Bezoek de boekwinkel… in Utrecht (Broese)

Nu de zomer er toch echt aan zit te komen en veel mensen meer tijd hebben voor zowel lezen als leuke dagtripjes naar verschillende steden in Nederland, heb ik besloten om een nieuwe serie te starten. In deze serie, ‘bezoek de boekwinkel’, neem ik jullie mee naar een toffe boekwinkel in een grote stad, waar je minimaal een uur rustig kunt neuzen. Ik vertel je hoe je er kunt komen (disclaimer hier: grote steden zijn doorgaans niet blij met auto’s, dus ik geef vooral tips voor het OV), wat het aanbod van de boekwinkel ongeveer is en hoe toegankelijk de boekwinkel is voor mensen die minder mobiel zijn of snel overprikkeld zijn. Soms, als ik een stad goed ken en/of er meer leuke stekjes in de omgeving zitten, zal ik ook wat tips voor de omgeving geven, zodat je er echt een tof dagje uit kan halen.

De eerste boekwinkel die ik bespreek is Broese in Utrecht, om de doodsimpele reden dat ik zelf in Utrecht woon en dit dus een makkelijke eerste boekwinkel was voor deze serie.

Hoe kom je bij Broese?

Het adres: Oudegracht 112-b, 3511 AW Utrecht

Mocht je met de auto willen reizen, dan raad ik je aan om die neer te zetten bij de P&R Westraven. Vanaf daar kun je de tram pakken naar Utrecht Centraal en vanaf daar lopen (in dat geval raad ik aan om bij Utrecht Centraal Centrumzijde uit te stappen), overstappen op een stadsbus (stap in dat geval uit bij Utrecht Jaarbeurszijde) of pak een bus die rechtstreeks naar de bushalte Neude gaat. Zowel de tram als de stadsbussen zijn toegankelijk als je in een rolstoel zit, maar mogelijk moet je wel je reis van te voren aankondigen/reserveren. Kijk hiervoor op de site van U-OV.

Met de trein reis je eerst naar Utrecht Centraal. Vanaf daar kun je een stukje lopen, of je pakt een van de bussen die stoppen bij de halte Neude. Dit zijn er best wel wat, dus de kans is groot dat je er dan wel komt. Het is overigens niet heel ver lopen (500 meter en nog geen 10 minuten), dus als je kunt lopen zou ik dat aanraden.

Vanaf de bushalte Neude: als je uit de bus stapt zie je achter de bushalte een fietspad dat langs een enorm monumentaal pand loopt. Steek dit fietspad over (goed uitkijken, want dat doen de fietsers lang niet altijd hier) en loop rechtsaf langs het pand. Ga de hoek om, loop langs de Apple Reseller en loop een klein stukje de straat in (dit is de Oude Gracht). De winkel naast de Reseller is Broese.

Als je gaat lopen vanaf Utrecht Centraal kun je ervoor kiezen om door Hoog Chatherijne te lopen, of erlangs. Zelf vind ik de route door Hoog Chatherijne het fijnste. In alle gevallen verlaat je het station aan de Centrumzijde.
Ga je door Hoog Chaterijne, ga dan Hoog Chaterijne in, sla linksaf en vrijwel meteen weer rechts (hint: je moet niet naar de Gamemania, de MacDonalds of de MediaMarkt). Loop rechtdoor tot je bij de roltrappen komt. Ga met de roltrap naar beneden, en blijf rechtdoor gaan. Je komt nu langs een ‘food court’ met onder andere een Bagels & Beans en een paar zaken waar ze hamburgers/gyros en dat soort spul verkopen. Loop rechtdoor richting de uitgang, en ga Hoog Catherijne uit. Je staat nu op een groot plein waar vaak een markt is. Dit is Vredenburg. Steek dit plein over (hoe maakt niet uit, als je maar aan de overkant komt) en hou rechts aan. Je komt nu bij een grote weg (de Lange Vliestraat). Steek deze weg NIET over, maar sla linksaf de straat op. Je komt nu onder andere langs een Jamin en een Aldi. Blijf rechtdoor lopen en steek het water over via de brug (dat water is dus de Oude Gracht). Aan de overkant van de gracht zie je een oud monumentaal pand met onder andere een Apple Reseller. Loop een klein stukje linksaf de Oude Gracht op (echt een heel klein stukje, 10 meter maximaal), en dan heb je aan je rechterhand Broese.
Ga je niet door Hoog Chaterijne, loop dan vanuit het station rechtsaf langs Hoog Chaterijne en sla aan het einde rechtsaf het Smakkelaarsveld op. Blijf vanaf hier rechtdoor lopen met de weg aan je linkerhand. Let goed op, want dat doen de fietsers hier meestal niet en het voetpad is niet zo breed. Je komt nu langs een fietsenstalling en een Starbucks. Blijf rechtdoor lopen, langs de WE, de Jamin en de Aldi. Blijf rechtdoor lopen en steek het water over via de brug (dat water is dus de Oude Gracht). Aan de overkant van de gracht zie je een oud monumentaal pand met onder andere een Apple Reseller. Loop een klein stukje linksaf de Oude Gracht op (echt een heel klein stukje, 10 meter maximaal), en dan heb je aan je rechterhand Broese.

