Recensie: ‘Winterhuis Hotel’ van Ben Gunterson

Het verhaal

Elisabeth is 11 jaar, weeskind en dol op lezen en taalspelletjes. Ze woont bij haar oom en tante, die arm en gierig zijn en het liefste TV kijken. Op de eerste dag van de kerstvakantie staat ze voor een dichte deur. Op de deur hangen een tasje met kleren en een envelop met daarin een briefje:

Wij zijn drie weken met vakantie. Het huis is afgesloten. In deze envelop zit een treinkaartje. Neem de trein naar het Winterhuis Hotel.

Aangezien Elisabeth weinig andere opties heeft, doet ze wat in het briefje staat. Na een lange reis komt ze aan bij het Winterhuis Hotel. Helaas blijkt daar dat ook het vreemde echtpaar uit de bus in Winterhuis Hotel komen verblijven. En hoe komt het dat de vrouw van het stel haar naam kent?

De vakantie begint vrolijk en gezellig: ze ontmoet een jongen van haar leeftijd (Freddy) die ook graag taalspelletjes doet, krijgt lekkere snoepjes (zoetekauwtjes) in het hotel, gaat zwemmen, skieen en sleeën met Freddy. Ook komt ze in de bibliotheek van het hotel, een gigantische ruimte van drie verdiepingen. In de bibliotheek ontdekt Elisabeth een leuk boekje met spelletjes en raadsels. Het hotel blijkt ook vol raadsels te zitten. Wat is dat voor vreemde tekst op het schilderij van de eerste eigenaar van het hotel? Waarom sluipt Norbrecht, de eigenaar van het hotel, midden in de nacht door de bibliotheek? En wat houdt dat vreemde echtpaar verborgen op hun kamer?

Mijn mening

Het verhaal is redelijk origineel, met name in de details. De doelgroep is duidelijk kinderen (vanaf 9 jaar, zou ik zeggen), maar ook voor volwassenen is dit een leuk boek. Met name kinderen die van taal en taalspelletjes houden zullen dit een leuk boek vinden, omdat er veel taalspelletjes in staan. Door de diverse raadsels en puzzels in het boek, is het verhaal ook leuk voor wat oudere kinderen. Dat maakt het een zeer geschikt boek om voor te lezen. De plaatjes zijn donker en wat hoekig, van mij hadden ze iets lichter gemogen. Bij ieder hoofdstuk staat een taalladder, het favoriete spelletje van de hoofdpersoon. Het einde is behoorlijk spannend, wat een risicofactor is voor het ‘niet weg te leggen-virus’: eerst moet het boek uit, dan mag het leven weer verder gaan. Aanrader als vakantie-voorleesboek.

Voor leerkrachten vanaf groep 6 is dit boek ook een aanrader: je kunt er een paar hele leuke taallessen aan verbinden. Woordladders maken (groep 6), anagrammen (groep 7) en het Vigerène-vierkant (groep 8). Ook kun je de leerlingen in groepjes puzzeltochten laten bedenken en oplossen.

Extra

Wil je dit boek graag proberen? De uitgeverij heeft een paar bladzijdes online gezet. Klik hier voor de pdf van deze pagina’s.

5 gedachtes over “Recensie: ‘Winterhuis Hotel’ van Ben Gunterson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.