tweede goede leeslamp kopen, maar eehm… dat komt wel, oké?

Als ik al op mijn balkon lees, dan in de schaduw en/of in de avond. Ik kan namelijk a) slecht tegen de warmte en b) slecht tegen de zon. Ik heb een hele lichte huid en kom uit een familie van roodharigen en blonde mensen, dus ik verbrand al snel levend. Vind ik gewoon niet zo leuk, levend verbranden. Daarbij kan ik dus ook slecht tegen de warmte, ik gedij beter bij koud weer. Het zullen mijn Friese roots wel zijn 😉

Buitenshuis en onderweg

Buitenshuis lees ik dus niet vaak, maar als ik buitenshuis lees, dan is dat meestal in de trein. Ik reis regelmatig met de trein (ik heb geen rijbewijs en het treinstation is op 10 min lopen van mijn huis), en dat is een fijne plek om te lezen. Met een lange treinrit trakteer ik mezelf vaak op een kopje thee voor onderweg, en dan zit ik dus heerlijk met mijn boek en mijn thee in de trein te lezen. Ik heb genoeg trein-ervaring om te weten wanneer ik op moet letten en wanneer ik in mijn boek kan verzinken.

In de bus kan ik overigens niet lezen, want dan word ik wagenziek. Dus in de bus luister ik meestal naar een luisterboek. In de tram en metro kan ik wel lezen, maar daar is het op de een of andere manier minder fijn lezen.

Soms ga ik een dagje naar het strand. Niet als de rest van Nederland dat ook doet, maar buiten de schoolvakanties op een doordeweekse dag. Daar ga ik met de trein naartoe, en naast dat ik dan onderweg flink kan lezen, trakteer ik mezelf ook wel eens op een kop thee bij een strandtent. Daar lees ik dan meestal ook een poos in mijn boek. Op stranddagen lees ik doorgaans best een flink aantal bladzijdes. Niet alleen omdat ik dan veel momenten heb om te lezen, maar ook omdat ik vaak mijn hoofd helemaal leeg maak aan het strand. Dan is er lekker veel ruimte voor mijn boek.

Ik lees dus het liefste op plekken waar ik een dak boven mijn hoofd heb en waar ik een kop thee binnen handbereik heb. Dat is dus meestal binnen in mijn eigen huis, maar soms ook in de trein of aan het strand.

Waar lees jij het fijnste?

10 gedachtes over “In welke omgeving lees jij het fijnste?

 1. Naomi zegt:

  Heel herkenbaar dat je het liefst binnen leest. Ik vind buiten lezen (voor mij wel in de zon, tenzij het 25+ is) heerlijk, maar dan heb je altijd al die geluiden van spelende kinderen en kletsende buren. Dan lees ik dus geen letter.
  Die leessessie in de strandtent klinkt overigens heerlijk!

  Like

 2. Adriaantje zegt:

  Het liefst lees ik in mijn rieten stoel, in de woonkamer, maar ook op de bank is prima.
  Buiten word ik afgeleid door van alles en nog wat, soms dwalen mijn gedachten zelfs weg (heb ik binnen geen last van.
  Onderweg of op andere plaatsen? nee, ik kan me dan niet concentreren.

  Like

 3. Vin82 zegt:

  Afhankelijk van waar ik zit:

  Thuis of Bibliotheek: Hier lees ik toch het best taaiere stof of dingen die een diepere concentratie vergen.
  In de tram trein lees ik af en toe ook weleens, maar dan is het voornamelijk informatie opnemen i.p.v. “diep lezen”.
  Op werk / waar veel afleiding is: Herlees ik vaak dingen die ik al weet voor betere memorisatie.

  Like

 4. Evendelen.be zegt:

  Ik lees graag buiten gezellig in de zetel onder de pergola met de katten erbij of vlak voor ik ga slapen in bed. Wel neem ik mijn boek overal met me mee. Je weet maar nooit dat ik ergens moet ‘wachten’ en dan ben ik altijd blij dat ik mijn boek bij me heb.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.