Aanbod boekwinkel en bijzonderheden

De winkel zit in een prachtig, monumentaal pand aan de Oude Gracht. Dat is nog niet zo lang het geval, en je kunt zien dat men zo veel mogelijk van het oude postkantoor heeft geprobeerd te behouden en er tegelijkertijd een eigentijdse winkel van te maken. Met veel licht en glas (al had dat stuk glazen vloer van mij niet zo gehoeven, hoogtevrees), roltrap en airco, maar ook de oude muren en het oude plafond nog intact.

Broese heeft een redelijk aanbod: de meeste bestsellers liggen er, plus een behoorlijke selectie boeken die wat minder mainstream zijn. Er is een flink aanbod in het Engels, en het aanbod in de verschillende genres is redelijk divers. Wel moet je hierbij rekening houden met de demografie van de stad Utrecht: het is een stad vol studenten (er zijn dus iets meer boeken met hoofdpersonen in de leeftijdscategorie 20-35 en die krijgen ook meer aandacht in de winkel) en hoewel je er wetenschappelijke literatuur kunt vinden is dat vooral het basismateriaal, niet het zeer gespecialiseerde werk. Het aanbod YA is redelijk, het aanbod aan thrillers is groot en er is een aparte kast voor fantasy en sciencefiction. Er is een flinke selectie romans en literatuur en ook een royaal aanbod aan reisboeken.

Ook heeft Broese een (in mijn ogen best flink) aanbod aan manga-boeken (ook vertaald in het Nederlands), graphic novels (onder andere van beroemde boeken uit de wereldliteratuur) en wat strips. Mocht je hier interesse in hebben, kijk dan in de schappen naast en onder de roltrap.

Bijzonder is dat Broese niet alleen een aanbod heeft in boeken, maar ook in muziek (vinyl) en spelletjes en puzzels. Met name de spelletjes en puzzels hebben hen geholpen om te overleven toen de boekhandels dicht waren.

Broese is op gewone zondagen open en verkoopt ook fantasy en sciencefiction. Er is een uitgebreide kast met Harry Potter-boeken en je kunt er ook de thrillers kopen die Rowling onder pseudoniem schrijft. Tegelijkertijd worden er ook boeken rondom LHBTIQA+ verkocht en vaak ook in de schijnwerpers gezet. Men probeert hierin duidelijk een balans te vinden tussen de verschillende groepen mensen die in de stad wonen.

Toegankelijkheid (mobiliteit en prikkels)

Qua toegankelijkheid scoort Broese in de middenmoot. De ingang is ruim en er is een heuveltje gemaakt van de straat naar de ingang, zodat je er ook naar binnen kunt als je een hulpmiddel gebruikt of niet goed ter been bent. Er is een lift zodat je alle etages kan bereiken, maar dat wil niet zeggen dat je ook alle boeken kan bekijken: bij sommige boeken is het paadje zo smal tussen de kasten/tafels/rekken dat je er niet met twee mensen naast elkaar kan lopen. De reisboeken zou ik niet eens weten hoe je die moet bereiken als je in een scootmobiel zit, en persoonlijk vind ik het niet zo aardig dat de liftkoker van glas is, want dan zit je enorm in de kijker in je rolstoel in de lift.

In alle eerlijkheid vind ik Broese ook niet echt fijn qua prikkels. Zodra het wat drukker is zie je dat je bij de populaire genres veel moet wachten of je ergens langs moet zien te wurmen. Doordat alle populaire genres bij elkaar gezet zijn, spreid het publiek zich ook niet echt uit, maar blijft in een kluitje hangen in een klein deel van de winkel. Dat mag van mij echt wel anders. Als je dus snel last hebt van veel mensen bij elkaar, ga dan op een zo rustig mogelijk moment (hint: ochtenden buiten de schoolvakanties). Kijk voor alle openingstijden (en eventueel afwijkende openingstijden) op hun website.

