Boek-gerelateerde projecten voor als het huismus-weer is

Het is herfst. Het is kouder, natter en het is een stuk vroeger donker. Vaak is er in de herfst meer tijd en ruimte voor gezellige dingen in en om het huis. Maar ik kan me voorstellen dat je een keer door alle gezelligheid heen bent, terwijl het wel prima huismus-weer is. Daarom heb ik vandaag een blogpost vol met boek-gerelateerde dingen die je kunt doen als het huismus-weer is.

Richt je boekenkast (opnieuw) in

Je boekenkast (opnieuw) inrichten is een prima activiteit voor als het huismus-weer is. Zet een luisterboek aan, maak een sopje en haal alle boeken uit de kast. Dit kun je plank voor plank doen (als je de indeling ongeveer gelijk wil houden) maar ook met alle boeken tegelijk (als je ook de indeling helemaal om wil gooien). Maak de planken schoon en laat ook alle boeken even door je handen gaan: staan ze nog op de goede plek? Wil je ze nog houden? Als ze weg mogen, ga je ze dan weggeven, verkopen of aan een goed doel doneren? Zet daarna alle boeken die mogen blijven netjes weer in de kast. Kun je meteen zien of je ruimte hebt om nieuwe boeken te gaan kopen 😉

Leer iets nieuws

Naast fictie is er ook een enorme hoeveelheid non-fictie. Je kunt geen onderwerp verzinnen of er is wel eens een boek over geschreven. Daarnaast is iets nieuws leren ook heel goed voor je hersenen en je mentale welzijn. Je hersenen blijven namelijk actief (goed tegen Alzheimer en andere vormen van dementie) en je krijgt nieuwe input. Er zijn heel veel leuke non-fictie boeken. Kies dus een onderwerp waar je wel wat meer over zou willen weten en ga op zoek naar een passend boek. Wees niet bang om bij de kinderboeken te kijken, daar staan namelijk vaak de leukste boeken. Een paar tips van mij: De Zweetvoetenman van Annet Huizing (over het Nederlandse rechtssysteem), Van 0 tot Nu van Thom Roep (stripboeken over de Vaderlandse geschiedenis), de Waanzinnig om te Weten-serie (non-fictie stripachtige boeken over allerlei onderwerpen) en Word Crime van John Olsson (een Engelstalig boek met allemaal korte hoofdstukjes die allemaal een andere casus uit de forensische taalkunde behandelen).

Doe onderzoek naar een bepaald onderwerp

Als je eenmaal een leuk onderwerp hebt gevonden waar je meer over wil leren, kun je meer boeken in huis halen over dat onderwerp. Door zelfstudie kun je enorm veel leren. Let hierbij wel op dat je boeken een goede bronverwijzing hebben, zodat je a) zeker weet dat iemand niet iets uit z’n duim zuigt en b) je naar aanleiding van dat boek weer verder op onderzoek kunt gaan. Vaak zijn de ‘voor dummies’-boeken een goed startpunt, en anders kun je zoeken naar de boekenlijst van de studie waar jouw onderwerp onder valt. Let erop dat je de boekenlijst voor de eerstejaars raadpleegt, tenzij je echt al goed ingevoerd bent in zowel het onderwerp als in wetenschappelijke (vak)termen. Je kunt je onderwerp net zo ver uitpluizen als jij wil.
Tip: kies niet een te actueel onderwerp, daarbij is vaak nog niet duidelijk wat relevante informatie is en wat niet.

Begin met een nieuwe hobby

Er zijn ook enorm veel hobbyboeken te vinden! Zowel bij de (online) boekhandel als bij de bibliotheek. Uiteraard zijn er kookboeken en bakboeken, maar je kunt ook kiezen voor handwerken (breien, haken, quilten, borduren, macrameeën, verzin het maar en er is een boek(je) over), of iets anders creatiefs. Leer bijvoorbeeld tekentechnieken of handletteren, ga los met het maken van sierraden, of ga lekker kleuren in een kleurboek. Ook hierbij kun je een luisterboek op de achtergrond aanzetten voor de gezelligheid.

