Friday Five: boeken die in het verleden spelen

Oké, ik zei dat ik niet mee wilde doen, maar het thema van afgelopen week was gewoon te makkelijk. Ik heb zo ontzettend veel boeken gelezen die in het verleden spelen, dat ik het niet kan laten om deze Friday Five (van vrijdag 1 maart) mee te doen. Sterker nog, ik besloot het nog iets uitdagender te maken: boeken die in het verleden geschreven zijn en in de toenmalige tijd spelen, tellen voor mij niet mee.

Het eerste boek is Kruistocht in Spijkerbroek, de bestseller van Thea Beckman. Rudolf (Dolf voor vrienden) komt door een tijdmachine terecht in de 13e eeuw. Hij mist zijn ‘terugreis’, en besluit zich aan te sluiten bij een kinderkruistocht. Met een groep van meer dan 1000 kinderen trekt hij te voet door Europa, naar ‘de zee’, die Nicolas, de door God uitverkoren herdersjongen, als een soort Mozes zal splijten, zodat de kinderen probleemloos door kunnen lopen naar Jeruzalem. De groep staat onder leiding van twee monniken. Dolf vertrouwt de monniken niet, en besluit een deel van de leiding over te nemen. Hij twijfelt ook aan de motieven van de monniken. Hoeveel kinderen zullen ‘de zee’ bereiken? En tegen welke prijs?
Kruistocht in Spijkerbroek is onderdeel van de actie ‘geef een boek cadeau’ en ligt nu voor 2,50 in de boekwinkels.

Boek nummer twee is Een Keukenmeidenroman van Katrynn Stockett. Dit boek speelt in het zuiden van Amerika in de jaren 60 van de vorige eeuw. In Jackson, Mississippi heeft bijna ieder huishouden in de midden- of hogere klasse van de maatschappij een negroïde hulp in de huishouding. Ze koken, voeden de kinderen op, houden het huishouden draaiende. Maar zilver poetsen mogen ze niet, want stel je voor dat de hulp iets jat. Je leest het verhaal van twee hulpen, Aibileen en Minny, hoe het voor hen is om te werken in een dergelijk gezin. Maar je leest ook het verhaal van Skeeter, een jonge blanke vrouw die is grootgebracht door de zwarte hulp en nu vraagtekens stelt bij de manier waarop deze vrouwen behandeld worden. Dat valt niet goed bij haar vriendinnen, met name niet bij Hilly, de queen bee van het vriendinnengroepje. Vooral het besluit van Skeeter om een boek te schrijven vanuit het gezichtspunt van de zwarte hulp stuit op veel bezwaren van Hilly. Skeeter zet door, en gaat Aibileen en Minny interviewen. Dit levert gedoe op met haar vriendinnen, maar ook nieuwe vriendschappen. Het boek was in Amerika behoorlijk controversieel, en is door 60 uitgeverijen afgewezen. Ik vermoed dat dat is geweest omdat veel Amerikanen (nog) niet goed kunnen kijken naar deze periode in hun geschiedenis.

Nummer drie is De Tweeling, van Tessa de Loo. Ik las dit boek ooit voor Nederlands, maar het is me altijd bij gebleven. Net als Een Keukenmeidenroman is dit boek ook een enorme bestseller geweest. In het jaar dat het verscheen werd het bijna maandelijks opnieuw gedrukt, zo snel was het uitverkocht. En doordat het verhaal zowel het Duitse als het Nederlandse oogpunt van de Tweede Wereldoorlog belicht, krijg je een completer beeld van de gevolgen van de oorlog. Het verhaal begint in het interbellum en loopt door tot de jaren ’90. Centraal staan twee zusjes, een tweeling. Na het overlijden van hun ouders worden ze uit elkaar gehaald: Anna, die zwak en vaak ziek is, gaat naar familie in Nederland, en Lotte, die sterk en gezond is, blijft in Duitsland. Anna komt terecht in een rijk gezin en wordt verliefd op een Joodse man. Lotte blijft in Duitsland en wordt verliefd op een Duitse soldaat. De Tweede Wereldoorlog tekent hen beiden. Het boek begint echter tijdens een vakantie in een kuuroord, waar de beide zussen toevallig tegelijkertijd zijn. Lotte herkent Anna, en zoekt contact, maar Anna wil daar niets van weten. Anna ziet in Lotte namelijk De Vijand, Een Duitser. Maar voor Lotte is de oorlog ook niet makkelijk geweest. Zullen de zussen nader tot elkaar komen? Kan Anna Lotte vergeven dat ze Duits is, als ze daarmee zelf ook moet erkennen dat ze Duitse is?

Het vierde boek is Met de Noorderzon van Jennifer Donnelly. Dit is niet haar bekendste boek (De Theeroos is immers veel bekender), maar wel een heel mooi verhaal, en deels gebaseerd op waargebeurde feiten. Daarbij is er veel aandacht voor details, waardoor je een goed inkijkje krijgt in het leven anno 1900 in het noorden van de Verenigde Staten. Mattie werkt in een hotel om geld te verdienen, zodat ze kan studeren. Ze komt uit een arm gezin, en als blijkt dat het thuis niet goed gaat, moet ze de droom van een studie laten varen. Ondertussen komt een van de hotelgasten te overlijden. Vlak voor haar dood heeft ze Mattie een stapel brieven gegeven, met het verzoek de brieven te verbranden. Mattie besluit de brieven eerst te lezen. Ze komt tot een schokkende ontdekking, die haar hele wereld op z’n kop zet…

Het laatste boek is weer een jeugdboek. Zwarte Sneeuw van Simone van der Vlugt. Het verhaal speelt in Limburg, 1845. Door de tegenvallende oogst moeten Emma, haar ouders en haar broertjes en zusjes weg uit het dorp. Ze gaan naar Kerkrade, waar werk is in de kolenmijnen. Emma hoopt dat ze naar school kan, maar het blijkt dat ze in de mijn aan de slag moet. De dagen zijn lang en het werk is zwaar en gevaarlijk. Op een dag is er een inspectie, waarbij ook de zoon van de landeigenaar mee komt. Die dag worden de kinderen diep in de mijn verstopt en de arbeidsomstandigheden beter voorgedaan dan ze zijn. Emma daagt Rudolph, de zoon van de landeigenaar, uit om te zien hoe het er echt in de mijn aan toe gaat. Maar dan stort de mijn in…

4 gedachtes over “Friday Five: boeken die in het verleden spelen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.