Binge-lezen

Soms heb je zin om een boek of een serie in een dag (of zo snel mogelijk) uit te lezen. Of er komt een boek(enserie) op je pad, zo ontzettend goed/spannend, dat je niet meer kunt stoppen met lezen. Net zoals mensen series binge-watchen, kun je dus ook boeken(series) binge-lezen. Maar waar moet een goed binge-boek nou aan voldoen? En wat zijn de meest ideale omstandigheden om boeken te gaan bingen?

Het binge-boek

Laten we beginnen met het juiste binge-boek. Dat moet aan een paar dingen voldoen. Ten eerste moet het een pakkend verhaal zijn, een verhaal wat je trekt en wat je uit wil lezen. Het moet een klein beetje verslavend zijn, zodat je het niet weg wíl leggen. Voor de een is dat een liefdesverhaal, voor de ander een detective, een fantasyboek of een historische. Vaak is je binge-boek wel binnen een genre wat je al kent, of van een auteur waar je al eens eerder iets van gelezen hebt. Het binget gewoon net iets makkelijker als je het ‘stramien’ van het boek al kent, omdat je hoofd dan minder nieuwe informatie moet verwerken. Dat maakt dat je makkelijker en sneller door kan lezen.

Wat daarnaast van belang is bij het binge-boek, is dat het een boek is wat makkelijk leest. Hierbij speelt het lettertype en de vormgeving mee: duidelijke letters zorgen ervoor dat je makkelijker door kunt lezen, afbeeldingen kunnen het lezen van de tekst vertragen en voor een stop-moment in het lezen zorgen (niet handig als je door wil lezen, want dat verbreekt je concentratie). Ook het formaat van het boek en zelfs de kleur van het papier spelen een rol: een te groot boek ligt niet lekker in de hand, een te klein boek leest niet prettig. Een boek met te wit papier zorgt ervoor dat het vermoeiend is om het te lezen en dat je het boek niet goed in de zon kunt lezen. Daarom kiezen veel uitgeverijen voor boeken met net-niet-wit papier.

En tot slot moet het een goed verhaal zijn, het moet je intrigeren, het moet spannend zijn en er moet wat te raden overblijven. Is het boek te voorspelbaar, dan lees je het zoals je de zoveelste herhaling van een sitcom kijkt: verstand op nul. Uiteraard is dat soms heerlijk, maar je hebt dan geen prikkel om door te lezen. En juist die doorlees-prikkel, dat waardoor je wil weten hoe het afloopt, dat maakt dat je gaat bingen.

Binge-modus aan

Goed, we weten dus wat voor boek je moet hebben voor een goede binge-sessie. Maar hoe zet je nou je binge-lees-modus aan? Daarvoor zijn een aantal dingen van belang. Allereerst moet je een goede sfeer hebben. Het binget gewoon lekkerder als alles en iedereen daarvoor in de in de stemming is. Dus telefoon/tablet weg, tv uit en zorg voor goed licht en een prettige plek om te zitten/liggen.

Daarnaast is het van belang dat je zelf ook in de stemming bent om een boek te gaan bingen. Als jij met je hoofd nog bezig bent met de afwas die nog gedaan moet worden, dat gesprek dat je volgende week op je werk hebt of dat ene telefoontje waar je al weken tegenaan loopt te hikken, dan leest dat echt een stuk minder lekker. Dus doe de afwas en zet je gedachten over dat gesprek of telefoontje op papier, zodat je boek de ruimte krijgt die het verdient.

En tot slot is het wel handig om een boek te kiezen wat bij je stemming past. Als je last hebt van angst en stress is een ‘hak elkaar de pan in’-thriller misschien niet de slimste keuze, en als je liefdesverdriet hebt is een romantisch verhaal geen afleiding maar een kwelling. Kies dus iets uit wat bij je huidige mentale toestand past, want anders is je binge-sessie gedoemd om te mislukken.

En tot slot: is binge-lezen een probleem?

Nee. In tegenstelling tot binge-eten of binge-watchen, is binge-lezen of binge-reading niet een probleem. Natuurlijk is het verstandig om tussendoor een beetje te bewegen (ik suggereer hiervoor de tochtjes naar de keuken en het toilet) en moet je niet vergeten te eten en te drinken (daarvoor zijn dus die tochtjes naar de keuken). Maar omdat je bij lezen je hersenen flink gebruikt, is binge-lezen iets anders dan gedachteloos consumeren. Het is eerder een lange wandeling of het lopen van een marathon. Zolang je goed voor jezelf blijft zorgen en het niet iedere dag doet, kan binge-lezen relatief weinig kwaad.

Doe jij wel eens aan binge-lezen? Wat was jouw beste fijnste binge-lees-moment? Deel het in de reacties hieronder!

14 gedachtes over “Binge-lezen

  1. Naomi zegt:

    Bij mij is de laatste keer binge-lezen (helaas) best lang geleden. Ik denk dat het in de zomer wel weer komt, want bij warm weer zit ik het liefst met een boek op de bank (je weet wel, écht bloedheet, te heet om buiten te zijn, dat soort warm weer).

    Like

  2. lezendstreepje zegt:

    Fantasy vind ik heerlijk om te binge-lezen, maar de laatste keer dat ik écht door heb kunnen lezen is ook al best lang geleden, dat was geloof ik met de Temeraire serie van Naomi Novik. Zomerdagen waarop de kinderen een paar uur weg zijn (kampje of bij vriendjes) zijn daar het best voor… of avonden waarop ik direct kan beginnen lezen als ze op bed liggen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.