Deze 5 boekenseries moet je een kans geven – en wel hierom

Sommige boekenseries krijgen minder snel een kans. Omdat andere boeken harder gepromoot worden, bijvoorbeeld, of omdat op dat moment de standalones even wat populairder zijn. En hoewel er veel voordelen zitten aan een standalone (bijvoorbeeld dat je niet zeven dikke boeken te lezen hebt voor je bij de ontknoping bent), kan een serie ook heerlijk zijn om je even in te verliezen. Niet alleen omdat je dan even vooruit kunt qua boeken, maar ook omdat het fijn kan zijn om personages beter te leren kennen of om een uitgebreide wereld op te bouwen. Dus vandaag: 5 series die je een kans moet geven – en wel hierom.

De Glazen Troon van Sarah J. Maas

En wel hierom: dit is high fantasy, maar het verhaal (en de magie) ontvouwt zich heel langzaam. Er is veel ruimte voor worldbuilding (oftewel: het opbouwen van de wereld waarin dit verhaal zich afspeelt), en voor het coming-of-age-proces van de verschillende hoofdpersonen. Daarnaast is er ook veel ruimte voor psyche achter (het aanvaarden van) magie. Door de verschillende personages blijft het verhaal boeiend, en er is eigenlijk voor iedereen wel een personage waar je je in kan herkennen. Wil je nog een paar redenen? Sterke vrouwen, pro-LHBTQA+, eeuwige liefde en diverse magische wezens -al dan niet deels menselijk. O, en je hebt zeven dikke boeken plus een bonusdeel. Kun je even vooruit 😉

Een groene bloem van Floortje Zwigtman

En wel hierom: dit is literatuur, maar dan goed leesbaar. Het is deels gebaseerd op waargebeurde feiten en mensen die echt bestaan hebben (Oscar Wilde, onder andere) en de auteur heeft absurd goed onderzoek gedaan naar de omstandigheden in de periode waarin het verhaal speelt en de mensen die ze beschrijft. Daarnaast is dit ook nog eens een coming-of-age-verhaal (ja, dit is een thema in deze blogpost 😉 ) en het gaat over een tijd waarin homofilie nog als een ziekte werd gezien en het handelen ernaar strafbaar was (zoals we nu (GELUKKIG!) naar pedofilie kijken). Historisch accurate literatuur met een actueel thema en dan ook nog leesbaar – hoe vaak tref je dat nou aan? Nou dan. Ga deze dikke pil (of de drie losse boeken Schijnbewegingen, Tegenspel en Spiegeljongen) lezen.

De test van Joelle Charbonneau

En wel hierom: dit is het onbekende zusje van De Hongerspelen, maar minstens zo goed. Groot verschil met De Hongerspelen is dat de hoofdpersonen in deze trilogie kiezen voor de ‘uitverkorenheid’, om het maar even zo te noemen. De keuze van Katniss komt nog steeds voort uit een gedwongen situatie, maar de jongeren die deelnemen aan De Test kiezen daar bewust voor. En keuzes, die hebben gevolgen. Ook als je die gevolgen niet kunt overzien, omdat je bijvoorbeeld niet alle informatie hebt. Hoe maak je dan toch een keuze waar je achter kunt staan? Dat is de vraag die resoneert in deze trilogie.

Cormoran Strike van Robert Galbraith

En wel hierom: dit zijn vuistdikke (minstens, sommige delen hebben meer dan 1000 pagina’s) detectiveboeken, waarin privedetective Cormoran Strike samen met zijn assistente Robin iedere keer een ander zeer complex misdrijf op moeten lossen. Om dat op te kunnen lossen, moeten ze zich volledig verdiepen in een voor hen onbekende wereld, en in ieder boek is dat een andere subcultuur. De boeken zijn dan ook niet alleen detective, maar ook een rake observatie over mensen. Het is wat dat betreft wel een beetje Brits, het sociologische aspect speelt enorm mee in de verhalen. Niet zo zeer in ‘adel’ en ‘het volk’ of ‘arm vs rijk’, maar wel in de maatschappelijke en cultureel-antropologische observaties. De verhalen zijn niet zo spannend dat je er wakker van ligt, maar wel zo onderhoudend dat je erdoor geboeid blijft.

De verborgen universiteit van Natalie Koch

En wel hierom: je bedoelt afgezien van het argument ‘goede fantasy van Nederlandse bodem’? Nou, deze boeken gaan niet alleen over fantasy, maar ook over de ethiek die bij magie komt kijken. Fantasy met een filosofische inslag dus. Mocht je denken dat fantasy maar een nietszeggend genre is, dan gaat deze literaire serie je vooroordeel vakkundig onderuit schoffelen. En als je zin hebt in fantasy, maar ook in een mentale uitdaging, dan is deze serie ook heel geschikt, want bij deze boeken moet je echt wel nadenken over wat je leest. En tot slot: dit is fantasy die ook op de leeslijst voor Nederlands mag – en terecht.

6 gedachtes over “Deze 5 boekenseries moet je een kans geven – en wel hierom

  1. Naomi zegt:

    Wow, een detective van 1000 pagina’s. Klinkt als een ‘langzaam project’ voor bijvoorbeeld de zomervakantie, maar ik heb dan eerst de Mitford-moorden nog te gaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.