Friday Five: hervertellingen van Sprookjes

Het thema van de Friday Five van deze week is ‘hervertellingen van sprookjes’. Vijf boeken die een sprookje opnieuw vertellen, of op een nieuwe manier uitvinden. Friday Five is een tag van Joost van NerdyGeekyFanboy. Iedere vrijdag staat er een ander thema of een andere kleur centraal.

Deze week: hervertellingen van sprookjes. Ik ben ontzettend benieuwd wat de andere Friday Five’ers ervan gemaakt hebben, want ik vond dit een lastige opdracht (net als de Friday Five over boeken die zich afspelen in verre oorden). Maar uiteindelijk is het me gelukt, al moest ik een klein beetje smokkelen!

Als eerste: de Lunar Chornicles van Marissa Meyer. In deze boeken worden diverse sprookjes opnieuw verteld. In het eerste deel volgen we Cinder. Cinder woont bij haar tante en de twee dochters van haar tante. Ze is een cyborg en werkt als technicus op de markt. Daar komt de zoon van het keizerrijk langs, met de vraag of Cinder zijn androïde kan maken. Cinder is op dat moment druk bezig met haar te kleine cyborg-voet. Gaat er al een belletje rinkelen? Juist, Assepoester. In het tweede deel heeft Scarlet de hoofdrol. Scarlet draagt altijd een rode hoodie met capuchon, woont bij haar oma en gaat een niet-geheel-vrijwillige samenwerking aan met Wolf, een vechtersbaas. Je raad het al: Roodkapje. De serie gaat nog een tijdje door, maar ik lees dit soort voorspelbare boeken alleen als ik heel erg moe ben. Niet nu dus 😉 Maar wie zin heeft in een voorspelbare en eenvoudige serie, dit is een aanrader.

Boeken van Once Upon a Time. Sommige mensen zullen deze serie wel kennen, van Netflix of van TV. De boeken, geschreven door verschillende auteurs, werken met dezelfde personages en elementen als de serie. Diverse sprookjesfiguren zitten door een vloek van de Boze Stiefmoeder van Sneeuwwitje vast in een klein plaatsje, genaamd Storybrook. Niemand kan het plaatsje in of uit. En niemand, op de Boze Stiefmoeder na (die zichzelf trouwens maar meteen even burgemeester van het plaatsje heeft gemaakt) weet nog wie hij of zij was in de sprookjeswereld. De serie gaat in op vragen die je jezelf nooit gesteld hebt, en bouwt vanuit die verhalen een nieuw sprookje. Vragen als ‘waarom is de boze stiefmoeder zo boos op Sneeuwwitje?’, ‘hoe komt het eigenlijk dat dat kopje van Belle en het Beest kapot is?’, en ‘waar komen de dwergen eigenlijk vandaan’?

Gruwelijke Rijmen van Roald Dahl. Roald Dahl heeft met geweldig veel humor diverse sprookjes op rijm gezet en tegelijkertijd opnieuw verteld. Zo gaat de Keizer in zijn ‘nieuwe kleren’ skieen, rekent Roodkapje op zeer effectieve wijze af met de wolf en neemt de prins wraak als de stiefzusters hem voorliegen over het glazen muiltje. Dit boek is geen voorleesboek voor kleine kinderen!

Grootmoeders Grote Oren van Jacques Vriens. Jacques Vriens heeft wél een boek voor kleine kinderen geschreven. Hij heeft in Grootmoeders Grote Oren zo’n 30 sprookjes opnieuw opgeschreven, in modern taalgebruik en in dialogen die ook jonge kinderen begrijpen. De illustraties zijn prachtig, en omdat er ook een aantal wat minder bekende sprookjes in het boek zitten, is dit erg leuk om voor te lezen. De verhalen worden met veel gevoel voor humor verteld. Vriens heeft jarenlang als leerkracht basisschool gewerkt, en kan daardoor zijn taalgebruik en verteltoon heel goed aanpassen op de behoeftes en wensen van kinderen.

En dan nu mijn smokkel-actie: een film/toneelstuk. Lang & Gelukkig van het Ro Theater. Dit is een mix-up van verschillende sprookjes, met een moderne twist. Zo heten de gemene stiefzussen van Assepoester Paris en Hilton, en is de Wolf uit Roodkapje vegetariër geworden. De prins is heeft overgewicht en wil absoluut niet trouwen – of in ieder geval niet met een vrouw 😉 . Assepoester onderhandelt met de Goede Fee over de tijd waarop ze thuis moet zijn en Roodkapje vind de Wolf wel erg… spannend. In deze film zitten veel bekende Nederlandse acteurs, ze spelen dubbelrollen en veel van de mannen spelen vrouwen. Buitengewoon grappig dus.

Trailer Lang & Gelukkig

Wil je weten of het andere Friday Five’ers wel is gelukt om 5 boeken te noemen zonder te smokkelen? Kijk dan eens bij Joany, Joost of Laurie!

6 gedachtes over “Friday Five: hervertellingen van Sprookjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.