Friday Five: Zeg eens W!

We gaan weer verder met de lettertag! Vandaag zijn we aangekomen bij de letter W. Dit was een relatief makkelijke letter, en vandaag zet ik vier jeugdboeken en een boek met korte verhalen centraal. Gewoon, om jullie ook weer eens iets anders te bieden dan al die detectives 😉

Het eerste boek is meteen een serie: de Winterhuis Hotel-serie van Ben Gunterson. Dit is een ontzettend leuke serie voor kinderen aan het einde van de basisschool. Er zit een klein beetje fantasy in, maar niet veel. Elizabeth woont bij haar tante en oom, maar als thuiskomt van de laatste schooldag voor de kerstvakantie hangt er een briefje op de deur: ‘Wij zijn op vakantie. Het huis is afgesloten. In de envelop zit een treinkaartje. Neem de trein naar Winterhuis Hotel.’ Aangezien ze niet veel anders kan, doet Elizabeth maar wat er op het briefje staat. Eenmaal in Winterhuis Hotel blijkt dat ze een goede beslissing heeft genomen: iedereen is aardig, er is een gigantische bibliotheek, er is veel lekker eten en vooral heel veel hele speciale snoepjes (Zoetekauwtjes), en er is een leeftijdsgenootje waar ze het hele hotel mee kan verkennen en puzzeltochten mee kan organiseren. Alleen dat echtpaar wat ze in de bus al zag doet een beetje vreemd. En wat verbergen ze in hun boekenkist?

Boek nummer twee is het debuut van Susin Nielsen: Wij zijn allemaal moleculen. In dit eerste boek volg je nog twee mensen (in de boeken hierna kiest Nielsen steeds voor de niet-populaire jongere als hoofdpersoon): de slimme maar sociaal onhandige Stuward en de populaire maar iets minder slimme Ashley. Hun ouders gaan samenwonen, en Stuward en Ashley moeten het dus noodgedwongen met elkaar uit zien te houden. De moeder van Stuward is overleden, de vader van Ashley is vertrokken naar het tuinhuis (dit lijkt een populaire oplossing te zijn in boeken). Stuward en Ashley hebben allebei moeite om zich aan te passen aan de nieuwe situatie, maar uiteindelijk moeten ze met elkaar samenwerken – en ontdekken ze dat de ander best meevalt 😉 Fijn geschreven verhaal over een ingewikkeld onderwerp (samengesteld gezin) zonder belerend toontje of ‘wijze les’.

Het derde boek is Wild van Mel Wallis de Vries. Dit is een heel populaire auteur van thrillerboeken voor jongeren. De boeken volgen vaak ongeveer hetzelfde stramien en draaien bijna allemaal om meiden die op een Havo/VWO/Gymnasium in Amsterdam zitten. Vaak blank, en meestal wonen ze in de duurdere/betere wijken van Amsterdam (en ze gaan dus ook naar de populairdere scholen). In Wild volgen we een groepje vrienden dat na hun eindexamen een reis besluit te maken. Ze kamperen in een natuurgebied en zijn afgesloten van de buitenwereld. Maar als een van hen overlijd, beginnen ze zich af te vragen wat ze allemaal voor elkaar verborgen hebben gehouden. En hoe ver gaan ze om hun geheimen te bewaren?

Nog een boek van Susin Nielsen: Wordnerd. Wordnerd gaat over een jongen, Ambrose, die dol is op scrabbelen. Hij is echter ook bijna vermoord door de grootste pestkop van de school. Ambrose heeft namelijk een vrij ernstige pinda-allergie, en de pestkop heeft pinda’s in Ambrose’s lunch gedaan. De moeder van Ambrose besluit daarom dat Ambrose beter thuis les kan krijgen. Maar Ambrose mist het sociale contact, en doet er alles aan om de strenge regels van zijn moeder te omzeilen. Zo legt hij contact met de zoon van de buren, die in de gevangenis heeft gezeten. En hij schrijft zich in bij de scrabble-club – zonder dat zijn moeder dat weet. Wordnerd is een verhaal over eenzaamheid en het heft in eigen handen nemen, over jezelf zijn en vertrouwen op je eigen intuïtie. Geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar.

En tot slot een boek vol korte verhalen: We zijn hier niet in China van Sylvia Witteman. Ik moet zelf eerlijk zeggen dat ik de boeken van Witteman liever luister dan lees. Dat komt niet in de laatste plaats omdat de voorleesstem van deze boeken erg prettig is, en (naar mijn idee) goed bij de boeken past. Witteman observeert, beschrijft en verwondert zich over mensen in het algemeen en de wereld waarin we leven in het bijzonder. Soms hinten de verhalen naar het nieuws, maar dat is zelden diepgaand en wordt altijd teruggetrokken naar het leven van alledag. Een luchtig boek boek dus, dat zich prima leent om af en toe een stukje uit te lezen of om (zoals in mijn geval) aan te hebben staan tijdens het koken, de was ophangen en andere huishoudelijke klusjes.

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

4 gedachtes over “Friday Five: Zeg eens W!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.