Luisterboeken: hoe behoud je de focus?

Ik schrijf regelmatig over luisterboeken op mijn blog. Vaak reageren er dan mensen dat ze hun concentratie verliezen bij een luisterboek en dat hun gedachten afdwalen. Daarom vandaag een blogpost over hoe je de focus kunt behouden tijdens het luisteren van een luisterboek.

Doe iets met je handen

Iets wat mij enorm helpt om de concentratie op het luisterboek te vergroten: doe iets met je handen. Dat kan iets creatiefs zijn, bijvoorbeeld kleuren, haken, breien, borduren of diamond painting. Maar ook koken, de afwas, de was sorteren/ophangen/strijken/opvouwen of bakken zijn prima activiteiten met je handen. Vind je dat allemaal te veel gedoe of ben je bang dat je je aandacht niet goed kunt verdelen, pak dan een stukje fidget-speelgoed erbij. Hiermee kun je gedachteloos je handen bezig houden, waardoor je je beter kunt focussen.

Beweeg

De overtreffende trap van iets met je handen doen: doe iets met je hele lijf. Wandelen kan een goed idee zijn, net als fietsen. Maar ook de grotere schoonmaakklussen als ramen lappen, de keukenkastjes uitsoppen of de badkamer poetsen of in de tuin werken kun je prima combineren met een luisterboek. Als je met je lichaam iets anders doet, kan het zijn dat je hoofd zich beter kan concentreren op het luisterboek.

Train je luisterboek-spier

Lang en geconcentreerd luisteren is een vaardigheid, net als diep lezen. Dit is dus iets wat je moet (blijven) oefenen en trainen, net als een spier. Je gaat ook niet ongetraind een wandeltocht maken van 40 km of de marathon rennen, dus verwacht ook niet van jezelf dat je meteen een literair werk in een keer uit kunt luisteren zonder je concentratie te verliezen. Begin dus met korte stukjes, net zoals je zou doen als je zou trainen voor een grote wandeltocht of de marathon. Korte verhalen of steeds een hoofdstuk kan het al veel makkelijker maken om je aandacht bij het verhaal te houden.

Kies je luisterboek zorgvuldig

Als je voor het eerst een luisterboek pakt, kan het handig zijn om een luisterboek te kiezen wat net iets makkelijker is dan wat je normaal leest. En als je geen ervaren lezer bent, is dat helemaal verstandig. Luisteren en lezen hebben namelijk hetzelfde effect op je hersenen, en vraagt dus een vergelijkbare oefening in concentratie. We weten allemaal dat het soms makkelijker is om je aandacht bij een spannende thriller te houden dan bij een diepgaand literair werk. Dat geldt dus ook voor luisterboeken. Zeker als het je eerste luisterboek is, is het verstandig om een makkelijker boek te kiezen, of een boek wat je al kent. En het is heel belangrijk om een boek te kiezen wat je aanspreekt!

En tot slot: leg je telefoon weg

Ja, je kunt je telefoon gebruiken om luisterboeken op te luisteren. Maar ga er verder niet te veel mee spelen en laat je social media even voor wat ze zijn. Net als wanneer je een boek leest, moet je ook bij een luisterboek niet steeds afgeleid raken door andere dingen. Dus zet het geluid uit, gebruik je telefoon even enkel als audiospeler en ga gewoon lekker luisteren. Door steeds te ‘switchen’ van taak (luisterboek – Facebook – luisterboek – Instagram – luisterboek – appje – luisterboek – pushbericht van een spelletje) verlies je de focus en mis je stukjes van het verhaal. Geef je handen of je hele lijf wel een taak, maar laat je hersenen zich focussen op dat luisterboek. Op die manier is de kans groter dat je de focus kunt behouden en je toch dat luisterboek kunt luisteren.

12 gedachtes over “Luisterboeken: hoe behoud je de focus?

 1. Tjeerd Posthuma zegt:

  Stiekem vind ik het inderdaad best lastig om niet afgeleid te raken en echt te blijven luisteren. Het voelt soms een beetje als mediteren. Het is inderdaad net een spier, goede vergelijking.

  Geliked door 1 persoon

 2. Inge zegt:

  Ja, daarom luister ik graag naar een boek: je kunt het goed combineren.
  Maar een boek over een moeilijk onderwerp is mij niet zo goed bekomen. Dan kan zelfs haken niet helpen om de concentratie te bewaren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.