Friday Five: LHBTQA+ boeken

Friday Five is een tag van Joost van NerdyGeekyFanboy. Iedere vrijdag staat er een thema centraal. Binnen dat thema selecteer je 5 boeken, die je op jouw blog in de spotlight zet. Joost kiest de thema’s niet in z’n eentje, wij mede-FF’ers mogen ook thema’s aandragen. En deze week is het thema door mij bedacht! LHBTQA+ boeken, oftewel ‘regenboog-boeken’. Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht komt voor alle vormen van diversiteit, en dit is er een van. Daarnaast weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om een voorbeeld/held te hebben als jij van het standaard-plaatje afwijkt, en personages uit boeken kunnen je dat geven. En in tijden van Nashville-verklaringen is tegenwicht erg belangrijk. Liefde is liefde, en zolang twee mensen er allebei mee instemmen, kunnen we alleen maar blij zijn dat er meer liefde is in deze wereld.

Goed, vijf boeken waarin lesbisch/homoseksueel/biseskueel/transseksueel/queer/aseksueel zijn een belangrijke rol speelt. Lees mee met mijn Friday Five!

Bron: pixaby

Het eerste boek, of eigenlijk de eerste trilogie, is een YA-verhaal nog voor dat die hip waren. Een Groene Bloem van Floortje Zwigtman. Deze trilogie bestaat uit drie delen, Schijnbewegingen, Tegenspel en Spiegeljongen. In deze boeken is de hoofdpersoon, Adrian Mayfield, homoseksueel. Dat is best een probleem, want hij woont in Londen in 1895. Seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht was nog verboden en strafbaar (sodomie werd dat genoemd) en homoseksualiteit werd gezien als een ziekte of psychische stoornis. Adrian loopt dus door zijn geaardheid een enorm risico, maar hij kan zijn gevoelens niet tegenhouden. Hij komt terecht in de kringen van Oscar Wilde, waar hij kennis maakt met literatuur en kunst. Maar als al zijn rijke vrienden in de zomer naar hun buitenhuizen gaan, moet Adrian zien te overleven. Hij verhuurt zichzelf als jongenshoer, en komt daardoor in aanraking met behoorlijk schimmige figuren. Als hij na de zomer smoorverliefd wordt op Vincent Farley en de liefde wederzijds blijkt, lijkt alles goed te komen. Maar in deel twee blijkt dat dat niet het geval is: het proces tegen Oscar Wilde gaat van start, en de geheimen van de Purperen Hofhouding, zoals de vriendengroep eromheen zich noemt, dreigen openbaar te worden. Adrian is hierin een bijzondere toeschouwer, want hij heeft inmiddels een baantje bij de krant, als verslaggever. Hij krijgt de opdracht om verslag te doen van het proces tegen Wilde, en moet met lede ogen aanzien hoe wat hij als liefde beschouwd als misdaad wordt bestempeld. In het derde deel komt het volledige rouwproces tot uiting, en Adrian komt in een behoorlijk (zelf)destructieve fase terecht. Aan de ene kant twijfelt hij aan alles wat hij zeker weet, aan de andere kant wordt hij meegesleurd door zijn eigen gevoelens en verlangens. Hij moet in het reine komen met zichzelf, met wie en wat hij is: een homoseksueel, in een tijd dat dat wordt gezien als ziek en strafbaar. Een goed coming-of-age-verhaal, dat zeker meer aandacht verdient.

Het tweede boek wat ik wil noemen is een relatief oud boek over dit onderwerp, en ik denk een van de eerste boeken die ik las waarin transseksualiteit een rol speelt. Dwaalsporen van Jacques Brooijmans gaat over twee jongens, Joost en Daniël, die in een gezinsvervangend tehuis wonen. Ze vertellen elkaar alles. Joost valt op jongens en Daniel worstelt met het ‘jongen-zijn’. Het verhaal werkt met wisselingen tussen heden en verleden. Aan het begin is duidelijk dat Daniël weg is. Samen met Mira, een goede vriendin van de beide jongens, probeert Joost te reconstrueren wat er gebeurd is.

