Als boekenwurmen over de wereld zouden heersen…

Op Facebook kwam ik onderstaande afbeelding tegen. En die zette mij aan het denken: wat zou er gebeuren als boekenwurmen over de wereld zouden heersen?

Als boekenwurmen over de wereld zouden heersen… dan zouden niet alleen de boekwinkels 24 uur open zijn, maar ook de bibliotheken. Niet iedereen heeft budget voor het dagelijks aankopen van een boek.

En een deel van je salaris/uitkering/vrijwilligersvergoeding zou omgezet worden in een bibliotheekabonnement en/of boekenbonnen. Gewoon, als leuke secundaire arbeidsvoorwaarde.

Je zou iedere dag een uur mogen lezen onder werktijd, in een boek naar keuze. Lezen is immers ontzettend gezond!

Uiteraard mag je ook een dag per maand ‘leesverlof’ opnemen van je werk. Lezen is belangrijk en valt onder goede zelfzorg.

Op de basisschool wordt er aan het begin van iedere dag, na iedere pauze en in het laatste kwartier gelezen of voorgelezen. Daarnaast worden ook de hogere klassen voorgelezen.

Op de middelbare school wordt ieder lesuur ofwel begonnen ofwel afgesloten met tien minuten leestijd. Docenten mogen er ook voor kiezen om voor te lezen.

De bibliotheek wordt boete-vrij, en hoe meer boeken je leest, hoe meer materialen je tegelijkertijd mag lenen.

Je kunt 4 keer per jaar een ‘extra lange leenperiode’ aanvragen, waarin je extra veel en extra lang mag lenen. Je mag maximaal 2 van deze periodes inruilen voor boekenbonnen.

Het bijhouden van een leesdagboek of reading journal wordt een vast onderdeel in het schoolprogramma, zowel op de basisschool als op de middelbare school. Hiervoor wordt ook tijd ingeruimd in het lesprogramma, bijvoorbeeld op vrijdagmiddag.

Het wordt volkomen normaal om boekentips te vragen aan wildvreemden. Je krijgt een button om aan te geven dat je beschikbaar bent voor het vragen van tips of dat je juist graag tips wil.

Naast de sportschool en de hobbyclub kun je je ook makkelijk aansluiten bij verschillende leesclubs. Niet alleen die waar je allemaal hetzelfde boek leest, maar ook die waar je gezellig bij elkaar kunt komen en kunt kletsen over de boeken die je leest/gelezen hebt.

En tot slot: alles met je telefoon op speakerstand in het openbaar wordt bij wet verboden. Dat stoort immers de lezers.

Wat denk jij dat er zou gebeuren als boekenwurmen over de wereld zouden heersen?

8 gedachtes over “Als boekenwurmen over de wereld zouden heersen…

  1. Naomi zegt:

    Dit klinkt als een heerlijke wereld. Dat idee van hoe meer je leest, hoe meer je mag lenen bij de bieb, spreekt me zeer aan. Ik heb op ’t moment namelijk ‘problemen’ met het feit dat ik maar 15 boeken mag reserveren. Mijn bieb kan mijn leestempo voor de schoolbieb niet bijbenen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.