ZomerLezen: Back to School/Work

Vandaag de allerlaatste ZomerLezen van dit jaar, traditiegetrouw met als thema ‘back to school/work’. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn werk begint deze week weer (ik werk tegenwoordig in het onderwijs), en het is dus de hoogste tijd om ons voor te gaan bereiden op de terugkeer naar school en/of werk. En als je nog een poosje vakantie hebt, hoop ik dat je de boekentips toch kan gebruiken. Over een week (of twee). Veel plezier!

Voor kinderen op de basisschool (4-12 jaar)

Het geheime weekboek van groep 8 van Jacques Vriens. Vier leerlingen uit groep acht besluiten om een geheim weekboek bij te houden. Ze schrijven om de beurt een stukje in het weekboek, en nemen je zo mee in hun laatste jaar op de basisschool. Met alle gewone dingen die daarbij horen: kamp, een schutterige leraar die seksuele voorlichting geeft, spanning voor de eindtoets… maar ook bijzondere dingen, bijvoorbeeld hoe een van de moeders op school komt terwijl dat helemaal niet mag. En die moeder is ook nog een beetje raar… al snel blijkt dat ze meer in het weekboek zetten dan alleen wat er in de klas gebeurt. Durven ze dit nog wel aan hun klasgenootjes te laten lezen?

Fashion Academy van Simone Arts. Oké, stel je een kostschool voor, maar dan een waar iedereen bezig is met fashion. En een schooluniform, maar het pimpen van dat uniform is verplicht. Er zijn (strenge) regels en huiswerk, maar ook veel lol, nachtfeestjes en je kunt in de schoolbioscoop series kijken met je vrienden. O, en er is een geheime opdracht, waar maar een persoon voor uitverkoren wordt. Wie krijgt deze opdracht, en wat maken ze verder allemaal mee op de Fashion Academy van Doña Sofia? Je leest het in deze kostschoolserie met een modern (en uiteraard heel hip) jasje.

De beste school van de hele wereld van Manon Sikkel. Marie is opeens de enige in de hele school! Maar gelukkig vermaakt ze zich wel. Haar vaders zijn druk met hun werk en hebben niets in de gaten. Op een dag komt er een juf bij, juf Rachida en zij gaat Marie dan maar lesgeven. Als enige leerling. Tot er een tweede leerling bij komt, Jack. Langzaam maar zeker wordt het steeds gezelliger op de beste school van de hele wereld!
Dit is een graphic novel, heel geschikt voor kinderen die wat extra aansporing nodig hebben om te gaan lezen.

Voor de onderbouw van de middelbare school (12-15 jaar)

De valstrik van Jo Claes. Matthias voelt zich niet thuis op zijn nieuwe school, en het lukt hem niet goed om vrienden te maken. Maar als hij een groepje pestkoppen tegenhoudt, wordt hij vrienden met Dante en Rani. Rani is een apart meisje, maar wel erg leuk… Dan verdwijnt er op school een smartphone, en de hele school beschuldigt Rani. Maar Matthias is ervan overtuigd dat zij onschuldig is, en hij stelt zijn vrienden voor om samen op onderzoek uit te gaan. Dat is echter niet zonder gevaar, en al snel doen ze een bizarre ontdekking.

De school van goed en kwaad van Soman Chainani. Fantasy met sprookjes als basis en een kostschoolsetting, dat doet het meestal wel goed. Dit is een nieuwe serie, maar hij wordt ook al verfilmd voor Netflix… Volgens de mythe worden er iedere vier jaar twee kinderen ontvoert om te worden opgeleid tot sprookjesfiguren. Sophie is daar helemaal klaar voor: zij gaat de allerbeste Sneeuwwitje ooit worden! Haar vriendin Agatha gelooft niet in de mythe… Tot ze allebei ontvoert worden! Sophie schrikt zich halfdood als ze op de school voor slechteriken wordt geplaatst, en nu tussen de gemene heksen en huurmoordenaars moet zien te overleven. Agatha gaat naar de school voor prinsessen, tussen alle suikerzoete lieve meisjes. Ze wil alleen maar terug naar huis, en Sophie is witheet over deze ‘vergissing’. Kan dit nog goedkomen?

Het Avery Shaw-experiment van Kelly Oram. Naar aanleiding van een gebroken hart besluit Avery voor een schoolproject te onderzoeken wat liefdesverdriet eigenlijk is, en of de zeven stadia van rouw ook gelden voor liefdesverdriet. Maar ze moet wel samenwerken… Met de broer van degene die haar hart gebroken heeft! Grayson is een enorme player, maar misschien is hij wel de oplossing voor de problemen waar Avery nu mee dealt. Of is samenwerken met de broer van haar crush een experiment dat gedoemd is om te mislukken?

Voor de bovenbouw van de middelbare school (15-18 jaar)

Liefdeloos van Alice Oseman. Georgia gaat naar de universiteit, samen met haar twee beste vriendinnen. Ze is nog nooit verliefd geweest en heeft nog nooit iemand gekust, maar door alle fanfictie die ze leest weet ze dat er ook voor haar een partner moet zijn. Georgia krijgt een nogal extraverte kamergenoot die haar meesleept naar allerlei activiteiten op de campus, en ze wordt lid van de Shakespeare Society, dus alles staat klaar om haar tienerdromen te verwezenlijken. Maar waarom lukt dat bij anderen zo makkelijk en bij haar niet?

