Boekentips voor… liefhebbers van handwerken

Afgelopen weekeind ben ik naar de KreaDoe geweest. Voor wie dat niet kent: 2 keer per jaar is er in de Jaarbeurs in Utrecht een grote beurs (2-3 hallen) met kraampjes en stands waar je hobbyspullen kunt kopen, lekker kunt neuzen, nieuwe ideetjes op kunt doen voor je projecten en andere liefhebbers of influencers met dezelfde hobby kunt ontmoeten. Daarom leek het me wel passend om vandaag boeken te tippen voor handwerkliefhebbers!

Het wonderbaarlijke wolparadijs van Manuela Inusa. Susan runt een klein wolwinkeltje in Valerie Lane. In haar vrije tijd helpt ze bij de daklozenopvang. Als er geen klanten zijn, breit Susan handschoenen, sjaals en mutsen voor de daklozen van de opvang. In de week voor kerst komt een jonge vrouw in de wolwinkel, en vraagt of Susan werk heeft voor haar. Eigenlijk niet, maar Susan is heel aardig en geeft de vrouw toch een baantje. En dat blijkt voor beiden heel positief uit te pakken.
Waarom vinden handwerkliefhebbers dit leuk: afgezien van de setting van de wolwinkel en de rode draad van handwerken die door dit verhaal heen loopt, is het ook nog eens een heel gezellig verhaal. Er zit wat romantiek in, maar ook veel vriendschap, goede daden en vooral: bolletjes wol, katoen, brei- en haaknaalden.

Enchanted, Inc-serie van Shanna Swendson. Van deze serie zijn een paar delen vertaald, de rest kun je in het Engels lezen (of we gaan eens een paar uitgeverijen aanschrijven met een lijstje van boeken die we graag verder vertaald willen zien). Katie Chandler wordt geheadhunt door een magisch bedrijf, Enchanted, Inc. (in het Nederlands: Betovering, Bezwering en Illusie BV). Ze heeft zelf geen magische krachten, maar juist omdat ze zo ontzettend gewoon is, kan ze daar werken. Al snel blijkt dat ze een waardevolle kracht is, die niet alleen door diverse betoveringen heen kan kijken, maar ook het bedrijf even de 21e eeuw in helpt. In haar vrije tijd is Katie echter een heel rustig persoon, die graag bakt, breit, borduurt en kookt.
Waarom vinden handwerkliefhebbers dit leuk: het is een ontzettend knusse en huiselijke serie, maar dan met wat magie erbij. Katie zit vol huis-, tuin-, en keukenoplossingen voor de bedrijfsproblemen, en het verhaal is een mooie combinatie van fantasy voor beginners, chicklit en een keukenmeidenromannetje. Het leest heerlijk weg, maar is niet alleen maar luchtig en gezellig.

Miss Marple-boeken van Agatha Christie. Miss Marple is een oude, alleenstaande dame die al handwerkend en met behulp van anekdotes uit het (fictieve) dorpje St. Mary Mead de meest ingewikkelde misdaden oplost. Het zijn echte puzzel-detectives, met weinig bloed, veel gesprekken tussen mensen en vooral heel veel details. Meestal gaan de verhalen over moord, maar af en toe ook over inbraak, diefstal of dergelijke ‘lichtere’ vergrijpen.
Waarom vinden handwerkliefhebbers dit leuk: afgezien van de kwieke oude Miss Marple die al handwerkend misdaden oplost bedoel je? Nou, veel van deze verhalen zijn niet alleen beschikbaar als boek, maar ook als luisterboek. En luisterboeken kun je heel goed combineren met handwerken!