Ben jij meer een podiumbeest en sta je graag in de schijnwerpers? Leer dan goochelen of oefen een monoloog of dialoog uit een toneelstuk. Ook hiervoor kun je boeken vinden, zowel in de bibliotheek als online.

Verdiep je in een nieuw (sub)genre

Liever ‘gewoon lekker lezen’, maar weet je even niet meer wat? Probeer dan eens een nieuw genre boeken of een nieuw subgenre. De meeste grotere genres kennen wel een aantal subgenres, en daar valt vaak nog best wat in te verkennen. Ook zijn er genres die een beetje tegen elkaar aanschuren, of boeken binnen die genres die dat doen (zogenaamde cross-over-boeken). Zowel bij detectives/thrillers als bij de fantasy zijn er heel veel subgenres, en boeken voor zowel jong als oud. Probeer dus eens een ander subgenre, wie weet vind je een nieuwe favoriet.

Uiteraard kun je ook een totaal ander genre kiezen. Een romantisch verhaal, een historische roman of juist een contemporary boek. Door een totaal ander boek uit te kiezen, kun je nieuwe favorieten ontdekken! (Of je komt erachter waarom je dat genre niets vindt dat kan ook. Maar hé, dan heb je het wel geprobeerd!)

Bouw het ultieme leesfort en hou een leesmarathon

En last but not least: bouw het ultieme leesfort en hou een leesmarathon. Voor het leesfort heb je nodig: lakens of dekens, touw, wasknijpers, kussens/matras en een lampje of een snoer van (kerst)lampjes. Bouw met behulp van een paar stoelen, het touw, lakens/dekens en de wasknijpers een hut/fort. Richt het fort in met de kussens en/of matras en het lampje/de lampjes. Pak nu je stapel boeken, wat te drinken en wat lekkers en kruip in je fort om daar lekker ongestoord te gaan lezen. Kom alleen uit je fort voor sanitaire stops, (lekker) eten en drinken en eventueel om te gaan slapen (al kun je vast ook heel goed in je fort ‘slapen’ 😉 ).

Voor de leesmarathon kun je kiezen uit verschillende opties. Er is een vrij algemene leesmarathon van Hebban, waarbij je zelf kiest wat en hoeveel je leest en alleen de data vast staan. Er zijn ook een aantal readathons voor oktober, maar die hebben vaak een eng thema (vanwege Halloween). Daarom zou ik adviseren om ofwel met de leesmarathon van Hebban mee te doen, ofwel je eigen leesmarathon te organiseren. Dat laatste kun je net zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil: neem jezelf voor om minimaal 1 boek uit te lezen voor het einde van de maand (of het jaar, voor mijn part), of verzin thema’s, opdrachten, puntensystemen en uitdagingen voor jezelf of elkaar. Je kunt dit alleen doen, samen met je partner, met het hele gezin of zelfs met al je vrienden en familie. Daag je oma uit om jouw favoriete boek te lezen, en lees ook haar favoriete boek. Wissel met je neef boekentips uit over genres die de ander nog niet kent, en spreek af allebei minimaal 1 boek uit dat genre te lezen. Maak een boekenloodjespot en lees alleen maar boeken die op die loodjes staan, of ga op blind date met een boek. Maar het belangrijkste: maak er iets leuks van!

Veel boeken- en leesplezier!

12 gedachtes over “Boek-gerelateerde projecten voor als het huismus-weer is

  1. Naomi zegt:

    Top, dit! Ik ga gelijk aan de slag met de laatste optie. Schreef net al in mijn planner bij elke dag een uur lezen en je blog motiveert me om het ook écht te gaan doen (in plaats van vijf minuten lezen, door m’n telefoon scrollen, vijf minuten lezen, telefoon… weet je wel;)). Ben benieuwd!

    Like

  2. johanna zegt:

    Boekenkast opruimen en vooral een nieuwe erbij, is een goed plan. En verder heb ik geen tijd over voor nieuwe dingen. Ook met winter of corona-lockdown heb ik nog meer als genoeg on-affe-projecten. Dus bedankt voor je tips, en vermaak je.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.