Knusse boeken voor de kerstvakantie

De kerstvakantie is (een soort van, min of meer) begonnen, en het is een nogal roerig jaar geweest. Niet zo gek dus dat we allemaal verlangen naar wat gezelligheid, rust en en afleiding. Daarom heb ik vandaag een lijstje met boeken voor je die allemaal lekker knus zijn, zodat je in ieder geval een fijn boek hebt. Op de wereld om ons heen hebben we weinig tot geen controle, maar de boeken kunnen we net zo knus en gezellig kiezen als we zelf willen!

Boeken met kerst-thema

Wil jij je lekker onderdompelen in de kerstsfeer? Dan zit hier vast een boek voor je tussen!

Kerst met Poirot van Agatha Christie. Je kunt geen blogpost over knusse kerstboeken schrijven en dit boek niet noemen. Want hoewel er tijdens deze kerst letterlijk doden vallen, is het ook echt een cozy crime. Daarnaast is dit boek heel geschikt voor de kerstvakantie, omdat veel mensen dan wat meer tijd hebben om te lezen, en wat meer ruimte in hun hoofd. En aangezien dit de boekenversie van slow tv is, is het wel handig om iets meer geduld te hebben tijdens het lezen. Poirot is mijn op-een-na favoriete speurder van Agatha Christie (Miss Marple is mijn favoriet van haar), en dit boek is echt een typische Agatha Christie. Eigenlijk moet iedere liefhebber van detectives toch op zijn minst een boek van haar gelezen hebben – en daar heb je in de kerstvakantie natuurlijk mooi de tijd voor šŸ˜‰
Dit boek is als ebook beschikbaar bij Online Bibliotheek en Storytel.

De Cock en het lijk in de kerstnacht van A. C. Baantjer. Politiewerk gaat gewoon door, ook als het kerst is. Dat ervaren De Cock en Vledder aan den lijve als er een lijk uit de Herengracht wordt gevist, nota bene in de kerstnacht. Het blijkt een van de moeilijkste zaken uit de carriĆØre van De Cock te worden, maar hij wil de zaak wel zo snel mogelijk afronden in de hoop nog iets aan zijn vrije dagen met de kerst te hebben. Gezellige cozy crime, heel geschikt om op een middagje uit te lezen of te luisteren.
Dit boek is als ebook beschikbaar bij Online Bibliotheek en als luisterboek bij Storytel.

O denneboom van Jacques Vriens. Natuurlijk vergeet ik de kinderen niet! Voor hen heb ik onder andere dit boekje van Jacques Vriens, waarin Wouter en Mieke of Sam en Lieke (afhankelijk van de versie die je hebt) kerst heel bewust meemaken. Wouter/Sam is drie, en vindt de lichtjes mooi en het baby’tje lief. Mieke/Lieke snapt er al iets meer van en leert haar broertje over het kerstverhaal, want dat heeft zij weer op school geleerd. Dit boekje is geschikt om voor te lezen, maar ook om oudere kinderen voor te laten lezen aan de jongere kinderen.

Kerst met de Krijtjes van Oliver Jeffers. Dit is een spin-off van het populaire prentenboekje ‘de krijtjes staken’. Deze keer vieren de krijtjes (en Teun en hun families) kerst. En cadeautjes geven is veel leuker dan cadeautjes krijgen, toch? Daarom maken de krijtjes mooie brieven en kaarten (die je ook echt uit envelopjes kunt halen!) en ze delen zelfs cadeautjes uit… In de enveloppen tref je niet alleen kaartjes aan, maar ook spelletjes! En in het boek zitten niet alleen kaartjes, maar ook uitklappagina’s en zelfs een poster!

