Recensies: wat ik doe, en waarom

Nu ik een poosje aan het bloggen ben, is het (denk ik) goed om een keer uit te leggen hoe ik mijn recensies schrijf. En vooral: waarom ik dat zo doe.

De boeken die ik recenseer, zijn boeken die ik zelf lees of gelezen heb. Ik haal deze boeken uit de bibliotheek of uit mijn eigen boekenkast. Ik krijg namelijk (nog) geen recensie-exemplaren toegestuurd, dus ik doe het met wat ik in de bibliotheek of in mijn boekenkast kan vinden.

Veel bloggers beginnen met een lijstje feiten: titel, auteur, ISBN/Nur-codes, uitgeverij, prijs, bla bla bla. Ik vind dat zelf niet prettig lezen, dus ik kies ervoor om dat lijstje achterwege te laten. De prijs van een boek vermeld ik alleen als er een speciale aanbieding is. Dit is deels omdat ik dus vooral boeken uit de bibliotheek recenseer (en de bibliotheekkosten kunnen per bibliotheek verschillen) en deels omdat ik vind dat je een boek niet zou moeten beoordelen op de prijs. Waarom? Omdat ik weet dat de prijs die jij betaalt voor dat boek niet in verhouding staat tot het werk dat de auteur erin heeft gestopt. Je krijgt het boek voor een schijntje mee (tenzij het om een mega-bestseller gaat, dan levert het werk wel iets op). En als het boek je echt interesseert, lees je het sowieso wel. Dan koop je het, je leent het uit de bieb of je vraagt het cadeau voor je verjaardag of een feestdag.

Ik benoem in een recensie de twee dingen die ik belangrijk vind in een recensie: het verhaal en wat mijn mening is over het boek. Aangezien ik op dit moment alleen nog boeken recenseer die ik zelf uitkies, ben ik doorgaans enthousiast over het boek. En dus wil ik jou overtuigen dat dit een boek is wat je echt echt echt moet lezen. Dat doe ik door zo min mogelijk spoilers te plaatsen, en door je tegelijkertijd nieuwsgierig te maken naar dit boek. Dat doe ik dus onder het kopje ‘het verhaal’. In het stukje onder ‘mijn mening’ geef ik aan wat ik van het boek vind. Ik heb de bijzondere gave om in (bijna) ieder boek wel iets positiefs te zien, maar ik benoem ook wat ik niet goed vind aan een boek. Ik ben altijd eerlijk in mijn recensies.

Ook gebruik ik geen sterren- of puntensysteem, juist omdat ik in bijna ieder boek wel iets positiefs zie. Daarnaast kan ik een boek wel vijf sterren waard vinden, bijvoorbeeld omdat het heel dik is en veel details heeft. Een ander kan het boek om die reden juist maar twee sterren waard vinden. Een sterrensysteem zegt dus niet zo heel veel, in mijn optiek. Ik kan veel beter uitleggen waarom ik een boek goed of slecht vond, zodat jij voor jezelf kunt bepalen of je het boek wil lezen (of niet).

Aan het einde van een recensie geef ik graag een link naar een preview van het boek. Dit omdat ik uit ervaring weet dat de stijl en het lettertype enorm uit kunnen maken voor je leesplezier. Daarnaast wil ik je graag zelf de kans geven om te ontdekken of dit boek iets voor jou is. Dat doe ik door mijn mening te geven en je dan de kans te geven om een heel klein stukje van het boek te ‘proeven’. Ik ben de diverse uitgeverijen dan ook erg dankbaar dat ze deze previews online zetten. Ik gebruik altijd een (voor zover ik het kan controleren) legale preview.

4 gedachtes over “Recensies: wat ik doe, en waarom

  1. Naomi zegt:

    Leuk om te lezen. Mijn recensies bestaan uit dezelfde twee kopjes. En ik vind feitjes over het boek ook niet het leukst om te lezen, maar soms wél handig, dus daarom vind je dat bij mij onderaan het artikel ;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.