5 jaar BookSomeTea: dingen die ik graag eerder had willen weten

Vandaag weer een aflevering van de serie ‘5 jaar BookSomeTea’. Deze keer ga ik het hebben over de dingen die ik graag eerder had willen weten… Vandaag noem ik vijf dingen, maar ik sluit een deel 2 van deze blogpost niet uit 😉

De invloed van het weer op je bezoekersaantallen. Wist je dat het weer van invloed is op je bezoekersaantallen? Bij mij in ieder geval wel. Is het zonnig, dan heb ik minder bezoekers dan wanneer het regent. Is het achterlijk warm, dan heb ik vaak juist weer meer bezoekers, en meestal ook op andere tijden. Regent het? Dan heb ik opeens veel meer bezoekers. Tussen de 15-25 graden met zon? Dan smelten je bezoekers sneller dan ijsjes. Boven de 25 graden? Dan komen de bezoekers meestal in de avond (of je moet een bijna clickbait-achtige post online zetten).

Negativiteit scoort. Ja echt. Een blogpost met een negatieve titel wordt bijna altijd beter bekeken dan een blogpost met een neutrale of positieve titel. Het lijkt wel of mensen willen dat je negatief bent, zodat zij weer iets daarover kunnen vinden. Tegelijkertijd wil ik zelf niet altijd negatief zijn/doen op mijn blog, dus soms is het kiezen tussen de bezoekersaantallen en wat ik zelf wil.

En van negativiteit scoort gaan we naar de negativiteitsparadox: men wil niet dat je negatief bent maar negatieve posts scoren beter. Dit is echt een hele dubbele: als je negatief bent over iets, weet je zeker dat je heel veel bezoekers krijgt en heel veel reacties (engagement in social media-land). Veel van die reacties gaan dan over dat je niet zo negatief moet zijn over x of y, want… Negatieve posts zorgen voor veel bezoekers en veel reacties (en dus vaak ook een groter bereik), maar bijna alle reacties gaan over dat je niet zo negatief moet zijn. Dat is enorm dubbel, want de posts die het beste scoren worden ook het hardste afgekraakt. Dat zijn wel dingen waar je tegen moet kunnen, als blogger.

Nog iets waar je als blogger tegen moet kunnen: als je een taboe bespreekt, krijg je een ander soort reacties. Bij positieve en neutrale posts krijg je over het algemeen een paar instemmende reacties, of iemand die zegt ‘ik heb een andere mening maar ik kan jouw mening ook volgen/respecteren’ (of woorden van gelijke strekking). Bij negatieve posts valt iedereen over elkaar heen om te zeggen dat je niet zo negatief moet zijn. Maar bij taboes (bijvoorbeeld over geld of, in mijn geval, iets over autisme wat mensen tegen de haren in strijkt), krijg je een ander soort reacties. Allereerst zijn er reacties van mensen die blij zijn dat je het onderwerp ter sprake brengt/durft te brengen en het met je eens zijn. Dan zijn er mensen die het goed vinden dat je het ter sprake brengt maar er anders over denken. Die twee categorieën zijn prima. Maar er zijn ook mensen die vinden dat je het niet ter sprake mag brengen. Die mensen vallen je aan met drogredenen (de persoonlijke aanval is erg populair, net als het vertekenen van van een standpunt en een onjuist beroep op autoriteit) of proberen zich boven je te stellen (‘tja, dat jij dat nou vindt…’, ‘het zegt iets over jou dat jij hier zo over denkt’ of ‘meningen heb je altijd, ook jouw mening’). Dat zit in een heel naar hoekje, en dan moet je sterk genoeg zijn om op je handen te gaan zitten en je niet uit je tent te laten lokken, want dat is de manier om deze mensen in de kaart te spelen. Je gaat hen niet overtuigen, net zoals zij jou niet gaan overtuigen. Laat ze lekker in hun bubbel, en ga over tot de orde van de dag. Ja, dat is moeilijk, maar uiteindelijk levert dat je meer op. Mentale rust, bijvoorbeeld 😉

En tot slot: welke social media je waarvoor moet gebruiken en wat je waar wel en niet kunt/moet delen. Op Facebook deel ik iedere post, en vaak ook meer dan een keer. Op Pinterest post ik vooral de recensies, de meme-posts en de posts met een getal in de titel. Pinterest is geen plek voor genuanceerde beschouwingen over ingewikkelde onderwerpen, is mijn ervaring. Op Twitter deel ik bijna alles, maar ben ik voorzichtig met mijn Harry Potter-gerelateerde posts (je hebt daar niet genoeg tekens om uit te leggen dat je Harry Potter nog steeds leuk vindt maar dat dat niet wil zeggen dat je Rowling steunt en dat je het tegelijkertijd dubbel vindt dat een auteur die van moord verdacht wordt niet gecanceld wordt en Rowling wel) en posts waar ik heibel bij verwacht (dan zorg ik dat ik thuis ben en de heibel op kan vangen, zeg maar). Op BlueSky ben ik nog een beetje terughoudender, maar ik merk dat daar ook (nog) niet heel veel posts uit tevoorschijn komen. Op LinkedIn deel ik juist weer de posts met een genuanceerde, weloverwogen mening die ik goed kan onderbouwen. Meme-posts zul je daar niet snel zien. Je moet dus echt nadenken over welke vorm van social media je waarvoor inzet.

7 gedachtes over “5 jaar BookSomeTea: dingen die ik graag eerder had willen weten

  1. Naomi zegt:

    Leuk, doe mij maar een deel twee hoor. Ik ben wel benieuwd naar meer. Zet je daar dan ook in dat ze je vooraf wel hadden mogen vertellen hoe verslavend bloggen kan zijn?:)

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.