De wolwinkel van Debbie Macomber. Lydia wil graag een nieuwe start. Daarom begint ze, nadat ze is hersteld van haar ziekte, een wolwinkel. Om klanten te trekken en extra inkomsten te genereren, besluit ze ook breilessen te gaan geven. Drie vrouwen komen naar haar lessen, waar de eerste opdracht is om een babydekentje te maken. De vrouwen verschillen onderling enorm, maar worden toch vriendinnen. Ze leren van elkaar, en helpen elkaar. De breilessen bieden hen meer dan alleen een bezigheid: het is een nieuw begin.
Waarom vinden handwerkliefhebbers dit leuk: omdat breien in dit verhaal niet alleen een manier is om contact te leggen, maar ook een metafoor voor het leven. Aan de hand van de breiwerkjes kun je zien hoe het met de vrouwen gaat, en de dingen waar ze in het breien tegenaan lopen, zijn ook de dingen waar ze in het leven tegenaan lopen.

Mijn fantastische breiende oma van Rowena Blyth. Oma is dol op breien. En tijdens een extreem koude winter trekt ze eropuit: de pinguins op Antarctica bevriezen, en oma gaat ze redden met zelfgebreide spullen! Maar dat is nog niet zo makkelijk, en haar goedbedoelde reddingsmissie verandert al snel in een chaos die groter is dan de meest opgeknoopte kluwen wol. Zal dit nog goed komen?
Waarom vinden handwerkliefhebbers dit leuk: dit is een ontzettend leuk voorleesboek over breien, wat je dus heel goed aan je (klein)kinderen kunt voorlezen. Daarbij gaat dit verhaal niet alleen over breien, maar stiekem ook over vriendschap en over hoe je een heel goed idee kan hebben, maar als het idee toch niet zo praktisch uit te voeren is, het misschien bij een idee moet blijven.

Levensdraden van Clare Hunter. In levensdraden staan waargebeurde verhalen van dappere vrouwen centraal. Vrouwen die zich vaak niet uit mochten of konden spreken, maar die met behulp van borduurwerk, toch van zich lieten horen. Mary, Queen of Scots bijvoorbeeld, die weliswaar huisarrest had, maar door middel van haar borduurwerk toch geheime boodschappen naar buiten wist te brengen. Of de Victoriaanse naaister die werd opgesloten in een psychiatrische instelling, maar haar instellingsjasje volborduurde – men is nog steeds bezig om het borduurwerk te ontcijferen.
Waarom vinden handwerkliefhebbers dit leuk: omdat het laat zien dat handwerken niet alleen maar ‘een leuke hobby’ kan zijn, maar ook een vorm van protest, van communicatie, van verzet. Dat handwerken soms van je vraagt dat je heel dapper en vindingrijk bent. Het laat zien dat borduren diverser is dan je op het eerste gezicht zou denken

Een losse draad van Tracy Chevalier. In 1932 zijn in Engeland de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog nog altijd voelbaar. Ook voor Violet Speedwell. Haar verloofde en haar broer zijn allebei niet teruggekomen uit de oorlog, en zij is nu gedoemd om haar leven te slijten als ‘oude vrijster’. De maatschappij ziet haar als ‘overtollig’. Violet is vastbesloten om een andere draai aan haar leven te geven en vlucht weg van haar verstikkende thuis. In Winchester sluit ze zich aan bij de borduursters, een groep vrouwen die weinig gemeen lijken te hebben, behalve dan dat ze allemaal werken aan de knielkussens voor de kathedraal. Onder het werken raken ze aan de praat, en delen ze hun geheimen. Maar dan staat het onmogelijke te gebeuren: er breekt een nieuwe wereldoorlog uit, en de vrijheid waar Violet zo hard voor gevochten heeft lijkt opeens een stuk minder vanzelfsprekend…
Waarom vinden handwerkliefhebbers dit leuk: dit boek laat zien dat handwerken kan verbinden, ook als je verder weinig met elkaar gemeen hebt. Het laat ook zien hoe belangrijk vrijheid is, en toont een stukje geschiedenis waar het niet vaak over gaat: de positie van alleenstaande vrouwen in het interbellum. Alles aan elkaar geweven als een mooi stuk borduurstof, is dit een verhaal voor mensen die zowel van handwerken als van geschiedenis houden

5 gedachtes over “Boekentips voor… liefhebbers van handwerken

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.