Waarom je de lokale boekwinkels moet steunen

Het zal niemand ontgaan zijn dat het momenteel een moeilijke en ingewikkelde tijd is. Niet alleen voor ons, maar ook voor veel winkeliers. In tegenstelling tot de theewinkels (die onder voedsel vallen) mogen de boekwinkels niet open. En dat is een flinke tegenslag, zeker omdat de boekensector het al niet makkelijk had voor deze crisis.

Hoewel er, nu de wereld in de fik staat, meer gelezen wordt, zien de boekwinkels dat niet terug in hun verkoopcijfers. Ja, er zijn een paar grote webwinkels die veel verkopen, en een deel van de winst die de boekwinkels maakten op bijvoorbeeld kranten en tijdschriften gaat nu naar de supermarkt. Daar heeft de boekhandel dus niets aan. Veel boekhandels teren het hele jaar op hun decemberverkoop, en die is met twee weken ingekort dit jaar. Tel daarbij op dat ook de evenementen, zoals schrijversbezoeken, al heel lang niet kunnen, en je snapt dat de boekhandels nu flink verlies draaien.

Waarom je de lokale boekhandels moet steunen

Maar waarom zou je je boeken bij de lokale boekhandel kopen en niet bij die grote (blauwe) webshop? Om een aantal redenen. Ten eerste is het zo dat boekhandels goed zijn voor de diversiteit in het winkelgebied. Boekwinkels trekken (gedeeltelijk) een ander publiek aan dan bijvoorbeeld de H&M of de Zara. Als er meer diversiteit is in een winkelgebied, komen er meer en verschillende mensen door de winkelstraat, waardoor uiteindelijk alle winkels een breder publiek trekken. En dat is goed voor de verkoop, maar ook voor de leefbaarheid en de veiligheid in de winkelstraat. Ervan uitgaande dat de huidige situatie ooit over gaat: in wat voor winkelstraat wil jij straks winkelen?

Ten tweede is het zo dat boekhandels meer kansen bieden aan debutanten. Juist doordat de boekhandelaren advies geven en de klant helpen om een keuze te maken, kunnen ze de klant ook attenderen op het bestaan van een debuut. Deze boeken krijgen bij de grote webwinkels weinig tot geen aandacht, waardoor een debuut veel sneller flopt. De boekhandelaar speelt dus een belangrijke rol in het promoten van nieuwe en onbekende auteurs. Die rol verdwijnt als de boekhandels verdwijnen. En natuurlijk proberen wij, boekbloggers, dat gat (gedeeltelijk) te vullen, maar het is niet hetzelfde.

Ten derde heeft de boekhandel vaak, net als de bibliotheek, ook een sociale en informatieve functie. Klanten lopen er rond, maken een praatje met de verkopers, neuzen tussen de boeken, drinken een kopje koffie in het literair café, zoeken op hun gemak een stapel boeken uit en maken nog eens een keer een praatje met een andere klant of de kassamedewerkers. Met het verdwijnen van boekwinkel en bibliotheek valt ook die functie weg. Hoe weet je wat een goed alternatief is voor het boek wat je zocht als dat boek helaas niet leverbaar is? Aan wie kun je vragen met welk boek je zowel je oma als je nichtje blij kunt maken, zodat oma (digitaal) kan voorlezen aan haar kleindochter? Waar kun je terecht als je wel weet dat je oom van thrillers houdt, maar hij alles van de bekende auteurs al gelezen heeft? Juist: in de boekwinkel.

Ten vierde is er nog een maatschappelijk probleem: de ontlezing. Ik herhaal de cijfers nog maar een keer: een kwart van de 15-jarigen is laaggeletterd. Wat wil dat zeggen? Dat ze geen bijsluiters, overheidswebsites of nieuwsberichten kunnen lezen, en dat ze geen goede sollicitatiebrieven kunnen of formulieren in kunnen vullen. Dat is best heftig, en een enorme beperking in je leven. Boekwinkels dragen bij aan de ontlezing en daarmee in de strijd tegen laaggeletterdheid, en helpen om een boek uit te zoeken wat bij zowel jouw leesniveau als je belevingswereld aansluit. Ook die functie is lastig over te nemen voor een webwinkel.

Hoe kun jij je lokale boekhandel steunen?

