8 Dingen die bloggers zullen herkennen

De meeste bloggers hebben wat dingen met elkaar gemeen. Een aantal dingen doen we (min of meer) hetzelfde, we zien dezelfde dingen voorbij komen en we pakken bepaalde dingen op dezelfde manier aan. Ook krijgen we soms met vergelijkbare reacties te maken. Vandaag neem ik jullie mee in de wereld van de bloggers. Collega-bloggers, voel je vrij om dit lijstje aan te vullen!

Bla bla gebruiken om aan te geven waar tekst moet komen. Ik weet heel zeker dat ik niet de enige blogger ben die deze truc gebruikt. Soms ben je bezig om een blogpost op te zetten, maar ben je nog niet bezig met wat je precies gaat schrijven. Dan zet ik vaak ‘bla bla’ (of iets in die trant) neer, zodat ik wel verder kan met de opzet van de blogpost.

Neuzen in je statistieken om te zien hoe mensen bij jouw blog zijn gekomen. Dit is niet alleen leuk om te weten, maar kan ook nuttig zijn om je SEO te verbeteren en zo je blog hoger in de zoekresultaten van Google te krijgen. En soms zitten er hele grappige dingen bij, of popt een oude blogpost van je opeens weer op omdat mensen precies daarop zoeken.

Je kunt aan de statistieken van je blog zien waar mensen mee bezig zijn. Als mensen verlanglijstjes aan het maken zijn, zie ik dat er meer recensies omhoog komen. Als de scholen beginnen, zie ik dat lezen voor de lijst opeens nog populairder wordt. En in de zomermaanden en rond de feestdagen lopen de statistieken eigenlijk altijd terug, omdat de meeste lezers dan met iets anders bezig zijn dan blogs lezen.

Heb je een dag een supergoed gelezen blogpost, lijken al je best goede en redelijke dagen daarna opeens veel minder, omdat de statistiekbalkjes veel kleiner lijken. Ja, ik weet dat ik me niet moet laten leiden door die cijfertjes. Maar het is wel ontzettend irritant als je gewone resultaten opeens zo mager lijken, terwijl ze dat in werkelijkheid helemaal niet zijn. Voor mij is zo’n 100 bezoekers per dag normaal, met uitschieters naar 150-200 op blogpost-dagen en dipjes naar 70 in het weekeind. Maar als een blogpost dan opeens 300 views scoort, of nog veel meer, dan lijken mijn normale cijfers opeens zo weinig.

Een blog waar je je ziel en zaligheid in stopt trekt weinig bezoekers, maar die blog die je er even uit rammelt in het halve uurtje terwijl de ovenschotel in de oven staat levert een paar honderd bezoekers op. Nog zo’n dingetje: ik werk soms uren en soms zelfs dagen aan een blogpost. Dat zijn blogposts waarin ik mijn weloverwogen mening ergens over deel, of een uitgebreide analyse maak van iets, of waar ik flink wat onderzoek voor doe. Er zijn ook blogposts die ik even in elkaar rammel, terwijl mijn ovenschotel in de oven staat ofzo. En het kan best frustrerend zijn als die blogpost waar je dagen aan gewerkt hebt (veel) minder bezoekers trekt dan die blogpost die je schreef toen de lasagne in de oven stond en je dus een half uurtje over had. Ik probeer zelf altijd te kijken waar dat verschil vandaan komt, maar soms is dat ook niet helemaal duidelijk.

De balans tussen aandacht trekken en clickbait. Je wil graag dat je blogpost gelezen wordt, dus probeer je een titel te verzinnen die de nieuwsgierigheid van de lezer dusdanig trekt dat hij of zij je blogpost ook daadwerkelijk gaat lezen. Maar tegelijkertijd moet je wel zorgen dat je die verwachtingen die je bij de lezer hebt gecreëerd ook waarmaakt in je blogpost, anders is het clickbait (klik-aas, een vorm van aandacht trekken die je geen punten oplevert in de online community). Die balans, dat is altijd zoeken.

Sociale media zijn een zegen en een vloek. Sociale media kunnen je enorm helpen om je blog te laten groeien, kunnen maken dat je blogposts gelezen en gedeeld worden en ervoor zorgen dat jouw blog naamsbekendheid krijgt. Maar sociale media kan ook energie vreten, mensen zijn er niet altijd even vriendelijk (want anoniem en achter een scherm) en vaak ben je een en dezelfde discussie op meerdere plekken aan het voeren. Je kunt niet zonder die sociale media, maar soms zou je het graag zonder kunnen.

‘O, een blogje… Leuke hobby’. Bij mij zijn dit vooral mensen die weinig tot niets van bloggen weten die dit zeggen. Irritant genoeg zijn dit wel mensen die mij zouden moeten helpen (bijvoorbeeld met het vinden en/of behouden van een baan) die dus niet snappen dat een blog wel degelijk relevante werkervaring kan opleveren (plannen, deadlines, productie halen, omgaan met reacties, reageren op mails, ervaring met CMS, SEO en content planning…). Daarnaast vind ik het ook een stomme opmerking omdat je heel duidelijk maakt dat je mijn blog even hoog waardeert als het invullen van een puzzelboekje of het thuis (vals) meezingen met de radio (en daar volkomen uit de maat op dansen). Misschien kun je beter eerst iemands blog even bekijken voor je het wegzet als ‘een blogje’. Anders maak ik van jouw werk ook ‘een baantje’, van je huis een ‘huisje’ en van je auto een ‘autootje’.

10 gedachtes over “8 Dingen die bloggers zullen herkennen

  1. Yvonne zegt:

    Ik reageer niet vaak op jouw blog maar lees ze met grote regelmaat en veel plezier. Je hebt mij al vele leuke tips gegeven, dank je wel daarvoor! Ook is het leuk om zo regelmatig iets te lezen dat in eerste instantie niet zo mijn interesse zou hebben, maar uiteindelijk door jouw blog wel mijn interesse opwekt.
    Ik heb ooit een radioprogramma gehad bij een lokale omroep. Er werd mij vaak gevraagd: “Daar luisteren toch niet zoveel mensen naar?” Mijn antwoord was dan altijd: “Al luisteren er maar 10 mensen, dan heb ik het niet voor niets gedaan!!” Zo is het ook met jouw blog, 100 of 300 het maakt niet uit, je doet er mensen een plezier mee! Dus ga vooral door!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.