Winterhuis Hotel van Ben Gunterson. Als Elizabeth thuis komt voor de kerstvakantie, blijkt dat het huis op slot is. Er hangt een briefje op het hek, waarin haar oom en tante aangeven dat ze weg zijn, en dat Elizabeth de trein naar Winterhuis Hotel moet nemen. Omdat ze geen alternatieven heeft, doet Elizabeth wat er op het briefje staat. En dat blijkt een goede beslissing, want ze heeft de leukste kerstvakantie van haar leven. Samen met Freddie, die Winterhuis Hotel al langer bezoekt in de vakanties, lost ze puzzels op, gaat sleeĆ«n en schaatsen, drinkt warme chocolademelk en eet heel veel lekkere dingen. Ook is er een gigantische bibliotheek, waar Elizabeth naar hartenlust mag rondstruinen. En ze vindt daar een wel heel bijzonder boek…

Kerstmis in het DuincafĆ© van Debbie Johnson. Deel 2 in de DuincafĆ©-serie! Deze keer maken we kennis met de zus van Laura: Becca. Becca heeft altijd een hekel gehad aan kerst, maar dit jaar ontkomt ze er niet aan om het te vieren. Haar zus Laura heeft haar uitgenodigd. Becca verwacht een combinatie van lauwe chocolademelk en flauwe kerstfilms, maar ze weet niet dat het DuincafĆ© een bijzondere plek is. Een plek waar zomaar een kerstwonder zou kunnen gebeuren…

Sneeuw boven New York van Sarah Morgan. Dit is het zesde deel in de ‘Veel liefs uit Manhattan’-serie, maar je kunt de boeken ook los lezen. Het is suikerzoet, maar laten we eerlijk zijn: soms is dat precies wat we willen, zeker met kerst. In dit boek volgen we hondenuitlaatster Harriet en dokter Ethan. Harriet is verlegen, maar daagt zichzelf elke dag uit om iets te doen wat ze eigenlijk niet durft. Ethan had zijn leven keurig op orde, tot er een kleine hond bij kwam die alles op zijn kop zette. Daarom huurt hij Harriet in, om 24 uur per dag voor de hond te zorgen. Hij denkt dat hij daarmee een eenvoudige oplossing te pakken heeft, maar de gevoelens die Harriet bij hem oproept, zijn ontzettend ingewikkeld…

Wil je liever een gewoon boek lezen, maar wel zeker weten dat er een gezellige kerst in zit? Kijk dan eens bij deze blogpost, over boeken met een echt gezellige kerst.

Boeken zonder kerst

Natuurlijk begrijp ik dat er ook mensen zijn die de kerstsfeer liever vermijden, ieder om zijn/haar eigen reden. Daarom heb ik ook een lijstje met knusse boeken zonder kerstsfeer gemaakt.

Winter in de B&B van Kaat de Kock. Hanne is een hele gewone twintiger, tot het moment dat ze te horen krijgt dat ze een ‘vakantiehuisje’ in de Ardennen heeft geĆ«rfd. Dat blijkt geen klein huisje te zijn, maar een gigantische villa met een nog gigantischer tuin. In eerste instantie heeft Hanne geen idee wat ze ermee aan moet, maar dan gaat haar moeder zich ermee bemoeien. Samen met haar moeder maakt ze een Bed & Breakfast van het huis, en probeert ze een nieuw leven op te bouwen in de Ardennen. Maar de lokale bevolking staat niet te springen om Hanne en haar moeder in hun vertrouwde wereldje toe te laten. En dan is er ook nog een heel aantrekkelijke klusjesman…

De Jachtpartij van Lucy Foley. Wel de vakantiesfeer meekrijgen, maar kerst even overslaan? Dat kan met deze detective, die zich afspeelt tussen 28 december en 2 januari. Precies tijdens oud en nieuw dus! Een groep vrienden gaat naar een afgelegen jachthuis in Schotland om daar oud en nieuw te vieren. De groep is in de loop van de jaren nogal uitgebreid, doordat er partners bij zijn gekomen. Een stel heeft zelfs een baby gekregen. Door alle veranderingen staan de verhoudingen op scherp, en niet iedereen en alle relaties zullen dit uitstapje overleven…

De theewinkel vol geluk van Manuela Inusa. Wil je helemaal ontsnappen aan alle kerstperikelen, oud&nieuw-glitterknallen en winterse weersomstandigheden? Dan is dit een geschikt boek voor jou, want het speelt in de zomer. Het is luchtig en gezellig, makkelijk leesvoer en zeer geschikt als je een leesdip hebt. Laurie heeft een theewinkel in Valerie Lane. En net als ze, met wat hulp van haar vriendinnen uit het straatje, de moed bij elkaar heeft geraapt om die leuke theeleverancier mee uit te vragen, komt haar ex opeens opdagen! Hoe gaat Laurie haar ex duidelijk maken dat ze niet meer geĆÆnteresseerd is in hem? En hoe zal Leuke Theeleverancier reageren op Stomme Ex?

