Voorlezers van wie ik graag meer wil horen (of had willen horen)

Luisterboeken zijn sowieso heerlijk, maar sommige voorlezers zijn extra fijn. Dat zijn voorlezers die het voorlezen tot een kunst hebben verheven, die duidelijk plezier hebben in het voorlezen en die weten waar en hoe ze stemmetjes moeten inzetten. Als ik twijfel of ik een boek wil luisteren en ik zie een van die voorlezers staan, dan is dat net het duwtje wat me over de streep haalt. Van die voorlezers zou ik graag meer willen horen, of, als ze al dood zijn, had ik graag meer van ze willen horen.

Voorlezers van wie ik graag meer wil horen

Jan Meng. Echt, mensen, die man kan geweldig voorlezen. Ik luister regelmatig zijn luisterboeken. Vaak niet eens voor het verhaal (want dat ken ik meestal wel), maar vooral voor zijn stem en de sfeer die hij aan een boek mee weet te geven. Meng heeft onder andere Harry Potter ingelezen, en de meeste boeken van Roald Dahl. Hij is nu bezig met de boeken van Tolkien, al geeft hij in een interview aan dat dat hem wat zwaar valt door alle verschillende personages.

Lieneke Rijkxman. Deze actrice heeft een stem die heel goed bij dystopische boeken en thrillers past. Als het verhaal spannender wordt, legt ze ook meer actie in haar stem, waardoor je als luisteraar echt wordt meegenomen in het verhaal. Ik weet niet of ik haar stem ook zo zou kunnen waarderen bij een chicklit, maar voor thrillers en dystopische verhalen is het echt een hele fijne stem. Ik luister regelmatig het eerste deel van De Hongerspelen, omdat zij het zo goed heeft voorgelezen.

Miryanna van Reeden. Dit is degene die (bijna) alle columns van Sylvia Witteman voorleest, en ik heb de indruk dat Van Reeden de stijl van Witteman inmiddels zo goed kent, dat ze precies weet waar de intonaties moeten komen te liggen en welke subtiele onderliggende emoties ze aan de tekst mee moet geven. Dit is echt een goed voorbeeld van hoe het zich kan uitbetalen om 1 persoon al het werk van 1 auteur te laten doen. Daarbij vind ik haar stem prettig om naar te luisteren. Van Reeden heeft een bepaalde rust in haar voorleesstem, die heel goed werkt bij stevige stress.

Peter Römer. Römer is druk bezig om zowel nieuwe Baantjer-boeken te schrijven als om alle nog-niet-ingelezen Baantjer-boeken voor te lezen. Römer is behoorlijk ingevoerd in de personages (hij produceerde ook de tv-serie én zijn vader, Piet Römer, was degene die de bekendste rechercheur van Nederland vertolkte). Je ziet dat ook dit de kwaliteit van de luisterboeken ten goede komt: omdat Römer de personages van haver tot gort kent, kan hij zowel in de oude boeken als in de nieuwe verhalen de personages net wat extra meegeven. Van mij mag hij alle Baantjers voorlezen. Ja, ook die al ingelezen zijn door iemand anders.

Voorlezers van wie ik graag meer had willen horen

Kitty Courbois. Dit is echt een van de stemmen uit mijn jeugd, want Kitty Courbois was de verteller in het hoorspel van Pluk van de Petteflet. Ik kan me voorstellen dat haar stem ook heel goed bij de boeken van Lucinda Riley zou passen, of bij bijvoorbeeld bij de historische romans van Simone van der Vlugt. Ik denk dat het enorm kan schelen om een stem uit je kindertijd te hebben die ook boeken voor volwassenen inleest, omdat het dan makkelijker is om aan te haken en te genieten van een dergelijk luisterboek.

Bram van der Vlugt. Nog een stem uit mijn kindertijd, namelijk die van Sinterklaas. Wat zou ik het geweldig vinden als hij een aantal Sinterklaasverhalen zou inlezen, en misschien ook wat losse verhalen van Agatha Christie. Er is een luisterboek van Miss Marple waar hij een paar verhalen heeft ingelezen, maar ik had graag meer van hem gehoord.

5 gedachtes over “Voorlezers van wie ik graag meer wil horen (of had willen horen)

 1. Naomi zegt:

  Oh, ja, de stem van Sinterklaas! Dan zou ik spontaan luisterboeken gaan luisteren. Ik doe dat nu zelden tot nooit, maar je brengt me met Roald Dahl wel op een idee. Dat zijn fijne boeken voor tijdens het kleuren, ook al ken ik wat dat betreft mijn klassiekers. Maar het is nooit een straf om nog eens naar ‘Matilda’ te luisteren, dacht ik zo.

  Like

 2. Giovanna Jansen zegt:

  Een goede voorleesstem maakt of een luisterboek prettig luistert of niet. Ik ben toevallig net begonnen met een nieuwe Baantjer, inderdaad zo fijn voorgelezen (én fijn geschreven) door Peter Römer. Ook Sander de Heer (o.a. de boeken van Jozua Douglas, maar ook literatuur/roman) vind ik een hele fijne voorlezer die door kleine veranderingen in zijn stem perfect verschillende personages laat spreken.
  En ja, Kitty Courbois en Bram van der Vlugt, ook stemmen uit mijn kindertijd, zouden geweldige voorlezers zijn geweest.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.