Omdat ik het ook belangrijk vind dat jonge kinderen kennis kunnen maken met dit onderwerp, wil ik graag Wie is Kik van Harriet Bergsma hier even noemen. Dit is een prentenboek over een transgender kikkertje. Zeer geschikt om voor te lezen in de klas, zeker als je een leerling hebt die transgender is. Het verhaal gaat over een kikkertje dat er, dankzij een sprookje, achter komt dat het transgender is. Kik doorloopt alle fases die horen bij het proces van ‘worden wie je bent’, en ervaart uiteindelijk dat liefde de sleutel is op weg naar acceptatie van zichzelf.

Nog een boek over transgender zijn, en het eerste boek wat me te binnen schoot toen ik dit thema bedacht: Jongensdroom van Lorna Minkman. Het verhaal gaat over David. Hij verhuist midden in het schooljaar, en komt in een nieuwe klas. Hij vind een bijbaantje, gaat naar de sportschool, krijgt vrienden en wordt verliefd. Tot zo ver een hele normale puber dus. Maar hoe zullen zijn vrienden reageren als ze het grote geheim van David zullen ontdekken, namelijk dat hij geboren is als Sanne en nog steeds het lichaam van een meisje heeft? In het boek is aandacht voor zowel de praktische als de emotionele dilemma’s waar jongeren in transitie tegenaan (kunnen) lopen. Als je ‘Hij is een Zij’ een leuk programma vindt, is dit een boek voor jou.

Trailer van de verfilming van Simon vs De verwachtingen van de wereld

En we eindigen met die twee boeken waarvan ik verwacht dat bijna iedere blogger die meedoet aan deze Friday Five ze op het lijstje heeft staan: Love, Simon en De eigenzinnigheden van Leah Burke van Becky Albertalli. In Love, Simon (ook wel bekent als Simon vs. De verwachtingen van de wereld) gaat het verhaal over Simon. Simon is een doodnormale scholier in de VS. Hij haalt redelijke cijfers, doet mee met het schooltoneel, heeft wat vrienden en hij heeft een groot geheim: niemand weet dat hij op jongens valt. Simon is ook verliefd, op Blue. Hij kent Blue via internet, ze mailen met elkaar. Maar ze hebben elkaar nog nooit in het echt ontmoet. Wie is Blue? En is Blue in het dagelijks leven net zo leuk als in zijn mails? In De eigenzinnigheden van Leah Burke volgen we een van de vrienden van Simon, Leah. Zij is, net als Simon, een hele normale tiener: ze is bezig met het afscheid van haar middelbare school en bereid zich voor op de universiteit. Leah is open over haar biseksualiteit, maar op het moment dat ze verliefd wordt, blijkt het toch behoorlijk ingewikkeld. Want ze gelooft niet dat die ander ook verliefd is, of zelfs maar verliefd kan zijn op haar. Dit verhaal vertelt ook zijdelings hoe het verder gaat met Simon, dus het is eigenlijk het leukste als je eerst het verhaal van Simon en dan pas het verhaal van Leah leest. Deze boeken lezen lekker weg, ze zijn grappig en romantisch, maar op een nuchtere manier. Echt een aanrader voor wie nog een boek zoekt om te lezen in de zomer.

En dit was mijn invulling van de door mij bedachte Friday Five! Zoals je kunt zien heb ik meer dan vijf boeken genoemd, maar dat is vast niet erg 😉
Wil je meer boeken lezen rondom dit thema? Kijk dan eens bij Laurie, Joany of Joost!

5 gedachtes over “Friday Five: LHBTQA+ boeken

  1. Naomi zegt:

    Leuk dat jij het thema hebt bedacht deze keer. Misschien vind je ‘Wat het hart verwoest’ van John Boyne ook wel mooi. Ik vond het zelf tegenvallen, maar het past wél binnen dit thema, dus wie weet…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.