Thema van de Week: De nieuwe bibliotheek van Utrecht

Ik hou van de bibliotheek. Voor wie mij kent en/of mijn blog al wat langer volgt zal dat geen verrassing zijn. Ik ben minstens een keer per week in de bibliotheek te vinden. Ik zoek boeken uit, leen boeken, breng ze terug, reserveer dingen en dwaal tussen de boeken. Heerlijk vind ik dat.

De bibliotheek zag ook dat ik een vaste klant en trouw lid ben, en bood mij een rondleiding aan door de nieuwe bibliotheek die ze aan het bouwen zijn. In Utrecht, op de Neude. Hartstikke leuk, vooral omdat ik ook nog een gast mee mocht nemen. Ik nam mijn vader mee, die is net zo dol op boeken en bibliotheken als ik.

De nieuwe bibliotheek op de Neude gaat de bibliotheek op de Oude Gracht vervangen. Die bibliotheek barst namelijk een beetje uit zijn voegen, en er is geen ruimte meer voor de functies die de bibliotheek tegenwoordig allemaal moet vervullen. Waar de focus eerst op lezen, studeren en educatie lag, komen daar nu een aantal maatschappelijke taken bij: cultuur, leesbevordering, taalontwikkeling, ontmoeting en digitalisering. Om aan al die functies te voldoen en een aantrekkelijk aanbod te kunnen blijven bieden voor alle (toekomstige) leden is multifunctioneel gebouw bedacht. Dit gebouw gaat niet gebouwd worden, maar wordt als het ware ingepast in het oude postkantoor dat op de Neude staat. Dit monumentale pand is in 1928 gebouwd voor de PTT. Bezoekers kwamen eigenlijk alleen in de imposante hal (van 400 m2), maar het gebouw is enorm veel groter dan dat. De bibliotheek gaat een deel van deze ruimte huren. Daarnaast komen er enkele winkels en wat horeca in het pand.

Indeling van de nieuwe bibliotheek, ingepast in het oude postkantoor

Op de bovenstaande foto zie je hoe de indeling er ongeveer uit gaat zien. Bij 1 zie je de imposante hal, daar zit de hoofdingang. In de hal kun je je boeken inleveren, tijdschriften lezen en ook de afdeling met reisboeken komt hier. Bij 2 (links) zie je de ruimtes waar de boeken voor de kinderen van 0-8 jaar en van 8-12 jaar komen. Ook komen er in deze ruimtes een voorleestheatertje en een soort atelier. En, heel handig: de boeken die vallen in de categorie ‘Liefde & Leven’ (oftewel: de chicklits, de historische romans, de familieromans en de romantische verhalen) komen op deze afdeling. Zo kunnen moeders dus samen met hun kinderen naar de bieb en ieder voor zich boeken uitzoeken, zonder dat er meteen drie etages verschil tussen zit (zoals in de huidige bieb het geval is). Bij 3 (midden en rechts) komt het overgrote deel van de collectie, en daar is ook ruimte voor horeca en een theaterzaal (de schuine vloer die je bovenin ziet). Deze theaterzaal biedt ruimte aan 200 gasten en zal gebruikt worden voor (onder andere) kindervoorstellingen en lezingen. Bij 4 (links, in de nok van het gebouw) komt een studiezolder en een klein deel van de collectie. Hier komen ook de nodige stilte-studieplekken.

Toekomstige kinderafdeling. Rechtsachter komen het voorleestheatertje en het atelier.

Wat me heel erg opviel (en waar ik heel blij mee ben) is hoeveel daglicht er aanwezig is in de nieuwe bibliotheek. Niet alleen bespaart dat enorm veel energie, het is ook een veel gezondere omgeving. Het bijzondere is dat deze enorme ramen er altijd al waren. Voor een gebouw uit 1928 is dat ongewoon. Dit was vroeger de ruimte waar de telefonistes van de PTT zaten om je door te verbinden (voor wie het niet weet: als je vroeger iemand wilde opbellen, belde je naar het kantoor van de PTT, en die belden dan naar de persoon die je wilde bellen, en dan konden ze je doorverbinden – wat letterlijk met stekkertjes en snoertjes ging). Ook waren de ruimtes vroeger ook al zo hoog, en was er al relatief veel gebouwd om de warmte van de apparaten af te laten vloeien – dingen waar men tijdens de verbouwing van het pand gebruik van heeft gemaakt. In de ruimte die je hierboven ziet, komen de boeken voor kinderen van 0-8 jaar, een voorleestheatertje en het atelier. Ook het iconische beeld van Nijntje zal hier een plekje krijgen. Tegen de hoge muren komt een collectie die nu nog verborgen is voor het publiek: de magazijncollectie. Er komen trappetjes tegen de kasten, en de bibliotheekmedewerkers gaan die boeken voor je pakken. In het magazijn (dat nu in de kelder zit en waar je als publiek niet mag kijken) staan de boeken die wel nog bewaard moeten blijven (vanwege de historische of literaire waarde) maar die niet vaak genoeg uitgeleend worden of te zeldzaam zijn om in de reguliere kasten te zetten.

