Als ik een boekenclub zou hebben…

Oké, ik heb geen boekenclub en zit ook niet bij een boekenclub, maar het is wel leuk om erover na te denken. Als ik een boekenclub zou hebben, hoe zou ik die dan inrichten? Wat zouden de regels zijn, hoe zouden we het organiseren? Vandaag neem ik je mee naar mijn bij elkaar gefantaseerde boekenclub.

Goed, om te beginnen zou het een boekenclub zijn die boeken en thee combineert. Voor wie geen thee lust is er ook wat anders 😉 . En uiteraard is er ook iets lekkers bij de thee. Dat hoeft niet ongezond te zijn: fruit is ook prima. Maar die thee is wel een must! En dan ook lekker veel smaakjes en soorten, zodat iedereen kan kiezen wat hij/zij/hen het allerlekkerste vindt.

Uiteraard is iedereen welkom, ongeacht leeftijd, huidskleur, geslacht of geaardheid. Het lijkt me juist leuk om in een heel diverse groep te zitten, omdat je dan ook op andere boekentips komt en met andere ideeen in aanraking komt. Dat lijkt me enorm waardevol. Daarnaast zou ik ook graag het sociale aspect van de boekenclub wat aandacht geven, en er bijvoorbeeld een twee-wekelijk iets van willen maken, zodat ook mensen die in een sociaal isolement zitten wat meer sociale contacten kunnen opdoen. Uiteraard hoeft niet iedereen iedere twee weken te komen, maar een keer per maand zou wel fijn zijn.

Daarnaast zou ik, om de club voor iedereen betaalbaar te houden, geen boeken samen lezen, maar juist iedereen zelf laten kiezen. Boeken uit de bibliotheek, een mini-bieb of de kringloop zijn dus ook prima. Tijdens de bijeenkomst vertellen ze dan wat ze gelezen hebben en/of aan het lezen zijn, wat ze ervan vinden en of ze dit boek zouden aanraden aan de andere groepsleden. Ook zou ik ruimte maken voor vragen, zodat leden elkaar vragen kunnen stellen over thema’s die in de boeken spelen. Dat is ook een van de redenen waarom ik het graag een zo divers mogelijke groep zou willen laten zijn: zodat mensen met verschillende achtergronden elkaar op een laagdrempelige manier vragen kunnen stellen over bepaalde onderwerpen of thema’s.

Misschien dat ik af en toe een thema-avond zou doen. Bijvoorbeeld rond de feestdagen, of als er in boekenland een groot thema is (juni was/is bijvoorbeeld Maand van het Spannende Boek, dan zouden we het over detectives en thrillers kunnen hebben). Wel met ruimte voor elkaar en respect voor elkaars mening/overtuiging/ervaring, want anders krijg je gedoe in zo’n groep en dat is zo ongeveer het enige wat ik niet wil: gedoe.

Ook zou ik het leuk vinden om bij zo’n thema-avond een ervaringsdeskundige aan het woord te laten. Dat kan iemand zijn van binnen de groep (als iemand in de groep over de juiste kennis en ervaring beschikt) maar ook iemand van buiten de groep (voor het geval die expertise niet in onze groep zit).

Maar wat ik het belangrijkste zou vinden: dat we elkaar inspireren om te gaan lezen, te blijven lezen en om eens een ander boek te lezen dan we altijd pakken. Zonder al te veel moetjes, gedoe of gezeur, want dan worden zowel het lezen zelf als het bezoeken van de boekenclub een moetje en dat slaat naar mijn mening alle plezier in lezen dood.

Hoe zou jij je boekenclub organiseren?

9 gedachtes over “Als ik een boekenclub zou hebben…

 1. Laurie zegt:

  Brutale vraag. Waarom organiseer je dit niet? Kan makkelijk. Ik zit zelf bij een leesclub die door corona even stil is komen te liggen omdat online gewoon echt niet werkt, maar als we afspreken is dat eens in de zes weken en dan of bij iemand thuis of in een boekhandel/café. Heb je geen tijd om het boek te lezen? Prima.

  Like

 2. Naomi zegt:

  O, ik haakte al heel bijna af. Totdat ik zag dat we zelf mogen kiezen wat we lezen. Het idee van een ‘gedwongen’ boek staat me namelijk tegen. Wat nou als ik net geen zin heb in dat boek, om wat voor reden dan ook? Dat is mijn grootste ‘probleem’ met boekenclubs, maar dat probleem los jij op. Perfect dus! Een beetje boekbloggen, maar dan offline:).

  Like

 3. Liesbethblogt zegt:

  Ik heb hier dus echt nooit over nagedacht omdat ik niet zo van de clubs ben. Wel denk ik dat uitjes naar diverse kringlopen, boekenmarkten of een ritje met minibiebs er een onderdeel van zouden zijn. Lezen wat anderen lezen is mijn ding niet dus idd iedereen een boek naar keuze.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.