Tips in de omgeving

In de directe omgeving van Broese zijn een aantal toffe dingen, en een daarvan is de Bibliotheek op de Neude. Dit zit in hetzelfde pand als Broese, maar de ingang is helemaal aan de andere kant (als er een gang gegraven zou worden zou je waarschijnlijk gewoon rechtdoor kunnen lopen). Loop hiervoor als je de boekwinkel uit gaat terug naar die lange drukke straat waar al die fietsers en bussen rijden. Blijf langs het pand lopen (muur aan je rechterhand) en als dat pand ophoudt en je op een plein uitkomt (de Neude) sla je rechtsaf en zoek je naar een opvallend en kleurrijk kunstwerk van woorden. Daaronder zit de ingang, inclusief een lift voor mensen die gebruik maken van een scootmobiel of rolstoel. Je kunt nu het Oude Postkantoor bekijken, en in de bieb vind je op verschillende plekken nog herinneringen aan het feit dat het vroeger een postkantoor was. Ook is er op de tweede etage een kleine tentoonstelling van dingen die zijn opgegraven tijdens de werkzaamheden. Ander groot voordeel: je kunt in de bieb ook gratis naar de WC.

Nog niet genoeg boeken? Als je over de Oude Gracht loopt tot voorbij de Winkel van Sinkel (groot wit gebouw met ronde witte zuilen) en daar linksaf gaat (de Ganzenmarkt op), zit er ook nog De Utrechtse Kinderboekhandel. Dit is een boekwinkel die, zoals de term al zegt, gespecialiseerd is in kinderboeken. De medewerkers hier hebben veel kennis van kinderboeken, en een aantal heeft er zelfs een studie in gedaan. Zeker het bezoeken waard!

Heb je honger gekregen van al die boeken? Als je vanuit Broese rechtsaf de Oude Gracht op gaat, zijn er heel veel eettentjes te vinden. Een persoonlijke favoriet van mij is Meneer Smakers. Hier verkopen ze burgers (vlees/vis/vega), hotdogs, patat, loaded fries en uiteraard ook wat te drinken erbij. Dit zijn niet je standaard burgers en hotdogs, maar de prijs is wel behapbaar (ja, pun intended).

In Utrecht zit ook nog het Nijntje-museum, dat erg leuk is voor de allerkleinsten. Dit ligt echter wel zo’n 20 minuten lopen van Broese, wat misschien wat veel is voor de mini-boekfanaten. Vanaf Broese is het helaas niet zo gemakkelijk om met de bus naar het Nijntje-museum te gaan, anders was dat mijn tip geweest.

Daarnaast kun je in het centrum van Utrecht ook prima shoppen voor andere dingen dan boeken 😉 Ben je net als ik ook van de creatieve hobby’s en heb je nog genoeg energie over? Loop dan als je Broese uit komt naar de overkant van de gracht. Daar zit Pipoos. Als je aan die kant van de gracht blijft lopen (en let op want je moet echt een stuk doorlopen) kom je uiteindelijk eerst in een klein straatje uit dat de Lijnmarkt heet. Hier zit een ouderwetse wol- en handwerkwinkel, Modilaine. In dit straatje zit overigens ook een ouderwetse fourniturenzaak, met knopen, ritsen, bandjes, randjes en kantjes. Nog een stuk verder, weer de Oude Gracht op, zit Swaak, een winkel met teken- en schildermaterialen en een groot assortiment papier. Honger en dorst gekregen van deze wandeling en al het shoppen? Een klein stukje verderop zit ZiZo, een lunchroom/eetcafé waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Het is een van de plekken waar de leerlingen waar ik mee werk kunnen gaan werken. De prijzen zijn zeer behapbaar!

Voor de duidelijkheid: nee, ik ben niet betaald voor deze post, noch heb ik op enige wijze een vergoeding of tegemoetkoming gekregen om deze post te schrijven. Dit is mijn eerlijke mening die ik geheel uit eigen beweging geef.

5 gedachtes over “Bezoek de boekwinkel… in Utrecht (Broese)

  1. Naomi zegt:

    Leuk, deze nieuwe serie! Ook omdat ik erover zit te denken om volgend jaar 12 maanden – 12 boekhandels te doen;). Jammer dat het op sommige plekken smal is en je op elkaar moet wachten. Ik had dat afgelopen winter in Maastricht ook. Dan voel je je toch wat opgejaagd terwijl je boeken zoekt en dat is het laatste wat ik wil in een boekhandel…

    Like

  2. rinapka zegt:

    Leuk deze nieuwe serie ‘k ben heel benieuwd!

    Enne je hebt er echt wel een leuke dagbesteding van gemaakt! ‘k Krijg zin om weer eens een dagje te gaan. (ooit volgde ik m’n opleiding in Utrecht, dus …

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.