Hoe vind je nieuwe boeken?

Je kent het wel. Je hebt ‘alle leuke boeken’ al een keer gelezen. En herlezen. Of je hebt wel zin in een nieuw boek, maar van je favoriete auteur is niets nieuws beschikbaar. Of je weet gewoon niet hoe je aan een leuk nieuw boek kunt komen, want die paar keer dat je dat probeerde, draaide het uit op een compleet fiasco. Geen nood. Ik help je, en geef je mijn tips om leuke nieuwe boeken te vinden.

Ten eerste: neem de tijd voor je zoektocht. Plan een ruime hoeveelheid tijd om rond te dwalen in de boekhandel of de bibliotheek. Zelf ga ik het liefste naar de bibliotheek als ik op zoek ben naar nieuwe boeken. Dit om de doodsimpele reden dat ze daar ook oudere boeken hebben. Soms kan boek dat vorig jaar of twee jaar geleden is verschenen het perfecte nieuwe boek voor jou zijn. Veel boekhandels hebben het dan al niet meer in de kast liggen, terwijl de bibliotheek het dan nog wel heeft. Daarbij loop je bij de bieb minder schade op als het boek je toch niet bevalt.

Het is niet alleen belangrijk om de tijd te nemen voor je zoektocht, maar het is ook belangrijk om te bedenken wat voor soort boek bij je stemming past. Als ik een drukke periode heb (gehad), kies ik graag voor makkelijke boeken. Dat zijn ook de momenten dat ik graag in mijn vertrouwde genres blijf, en dan zoek ik dus binnen die vertrouwde genres naar iets nieuws. Ben ik echter uitgerust en loopt mijn leven op rolletjes, dan probeer ik ook graag nieuwe genres uit. Ben ik emotioneel wat wiebelig (vaak tegelijkertijd met een enorme behoefte aan chocola 😉 ), dan kies ik eerder voor boeken waarin er niet al te veel emoties komen kijken. Kortom: bedenk wat voor soort boek bij jouw huidige stemming zou passen.

Goed, je hebt dus een flinke hoeveelheid tijd gereserveerd en je hebt bedacht wat voor boek bij je stemming past. En nu? Nu komt het echte zoeken. Ga dwalen door de boekhandel of de bibliotheek. Loop langs de kasten, bekijk de titels. In de bibliotheek hebben ze vaak ook thema-tafels, waar boeken met een bepaald thema bij elkaar liggen. Deze thema’s wisselen, dus het kan de moeite waard zijn om daar eens te kijken. Trap niet in de valkuil om te denken ‘o, die kast/die tafel, daar ligt niets voor mij’ of ‘dat thema vind ik niets’. Ga er gewoon eens kijken, wie weet valt het mee.

Als het dan nog niet lukt om iets te vinden, kijk dan eens bij je favoriete genre, maar dan bij een andere leeftijdscategorie. Lees je meestal YA-boeken? Kijk dan eens bij de boeken voor volwassenen. Vaak staan daar ook de nodige boeken tussen met dezelfde thema’s als bij Young Adult. Hou je van fantasy? Zoek dan bij de fantasy-afdeling van een andere leeftijdscategorie dan wat je normaal leest. Detectives? Zelfde verhaal. Probeer het eens. Wat kan er nou helemaal misgaan?

Een andere tip is om een keer samen met iemand naar de boekhandel of bibliotheek te gaan. Geef elkaar boekentips, en beloof dat je elkaars boek zult lezen. Dit kun je met een vriend of vriendin doen, met je verkering, maar ook met je broer/zus of met een van je ouders. Je kunt dit zelfs samen met je opa of oma doen. Op die manier heb je qualitytime en (hopelijk) leuke nieuwe boeken.

En stel nou dat je voor al deze dingen geen tijd of geen energie hebt, wat dan? Dan zijn er twee opties. De eerste optie is om je zoektocht online te starten, bijvoorbeeld door het lezen van recensies, blogs en het zoeken op de site van de bibliotheek en de (online) boekhandel. Reserveer of bestel de boeken, en laat ze dan naar jouw huis of de dichtstbijzijnde dependance van de bibliotheek komen. De tweede optie is er een waar je misschien wat moed voor nodig hebt: vraag iemand om met jouw pasje naar de bibliotheek te gaan (of geef diegene geld mee voor de boekhandel). Zeg dat je graag verrast wil worden, en wacht af waar de ander mee aan komt zetten. Ook een optie is om jezelf een boekenbox cadeau te doen. Dat is een pakketje waarbij je, binnen een genre van jouw keuze, een of twee boeken en wat leuke hebbedingetjes toegestuurd krijgt. Dit is ook leuk om iemand die ‘vast’ zit qua boeken eens cadeau te doen.

Wat is jouw beste tip om nieuwe boeken te vinden?

6 gedachtes over “Hoe vind je nieuwe boeken?

 1. Naomi zegt:

  Bij mij is het probleem meer dat ik veel te veel boeken nog wil lezen. Ik lees vaak boeken waar ik online een recensie van heb gezien. En, ook heel gevaarlijk, de bibliotheek stuurt regelmatig een mail met nieuwe aanwinsten. Dan heb ik gelijk weer een héleboel inspiratie.

  Like

 2. Mevrouw Marloes zegt:

  Mijn boekenlijstje vul ik eigenlijk aan door boekenblogs te lezen en zelf op mijn blog om boekentips te vragen. Ook spot ik vaak boeken bij mensen op Instagram. Momenteel is mijn lijstje zo lang, dat ik wel even zoet ben met boeken lenen bij de bieb.

  Liefs,
  Marloes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.