Sneeuwman, pak me dan van Carry Slee. Uiteraard vergeet ik ook hier de kinderen niet! In Sneeuwman, pak me dan maken de kleuters Iris en Michiel (tweeling) voor het eerst alle winterfeesten bewust mee. Ja, er zit dus wat kerst in, maar ook oud en nieuw en Driekoningen. Daarnaast gaat het ook over sneeuw, over sneeuwballen gooien, sneeuwpoppen maken en leren schaatsen. Genoeg winterpret dus, ook als je het liever niet over kerst hebt. Net als het boekje van Jacques Vriens is dit erg leuk om voor te lezen aan kleuters.

Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl. Je zou het misschien niet zeggen na de verfilming, maar dit boek speelt niet met kerst, maar in de koude januarimaand. Sjakie is een arm jongetje dat samen met zijn ouders en vier grootouders in een piepklein huisje woont. In de stad waar hij woont staat ook een grote fabriek, de chocoladefabriek van Willy Wonka. Sjakie is dol op chocola, maar hij krijgt maar 1 x per jaar een reep, op zijn verjaardag. Dan looft Willy Wonka gouden toegangstickets uit, voor een bezoek aan de fabriek. Zal Sjakie er, met die ene reep per jaar, een kunnen vinden?

De Moord op Windsor Castle van S. J. Bennet. Nog een boek dat wel lekker knus is, maar niet in de winter speelt. Dit verhaal speelt in de (Engelse) lente. Als er tijdens een ‘dine and sleep’ een moord plaatsvindt, doet het personeel van Windsor Castle er alles aan om de details voor de koningin verborgen te houden. Ze weten niet dat Elizabeth II zo haar eigen manieren heeft om iets dergelijks op te lossen. Als een poppenspeler trekt ze aan de touwtjes, net zolang tot de juiste mensen de dader te pakken hebben.

De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan. Dit boek is een warme knuffel, en dan een die erg naar versgebakken brood ruikt. En bij gebrek aan warme knuffels in het echt, kunnen we heel goed een warme knuffel in boekvorm gebruiken. Na een flinke tegenslag komt Polly terecht op het halfeiland Mount Polbourne, waar ze huurt van de eigenares van de bakkerij. Al snel komt Polly erachter dat de eilandbewoners het brood van de eigenaresse, mevrouw Manse, niet lekker vinden, en zo kan ze een ruilhandeltje opzetten. Polly kan namelijk erg goed brood bakken. Zo goed, dat de eilandbewoners al snel liever haar brood eten dan dat van mevrouw Manse. Na wat gesteggel mag Polly de kleine bakkerij beneden haar appartementje gebruiken om brood te bakken en te verkopen, en het hele eiland loopt uit om haar brood te kopen. Maar er zijn ook niet-eilandbewoners geĆÆnteresseerd in haar brood, en in Polly zelf… En hoewel ze niet op zoek was naar de liefde, kan ze die niet afslaan als het haar zomaar in de schoot geworpen wordt. Of het nou van een man is, of van een lieve, kleine papagaaiduiker…

Welk boek ga jij deze kerstvakantie lezen?

6 gedachtes over “Knusse boeken voor de kerstvakantie

  1. Naomi zegt:

    HĆ©, Kerst met Poirot stond bij mij op de lijst met nog twee opties om als kerstboek te lezen dit jaar voor een boekrecensie. Het werd een andere, maar misschien kan ik deze dan nog echt met Kerst lezen;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.