Oud gasmasker-lijstje, gevonden tijdens de verbouwing.
Oud gasmasker-lijstje, gevonden tijdens de verbouwing.

Tijdens een verbouwing kom je soms ook onverwachte schatten tegen. Zo vond men tijdens het verbouwen van de zolder (waar ooit alleen tekenkamers zaten) twee lijstjes over wie bij noodgevallen hoeveel gasmaskers nodig had. Waarschijnlijk waren de mensen op deze lijstjes een soort BHV-ploegleiders, aangezien zij die gasmaskers weer moesten verdelen of uitdelen.

Stadsstudiezolder. Tegen de muur rechts komt een deel van de collectie te staan.
Stadsstudiehuis. Tegen de muur komt collectie te staan. Op de eerste draagbalk rechts hangt een van de gasmasker-lijstjes.

Het stadsstudiehuis is een fenomeen op zich. Een hoge ruimte met veel daglicht, waar allemaal studieplekken gemaakt zullen worden. Op deze etage komen ook een aantal stilte-studieplekken. De balken blijven zo, om het historische karakter van het pand te benadrukken. Tegelijkertijd is de industriele ‘look’ op dit moment hartstikke hip, dus ik vermoed dat dat ook wel heeft meegespeeld. Deze ruimte is bijna af, er moet nog iets op de vloer komen en dan kan de timmerman aan de slag om er studieplekken en kasten te gaan maken/plaatsen. In totaal komen er 60 stilte-studieplekken op deze zolder. In de rest van het pand komen nog eens 140 studieplekken (op die plekken mag je dus wel zachtjes overleggen, elkaar overhoren of rustig samenwerken). Verder komt hier op deze zolder de collectie voor jongeren, de collectie Kennis & Samenleving en de collectie Andere Talen.

Wat verder nog heel erg fijn is aan de nieuwe bibliotheek, is dat deze straks veel beter bereikbaar is. De bibliotheek op de Oude Gracht is met het openbaar vervoer slecht te bereiken (je moet in alle gevallen nog best een stuk te voet afleggen – niet handig als je slecht ter been bent) en er is weinig tot geen ruimte om je fiets te stallen in de directe omgeving van de bieb. Dat is straks beter geregeld. Niet alleen stoppen er diverse bussen bij de halte Neude (die op een steenworp afstand van de nieuwe bibliotheek ligt), ook komt er een enorme fietsenstalling onder de bibliotheek. Je merkt dat hierbij goed is nagedacht over de toekomt en de bereikbaarheid.

Met deze verbouwing kan de bibliotheek in een historisch pand de toekomst in. Veel licht, heel veel ruimte, beter bereikbaar, meer boeken beschikbaar en een pand dat van alle gemakken is voorzien. Ik verheug me nu al op de opening!

Wil je meer weten over de nieuwe Bibliotheek Neude? Klik dan hier.

NB: ik heb mijn kaartje gratis gekregen omdat ik trouw lid ben van de bibliotheek. Ik ben niet betaald voor deze post en word door niemand gesponsord om deze tekst te schrijven.

5 gedachtes over “Thema van de Week: De nieuwe bibliotheek van Utrecht

  1. Naomi zegt:

    Wat gaaf zeg, zo’n rondleiding in de toekomstige bibliotheek. Volgens mij wordt het echt heel mooi. Die studieplekken (in stilte!) lijken me heerlijk om te werken. Studeren tussen zoveel boeken, beter kan ’t niet worden hoor.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.