Eigenlijk is dat heel simpel: ga naar de website van jouw favoriete lokale boekwinkel en koop een boek. Bij sommige boekwinkels moet je dan je bestelling mailen, andere boekwinkels hebben een webshop. Als je een speciaal verzoek hebt (bijvoorbeeld een gesigneerd boek, of je wil hulp met het kiezen van het meest passende boek voor jouw situatie), mail of bel dan even naar de boekwinkel, ze helpen je graag. Bestel het boek, betaal en laat het boek naar jouw huis sturen. Sommige boekwinkels bieden dit gratis aan, of komen het zelfs op de (bak)fiets brengen als je niet te ver weg woont. Hoe leuk is dat?

Uiteraard kun je dit ook doen als je een boek cadeau wil geven. In dat geval kun je zowel voor jouw lokale boekhandel kiezen als voor de boekhandel in de (buurt van) de woonplaats van de ontvanger. Zolang je niet bij de grote online boekhandels bestelt, draag je bij aan het voortbestaan van de lokale boekwinkels.

18 gedachtes over “Waarom je de lokale boekwinkels moet steunen

 1. Naomi zegt:

  Eens. Ik ben zelfs bijna (ja, bijna, nog niet helemaal) op het punt om te stoppen met de affiliate links op mijn blog. Maar goed, ik heb nog niets besteld bij boekhandels dit jaar. Dat komt omdat ik sowieso nog geen boeken heb gekocht dit jaar (en dat met open boekwinkels ook nog niet gedaan zou hebben). Ik voel me er gewoon bijna schuldig over, maar ja, boeken zijn nu eenmaal niet gratis…

  Like

  • booksometea zegt:

   Je zou voor de affiliate links kunnen kijken naar bazarrow, die doen meer voor de boekenwereld dan de blauwe bolle.

   Wat betreft boeken kopen: nee, boeken zijn niet gratis. Maar als je boeken koopt, koop ze dan liever lokaal dan bij die ene webwinkel 😉

   Like

 2. johanna zegt:

  Helemaal mee eens. Nu probeer ik “altijd” te kopen via mijn boekenwinkel. Momenteel mag dat hier met click-and-collect. Dus dan spreek je elkaar toch nog even. Verder brengen ze het ook per fiets. Heel soms, bij dure boeken, ga ik over stag en koop het bij een (goedkopere) online boekwinkel. Hier zijn geen vaste boekenprijzen, dus er kan/mag verschil zijn. Amazon wordt eigenlijk niet genomen, hooguit voor nederlandstalige boeken, nu bol.com niet meer hier levert. Maar ik wacht liever op de bibliotheek. Eigenlijk probeer ik dit jaar geen of weinig boeken te kopen, omdat er nog genoeg ongelezen in de kast staan.

  Like

  • booksometea zegt:

   Hier geen click-and-collect voor boeken, maar veel boekhandels hebben een eigen website en daar kun je dus ook prima bestellen. Vaak bezorgen ze voor een lager bedrag gratis thuis, en ze pakken je boeken ook vaak in. Hier zijn wel vaste boekenprijzen, al probeert een grote blauwe webwinkel daar vaak onderuit te komen… Ook daarom koop ik liever lokaal.

   Like

 3. Lisa zegt:

  Al tijden geen echt boek gekocht omdat ik naar de bib ga. Sorry. Heb ook niet echt ruimte om boeken te bewaren en lees ze ook niet voor een tweede keer.

  Like

 4. Mevrouw Marloes zegt:

  Wel mee eens! Maar ik vind het lastig, omdat ik meedoe aan een enquêteprogramma. Daardoor krijg ik eens in de zoveel tijd een cadeaubon voor die ene webwinkel, waardoor ik een boek kan kopen dat ik leuk vind. Verder steun ik wel al heel mijn leven de bibliotheek :). Ik koop wel heel af en toe een tijdschrift en die koop ik dan bij de boekhandel.

  Like

  • booksometea zegt:

   Misschien die bon een keer gebruiken voor iets nuttigs en dat geld dan besteden aan een boek? 😉 Zonder dollen: ik snap dat het soms voor ingewikkelde keuzes kan zorgen. Zelf gebruik ik bonnen van die blauwe webwinkel meestal voor dvd’s oid. Dan besteed ik het toch goed (want de films en series die ik op dvd koop kijk ik meestal ook meerdere keren) maar ook op een manier die de boekenbranche geen schade toebrengt.

   Like

   • Mevrouw Marloes zegt:

    Ah, ja, films en series kijk ik al op alle verschillende streamingsdiensten. Het is voor mij als student ook wel aantrekkelijker natuurlijk om zo’n bon uit te geven aan een boek (of iets anders), omdat ik niet veel salaris heb van mijn bijbaan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.