Waar blijft mijn boek???

Als je een fanatiek gebruiker van de bibliotheek bent, zoals ik, dan ken je vast deze vraag wel: ‘waar blijft mijn boek?’. Je hebt een boek gereserveerd dat je graag wil lezen, maar het duurt eeuwen voordat het bij jou terecht komt. Gelukkig heeft de bibliotheek tegenwoordig wat instellingen veranderd, waardoor je kunt uitrekenen wanneer dat boek nou eindelijk komt. Hieronder leg ik uit hoe je dat doet.

Allereerst is het goed om op de hoogte te zijn van de spelregels. Zo kent mijn bibliotheek de spelregel dat de stad niet zomaar uit de provincie mag lenen, omdat de provincie anders leeggehaald wordt door de stad. Stad mag alleen uit de provincie lenen als het materiaal niet in de stad beschikbaar is. Zoek dus even uit of jouw bibliotheek ook dit soort spelregels heeft.

Dan is het goed om je hulpmiddelen te kennen. In de app BiebWise kun je tegenwoordig zien hoeveelste reservering jij bent voor dat materiaal. Dit kun je op twee momenten bekijken: zodra je een materiaal reserveert, en als je in je lijst met gereserveerde boeken op het tandwieltje te tikken. Je krijgt dan een schermpje te zien waarin vermeld staat hoeveelste jij bent.

Goed, dus je kent de spelregels en je weet hoeveelste in de rij der reserveringen jij bent. Dan komt het rekenwerk: je deelt jouw plek op de reserveringslijst door het aantal exemplaren dat de bieb voor jouw stad/regio beschikbaar heeft. Daar komt een getal uit. Dat getal is het aantal ‘uitleningen’ die jij moet afwachten voor je aan de beurt bent. Een uitlening is meestal een week of 3. Vaak moet je ook nog een week voor het transport rekenen. Per uitlening moet je dus 4 weken tellen. Als je dus het aantal uitleningen keer 4 doet, weet je hoeveel weken jij nog moet wachten op het materiaal dat jij gereserveerd hebt.

Dit is misschien wat abstract, dus ik zal er een rekenvoorbeeld bij geven. Stel, ik wil het eerste deel van De Zeven Zussen lenen. Mijn bibliotheek heeft 18 exemplaren beschikbaar voor mijn stad en ik ben nummer 93 op de lijst met reserveringen. 93 : 18 = 5,167. Er zijn dus 5-6 uitleningen voordat ik aan de beurt ben. Voor de zekerheid ga ik even uit van 6. 6 uitleningen x 4 weken tijd is 24 weken. Ik moet dan dus nog 24 weken, oftewel zo’n 3,5 maand wachten op mijn boek.

Belangrijk om in de gaten te houden: in dit rekenvoorbeeld heb ik geen rekening gehouden met langere leentijden omdat het zomer is of met verschuivende inleverdata vanwege de feestdagen. Dan zul je waarschijnlijk nog langer moeten wachten…

11 gedachtes over “Waar blijft mijn boek???

  1. Naomi zegt:

    Nogal een ‘probleem’ dit inderdaad bij mij. Ik wil vaak nieuwe boeken lezen, maar daar zijn er dan nog maar een paar van gekocht en bovendien lijkt iedereen die te willen lezen. Vier maanden wachten op een boek is niet vreemd en ik vind het eigenlijk prima. Helaas kan ik in de rij met reserveringen bij het tandwieltje niet zien als hoeveelste ik aan de beurt ben, maar misschien moet ik m’n app dan eerst weer eens updaten. Ik kan alleen m’n reservering aanpassen en ik heb wel geleerd dat je dat niet moet doen, want dan kom je gewoon weer onderaan de lijst te staan…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.