Wij zijn allemaal moleculen van Susin Nielsen. Steward is slim, maar ook sociaal onhandig. Samen met zijn vader trekt hij in bij Ashley en haar moeder. Ashley is het tegenovergestelde van Steward: populair, sociaal heel sterk, maar niet zo goed op school. Ondanks het feit dat Steward een jaar jonger is, komt hij bij Ashley in de klas. De overgang naar hun nieuwe leven en samengestelde gezin is voor geen van twee een makkelijk proces, en ze uiten dat allebei op een andere manier. Als Ashley’s grote geheim uitkomt, denkt ze dat haar leven voorbij is. Maar Steward denkt daar anders over…

Moxie van Jennifer Mathieu. Vivian Carter is de regels op school zat, ze heeft haar buik vol van de kledingvoorschriften en als er nog een jongen een seksistische opmerking maakt, zou ze wel eens uit elkaar kunnen klappen. Om voor al die frustratie een uitlaatklep te hebben, richt ze Moxie op, een ‘zine’ dat ze anoniem op school verspreid. Al snel blijkt dat ze niet de enige is, en de andere meiden op school verspreiden haar boodschap ook. Zonder het te beseffen heeft Viv een meidenrevolutie gestart!

Voor volwassenen

Zwart krijt van Christopher Yates. Zes eerstejaarsstudenten van de Universiteit van Oxford hebben samen een spelletje. Gekke opdrachten, flauwe uitdagingen, dat werk. Maar na verloop van tijd verandert het spel: de inzet wordt hoger, de uitdagingen persoonlijker en vernederender. De sfeer wordt grimmiger. Een van hen overleeft het spel niet. Veertien jaar later is er een reunie, en de spelers ontmoeten elkaar nog een keer. Voor de laatste ronde.

De secretaresse van Renee Knight. Secretaresses zijn misschien wel de gevaarlijkste mensen op het kantoor. Zeker als de secretaresse in kwestie bijna obsessief toegewijd is en de baas haar als een baksteen laat vallen… Christine Butcher is al jarenlang de secretaresse van Mina Appleton, topvrouw bij Appleton Supermarkts. Christine is Mina trouw, ook tijdens diverse rechtszaken tegen het bedrijf en tegen Mina als persoon. Ook als dat ten koste gaat van haar huwelijk en de band met haar dochter. Maar wordt haar loyaliteit beloond door Mina? En wie betaalt uiteindelijk de rekening voor alles wat Christine heeft gedaan en nagelaten om Mina te helpen en beschermen?

De understudy van van Sophie Hannah, BA Paris, Clare Mackintosh en Holly Brown. Je volgt in dit boek vier moeders, die alle vier een dochter hebben zitten op een prestigieuze musicalopleiding in Londen. De meiden zijn vriendinnen, maar de dynamiek tussen hen wordt verstoord als er een nieuw meisje op school komt. Er vinden allerlei vervelende pestincidenten plaats, en de moeders wijzen het nieuwe meisje aan als schuldige. Maar hoe ver gaan ze voor de veiligheid van hun eigen dochters? En welke geheimen zijn ze bereid daarvoor prijs te geven?

Om voor te lezen

Het ultra coole meester Jesper boek van Meester Jesper. Meester Jesper, de held van TikTok, heeft een eigen boek, inclusief qr-codes met exclusieve filmpjes! Heb je een lifehack nodig om procenten uit te rekenen? Of voor de tafels? En hoe zat het ook alweer met dat fokschaap? Meester Jesper legt het uit! Daarnaast deelt hij ook de leukste verhalen uit zijn klas, en vertelt hij ook over zijn eigen leven… Snel lezen dus!

De gemeneriken van Jeroen van Berckum. Madelief is het liefste meisje ter wereld, maar daar zijn haar ouders niet blij mee! Ze sturen haar naar een school voor gemeneriken, om zo gemeen mogelijk te worden. Ze krijgt les van Juffrouw Achterbaks, Meester Kattenkwaad en Juffrouw Vloekgraag. Maar Madelief is op haar manier een echte rebel – door juist heel lief te zijn!

Wille wete – naar school van Jozua Douglas en Juf Maike. Ga jij al naar school? Of ging je voor de vakantie naar school, maar ben je weer een beetje vergeten wat je allemaal op school doet? Dan is dit het boek voor jou! In dit informatieve prentenboek wordt uitgelegd wat je allemaal op school leert en waarom je eigenlijk naar school mag/moet. En hoe het vroeger op school ging, en dat dat een beetje anders is dan nu. Maar ook wat je mee moet nemen naar school, of je knuffel en/of huisdier ook mee mag, hoe de school eruit ziet en wat er allemaal in je klas te zien is. En wat moet je doen als je moet plassen of honger hebt? Dat kun je allemaal leren met dit boek. Zo is de stap om (weer) naar school te gaan een stuk minder eng!

Nog niet genoeg boekentips? Deze bloggers hebben ook een aflevering van ZomerLezen gemaakt!
Ann van Boekbabbel
Luna van Leesdame
Maria van Leven Lezen en Genieten

ZomerLezen is een initiatief om te voorkomen dat kinderen tijdens de zomer zakken in leesniveau. Omdat ik van mening ben dat het gezien de leescrisis niet meer dan normaal is dat iedereen gaat lezen (goed voorbeeld doet goed volgen enzo), bied ik boekentips voor alle leeftijdsgroepen aan, plus boeken om voor te lezen. Bijna alle boeken die ik tip, zijn te leen bij de bibliotheek, dus meedoen kost je niet meer dan een bibliotheekabonnement. In Nederland is lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis.

8 gedachtes over “ZomerLezen: Back to School/Work

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.