TheeBoekMatch: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

Op de blog van Joany kwam ik de rubriek WensThee tegen, waarbij ze de de thee die ze die week drinkt combineert met een aantal boeken. Ik vond dat een ontzettend leuk idee, en vroeg haar of ik haar idee (boeken en thee combineren) op mijn blog mocht gebruiken. En dat mocht! Dus bij deze een nieuwe rubriek: de TheeBoekMatch.

Wel ga ik het iets anders doen dan Joany. Zij bespreekt een theesmaak en noemt daar meerdere boeken bij. Ik doe precies het omgekeerde: ik bespreek een boek, en noem daar meerdere smaken thee bij.

Het boek

Deze keer heb ik gekozen voor een van mijn favoriete delen van de Harry Potter-serie: Harry Potter & de Gevangene van Azkaban (deel 3 in de reeks). Harry is derdejaars op Zweinstein’s Hogeschool voor Hekserij en Hokus Pokus. In razende woede loopt Harry het huis van zijn oom en tante uit en wordt, min of meer per ongeluk, door De Collectebus opgepikt. Harry brengt de rest van zijn vakantie op de Wegisweg (een winkelstraat die alleen toegankelijk is voor tovenaars) door, en vlak voor het einde van de vakantie komen Ron en Hermelien daar ook logeren, plus de familie van Ron. Dan blijkt dat er een gevaarlijke gevangene uit Azkaban (de tovenaarsgevangenis) is ontsnapt, en die heeft het op Harry gemunt.

Met deze wetenschap stapt Harry de trein naar Zweinstein in, waar hij de nieuwe docent Verweer tegen de Zwarte Kunsten, professor Lupos, ontmoet. Ook maakt hij in de trein kennis met de bewakers van Azkaban, Dementors. Dementors zijn wezens die alle geluk uit je leven wegzuigen, tot alleen het ergste wat je ooit hebt meegemaakt overblijft. Tijdens het feestmaal blijkt dat Professor Lupos niet de enige nieuwe leraar is: Hagrid heeft promotie gemaakt en is nu leraar Verzorging van Fabeldieren. Tijdens zijn eerste les, die over Hippogrieven gaat, raakt de Draco Malfidus, de gezworen vijand van Harry en een ware pestkop, gewond aan zijn arm. Bij het andere nieuwe vak in het lesrooster, Waarzeggerij, voorspelt Professor Zwamdrift dat Harry snel zal komen te overlijden…

Gelukkig trekt Harry zich weinig aan van deze voorspelling. Waar hij zich wel wat van aantrekt, is de invloed die de Dementors op hem hebben. Als hij tijdens een Zwerkbalwedstrijd van zijn bezem valt door hun toedoen, is voor Harry de maat vol. Hij vraagt Professor Lupos om hem te leren hoe je Dementors moet verjagen. Lupos leert hem een bezwering die veel wilskracht vergt: de Patronus. Ook trekt Harry het zich behoorlijk aan dat hij niet met de andere leerlingen mee mag naar Zweinsveld, een dorpje vlak bij de school. Met Kerstmis krijgt hij van Fred en George Wemel, de tweelingbroers van Ron, een speciale kaart (de Sluipwegwijzer) waarop allerlei geheime gangen naar het dorpje staan afgebeeld.

Na nieuwjaar ontstaan er een nieuw probleem: de rat van Ron, Schurfie, wordt opgegeten door Knikkebeen, de kat van Hermelien. Ron neemt dit Hermelien heel erg kwalijk. Ondertussen loopt er een proces tegen de hippogrief die Draco Malfidus in zijn arm heeft gebeten tijdens de eerste les van Hagrid. Na de examens vindt er een grote ontknoping plaats, waarbij Harry oog in oog komt te staan met de verrader van zijn ouders en een enorme groep Dementors moet verjagen om te overleven.

De thee

Bij het eerste stuk van het boek, wat nog in de zomervakantie speelt, zou ik een ijsthee aanbevelen. Bijvoorbeeld een cold brew van een groene versierde thee. Een lekkere groene thee om een cold brew van te zetten vind ik Sun of Heaven van Tree of Tea. Die past goed bij de zomer, en past dus ook goed bij dit stuk van het boek. Als je niet van ijsthee houdt, zou ik kiezen voor een onversierde groene thee, die uiteraard niet te heet gezet is.

Bij de eerste lessen van Harry, met name de eerste lessen Waarzeggerij, hoort een losse thee. Harry leert namelijk theeblaadjes lezen. En aangezien het in het Waarzeggerijlokaal heel zoet en geparfurmeerd ruikt, hoort daar natuurlijk een zware zoete zwarte losse thee bij. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de vanille-rozenthee van Dilmah of Sweet Fire van Simon Levelt.

Tijdens het stuk rondom Harry’s eerste bezoek aan Zweinsveld en de daaropvolgende kerstdagen zou een thee met snoepsmaak goed passen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan thee met karamel-, toffee- of honingsmaak. Een leuke variatie is om voor een rooibos te kiezen, een kruidenthee uit Zuid-Afrika. Rooibos-honing-thee zou mijn eerste keuze zijn, en anders een rooibos met karamel of vanille. Deze smaken zijn bij de meeste supermarkten te koop.

Na het nieuwe jaar kun je nog een keer voor rooibos gaan, maar dan een rooibos met een citrus-smaak, bijvoorbeeld sinaasappel. Het contrast tussen de warme rooibos-smaak en de frisse, soms licht wrange citrussmaak past goed bij het contrast in het verhaal: Harry en Ron zijn nog steeds goede vrienden, maar ze hebben ruzie met Hermelien en maken zich zorgen over Hagrid. Je kunt eventueel ook voor een zwarte thee met sinaasappel kiezen.

Bij het laatste stuk van het verhaal past een zoete thee met een licht bittere ondertoon, bijvoorbeeld een sterke bosvruchtenthee of de ‘Even verwennen’-thee van Pickwick. Dit omdat het einde iets bitterzoets heeft, en dat komt dan mooi terug in de thee.

Tijdens het lezen van dit boek raad ik overigens ook aan om een reep extra pure chocola klaar te leggen. Het verhaal bevat namelijk naast veel magie en theeblaadjes ook heel veel chocola.

2 gedachtes over “TheeBoekMatch: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.